Skip to main content

Fritz, prins cu minciuna, din nou! Roxana Iliescu prezintă realitatea de la Colterm şi interesele meschine din spatele declaraţiilor din ultimele zile

După ce primarul Timişoarei a anunţat, săptămâna trecută, că în 2022 au fost reabilitaţi 30 de kilometri de reţea primară de termoficare, consilierul local, Roxana Iliescu, arată cum stau lucrurile de fapt.

Aceasta îl acuză pe Domic Fritz că minte, în contextul în care, întregul proiect de modernizare a reţelei presupune doar 7 kilometri de reţea primară.

“Anul trecut nu au fost schimbați 30 de km de rețea primară. Proiectul de modernizare la care se referă primarul face parte din etapa a II a a procesului de retehnologizare, vizează atât rețeaua primară cât și cea secundară, a început in martie 2021 și ar trebui finalizat în acest an 2023; obiectivul este schimbarea a 9,7 km de rețea primară dintr-un total de 74 km ( aprox. 12%) și aproape 20 km de rețea secundara dintr-un total de 208 km (aprox. 9%)”, a scris Roxana Iliescu, pe facebook.

Referitor la pierderile tehnologice de anul trecut, despre care edilul spune că au crescut nejustificat Roxana Iliescu are două explicaţii.

CITEŞTE ŞI: Încăierare între mai mulți bărbați, pe o terasă din Piața Unirii! Patru persoane, reținute de Poliție

Pe de-o parte, preţurile s-au dublat, în ultimul an, iar pe de altă parte, modernizarea reţelei de termoficare a generat pierderi suplimentare.

Consilierul local mai spune că umflarea din pix a calculelor privind pierderile tehnologice este imposibilă, pentru că bilanţul energetic este realizat de un auditor extern şi avizat de ANRE.

“Rețelele provizorii care se execută pentru asigurarea continuitatii serviciului de alimentare cu agent termic, fiind la suprafață, generează o pierdere suplimentară, ca să nu mai amintim că si acestea trebuie golite la punerea în funcțiune a noii rețele(…) Cât despre calculul pierderilor: În 2021 valoarea pierderilor a fost de 54,5 mil. lei (fără TVA), in condițiile in care 1 MWh era 350 lei.  În 2022 valoarea pierderilor a fost de 92 mil. lei (fără TVA), in conditiile in care pretul MWh- ului s-a dublat, 1 MWh fiind 715 lei.  Un calcul simplu matematic ne arată că in fapt pierderile cantitative de energie termică au fost mai mici in 2022 decât cele din 2021 (dacă pierderile ar fi fost aceleași, luând in considerare noul preț al MWh, valoarea din 2022 ar fi trebuit sa se ridice la 109 mil. lei fără TVA)”, a mai scris Roxana Iliescu.

Ea mai spune că aceste pierderile sunt invers proporţionale cu cantitatea de energie termică produsă.

Iar aceasta a fost mai scăzută în 2022 faţă de 2021, pentru că temperaturile de afară au fost mai ridicate, numărul abonaţilor Colterm a scăzut ca urmare a problemelor din iarna precedentă, iar asigurarea combustibilului în primele luni ale lui 2022, a fost deficitară.

Roxana Iliescu consideră că atacurile lui Dominic Fritz au în spate interese obscure.

“Toate informațiile de mai sus și foarte multe altele, sunt pe masa primarului, nu de acum, ci de vreme bună… plus specialiști care sunt convinsă ca i-ar sta la dispoziție primarului oricând cu explicații și informații suplimentare.  De ce din nou o intreaga teorie a conspirației închipuită de pirmarul Fritz?  Eu cred că această poveste este croșetată pentru a justifica noile planuri ale „salvatorilor” termiei din Timisoara, de rupere a distributiei energiei termice de producția ei”, a concluzionat consilierul local.

CITEŞTE ŞI: Parov Stelar, Surorile Osoianu și Lupii lui Calancea, Paraziții sau Șatra Benz, printre artiști confirmați la CODRU Festival 2023!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Hai la picnic! Relaxare și voie bună pentru timișorenii din zona Soarelui și nu numai

Dacă vrei să mergi la picnic, dar fără să te îndepărtezi prea mult de casă, îți poți lua o pătură și oamenii dragi alături și să vă bucurați de atmosferă, într-unul dintre parcurile orașului.

Ultimul meci acasă pentru Banat Girls Comloșu Mare, în acest campionat!

  Banat Girls Comloșu Mare încheie serie meciurilor de acasă din play-out-ul Superligii de fotbal feminin cu cel mai puternic adversar din această fază a sezonului, Gloria 2018 Bistrița Năsăud.

VIDEO La un pas de tragedie! O mașină a fost făcută praf după ce a lovit puternic un tir

Impact violent între două mașini și un tir! Unul dintre autoturisme a fost proiectat într-un zid de susținere de pe marginea drumului.

Ești în căutarea unui utilaj agricol sau industrial, sau poate a unui iaht? Maxutil este locul care satisface și cele mai exigente gusturi!

Maxagro, un titan al companiilor cu profil agricol din Uniunea Europeană, cu o experiență de 31 de ani, își propune să devină cel mai important partener pentru mediul de business din România, odată cu inaugurarea Maxutil.