Skip to main content

Filarmonica Banatul Timișoara, premiată pentru cea mai bună stagiune simfonică din țară!

Filarmonica Banatul Timișoara a fost desemnată câștigătoarea secțiunii ”Cea mai bună Stagiune simfonică din țară”, distincție oferită aseară, în cadrul celei de a doua ediții a Galei Premiilor MUSICRIT a Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

„Acest premiu este o onoare extraordinară și, totodată, o recunoaștere a unor eforturi enorme pe care Filarmonica Banatul Timișoara le-a făcut în an de Capitală Europeană. Însă, nu este doar meritul meu. Nimic n-ar fi fost posibil fără ajutorul unor oameni deosebit de importanți, pe care îi prețuim nespus: maeștrii CRISTIAN MĂCELARU și GABRIEL BEBEȘELEA – două elite ale României, nu doar ale Timișoarei, cu implicarea cărora am reușit să aducem, în premieră în orașul de pe Bega, nume importante ale scenei muzicii clasice internaționale și să creăm proiecte ambițioase, în premieră națională. Mulțumirile noastre se îndreaptă, de asemenea, către Primăria Timișoara și Consiliului Local, de a căror susținere deplină am avut parte pe parcursul întregului an. Le mulțumesc artiștilor instituției noastre pentru nivelul interpretativ demn de orice mare scenă a lumii. Nu în ultimul rând aș dori să le mulțumesc colegilor care s-au ocupat de organizarea, promovarea și buna desfășurare a tuturor evenimentelor din stagiunea trecută. Un mare mulțumesc se îndreaptă, de asemenea, către distinsul nostru public, pentru care ne străduim în permanență să fim din ce în ce mai buni”, a declarat Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii Banatul Timișoara, la primirea premiului.

Musica Ricercata, un concept al maestrului Gabriel Bebeșelea – dirijor în Rezidență în 2023, anul în care Timișoara și-a exercitat titlul de Capitală Europeană a Culturii, a fost, de asemenea, premiat pentru Cel mai bun proiect al anului, în cadrul celei de a doua ediții a Galei Premiilor MUSICRIT a UCRRMR.

În 2023, cele mai importante evenimente ale Filarmonicii Banatul Timișoara au fost concertele susținute de Orchestra Radiodifuziunii din Köln (WDR), Orchestra Națională a Franței, Jazz at Lincoln Center Orchestra with Wynton Marsalis, Corul Comunitar, Gurre  – Lieder, proiect realizat împreună cu Theater Althenburg Gera, și Recviem IN MEMORIAM, dedicat victimelor comunismului.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, prezentă aseară la Gala Premiilor MUSICRIT, a lăudat inițiativa organizării unui eveniment ce aduce recunoaștere valorilor culturale românești. L-a felicitat, de asemenea, pe maestrul CRISTIAN MĂCELARU pentru întreaga sa activitate.

Această Gală aduce recunoaștere oamenilor care au onorat viața culturală românească în anul 2023 și doresc să îi felicit pentru această inițiativă, pentru pasiunea și dedicarea cu care au contribuit la acest eveniment remarcabil. […] O mențiune specială se îndreaptă către maestrul Cristian Măcelaru care, în calitate de Director Artistic, a condus pentru prima dată, cu pasiune, această ediție remarcabilă a Festivalului Internațional „George Enescu”. Dedicarea maestrului Cristian Măcelaru în promovarea muzicii și a spiritului lui George Enescu, atât în țară, cât și pe plan international, ar trebui să constituie o sursă de inspirație pentru fiecare dintre noi”, a declarat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Gala Premiilor MUSICRIT se află la cea de a doua ediție, iar conform organizatorilor, se vrea a fi o tradiție anuală, urmând să fie organizată de fiecare dată cu o zi înaintea Zilei Naționale a Culturii.

Filarmonica Banatul Timișoara marchează și ea această zi importantă, printr-un concert simfonic al Orchestrei și Corului Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest Timișoara. Evenimentul are loc deseară, de la ora 19:00, la Sala Capitol. Prima lucrare pe care o vom audia este „Muzica” din opereta „Valurile Dunării” ale compozitorului român GEORGE GRIGORIU.

Programul muzical continuă cu arii din Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Flautul fermecat de W. A. MOZART, și Il Campanello, Don Pasquale și Lucia di Lammermoor de G. DONIZETTI.

În încheierea programului, vom asculta Simfonia nr. 3, op. 56 – „Scoțiana” de F. MENDELSSOHN.

Și, ca un omagiu adus luceafărului poeziei românești, studenții Secției de Actorie vor recita sonete de Mihai Eminescu.

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie (între 10:00 – 13:00 și cu o oră înainte de concert) și pe myticket.ro: https://shorturl.at/dnxLW.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.