Skip to main content

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Seria evenimentelor a cuprins trei concerte extraordinare ale unor ansambluri de renume internațional, două recitaluri, un workshop de vioară barocă susținut de Elicia Silverstein, dar și un workshop de transcriere a manuscriselor muzicale (desfășurat pe parcursul a trei zile), sub coordonarea maestrului Gabriel Bebeșelea, director artistic al festivalului.

Concertul extraordinar de deschidere din 16 noiembrie i-a adus pe scena Sălii Capitol pe membrii Ansamblului Musica Ricercata, condus de la pupitrul dirijoral de maestrul Gabriel Bebeșelea, și pe excepționalul contratenor Valer Sabadus. Evenimentul a reunit peste 300 de spectatori.

Ne-au încântat, de asemenea, prin măiestria lor interpretativă, în 18 și 19 noiembrie, doi virtuozi ai muzicii vechi, violonista Eleici Silverstein (care cântă la patru viori) și clavecinistul și organistul Marco Mencoboni. Cei doi au interpretat în cadrul celor două recitaluri susținute la Biserica Sfânta Ecaterina și Biserica Piaristă Integrala sonatelor Rozariului de Heinrich Biber. În ambele seri, în total, 400 de timișoreni au participat la recitaluri.

În cadrul festivalului i-am avut oaspeți și pe membrii Ansamblului Derya Turkan, care au pus în valoare creția lui Dimitrie Cantemir, una dintre personalitățile care au lăsat o puternică amprentă asupra muzicii turcești. În Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara au fost prezenți peste 200 de spectatori.

Am avut onoarea să îl avem alături de noi, în cadrul Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisienis și pe RADU VANCU – poet, prozator, eseist și traducător, pentru o discuție cu publicul pe tema Bufnițele și Luminile Timișoarei, din care am aflat care a fost influența Iluminismului asupra creatorilor literari din Timișoara și din regiune.

De asemenea, maestrul Gabriel Bebeșelea a împărtășit cu participanții la workshop-ul de transcriere a manuscriselor muzicale din experiența cercetărilor sale. Timp de trei zile, cei înscriși la workshop au aflat o mulțime de lucruri interesante despre manuscrisele unor compozitori și despre felul în care au fost transpuse în partiturile pe care le știm astăzi.

A urmat, în 26 noiembrie, concertul extraordinar al ACADEMY OF ANCIENT MUSIC, ansamblu care ne-a făcut onoarea de a fi prezent la Timișoara în stagiunea în care aniversează 50 de ani de la înființare. Muzica artiștilor a răsunat în Domul Romano – Catolic, iar interpretarea artiștilor conduși de LAURENCE CUMMINGS a fost răsplătită cu aplauze timp de câteva minute.

Concertul extraordinar de închidere al Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis, desfășurat cu casa închisă, tot la Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, a fost cel al Ansamblului LE CONCERT SPIRITUEL, avându-l ca dirijor pe HERVÉ NIQUET. Cu tema Mozart în Salzburg, evenimentul a ridicat, la final, publicul în picioare, 250 de oameni aplaudând furtunos minute în șir.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Aflată la București în cursul săptâmânii trecute pentru o serie de vizite oficiale destinate internaționalizării companiilor timișene, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a avut o întrevedere cu E.S. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Statului Israel în România.
Elevii Liceului Teoretic „Carmen Sylva” din Timișoara au obținut rezultate spectaculoase la cel mai important concurs internațional de robotică pentru liceeni – FIRST Championship Houston 2025, desfășurat în perioada 16-19 aprilie în Houston, Texas, SUA.
Crimă înfiorătoare, în vestul țării! O femeie de 52 de ani și-a pierdut viața, după ce a fost trântită pe șinele de cale ferată și ținută cu forța chiar de cumnatul ei, în vârstă de 46 de ani, până când trenul a lovit-o.
Opera Națională din Timișoara invită doritorii să pășească dincolo de cortină și să descopere farmecul din spatele spectacolelor, prin două tururi ghidate organizate în luna mai.
Un cetățean albanez care a încercat să mituiască un polițist de frontieră de la Moravița, pentru a putea intra în țară, fără acte, este cercetat acum de polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Timiș.
Un accident s-a petrecut în această dimineață, pe autostrada A1, în zona localității Orțișoara, pe sensul de mers Arad-Timișoara.
După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.