Skip to main content

Ferește-te de eticheta roșie! Colectarea separată a deșeurilor, obligație legală!

Marilen Pirtea

Colectează deșeurile separat și contribuie la un mediu mai curat și mai sănătos și totodată scapi și de eventualele amenzi.

Pentru ca întreg Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor (SIMD) să funcționeze este nevoie de un comportament corect al tuturor actorilor din sistem: pe de o parte cetățenii, asociațiile de locatari, agenții economici și instituțiile care produc deșeuri, iar pe de altă parte operatorul de colectare și transport, stațiile de transfer și sortare, deponeul ecologic și companiile care reciclează deșeurile.

În acest moment există o infrastructură de colectare compusă din pubele și containere separate pentru diferite categorii de deșeuri: recipiente negre pentru deșeuri reziduale, recipiente (pubele și saci) galbene pentru deșeuri reciclabile, clopote verzi pentru ambalaje din sticlă, compostoare pentru deșeuri biodegradabile (în mediul rural). Acestea sunt puse la dispoziția generatorilor de deșeuri fie la gospodăriile individuale sau sedii de firmă, fie în spațiile comune la platformele de colectare.

Tipuri de recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor

După sortarea lor, deșeurile din plastic, metal, hârtie, carton sau sticlă care îndeplinesc cerințele necesare sunt transportate la companii specializate unde în urma unor procese industriale sunt transformate în materie primă pentru alte produse, acestea reîntorcându-se în ciclul economic.

Deșeurile reziduale și cele compromise prin amestec sau prin colectare neconformă sunt de-a dreptul îngropate în deponeele ecologice, situație care este cea mai dăunătoare pentru mediu și cea care generează cele mai mari cheltuieli.

Toate categoriile de utilizatori ai serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de locatari, agenți economici, instituții publice) au obligația, conform legii să asigure precolectarea separată, în recipientele asigurate de operatorul serviciului, distinct inscripționate și amplasate în spații special amenajate, a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară.

Încălcarea acestei obligații se sanctionează contraventional, conform legilor în vigoare.​

Care sunt regulile colectării separate?

E foarte simplu! Tot ce este ambalaj este reciclabil!

Ce depozitez în recipientul galben?

– Hârtie și carton
– Ambalaje de metal și plastic

Ce depozitez în recipientul verde?
Ambalajele din sticlă

Ce depozitez în recipientul negru?
Deșeuri reziduale

Ce depozitez în recipientul maro (disponibil în mediul rural)?
Deșeurile biodegradabile

Ce se întâmplă dacă nu respect obligațiile legale de colectare separată?

Dacă angajații RETIM constată că deșeurile NU sunt colectate separat și NU sunt depuse în recipientele corespunzătoare, veți găsi următoarele mesaje:

Eticheta GALBENĂ lipită pe recipientul cu conținut neconform, pe care se va preciza tipul abaterii. În această fază, conținutul recipientului va fi colectat de către angajații RETIM.

Eticheta ROȘIE lipită pe recipientul cu conținut neconform, pe care se va preciza tipul abaterii. Acum, recipientul rămâne pe loc, iar angajații RETIM vor fi nevoiți să NU colecteze deșeurile. Până la viitoarea colectare a deșeurilor, acestea trebuie sa fie sortate corespunzător, altfel vor rămâne în continuare neridicate.

ATENȚIE! Autoritățile locale vor efectua controale și vor aplica amenzi conform legislației în vigoare, fiind sancționată necolectarea separată a deșeurilor.

Ce am de făcut în cazul în care deșeurile nu mi-au fost colectate?

Dacă am găsit o etichetă GALBENĂ pe recipient, verific ce tip de deșeu a fost marcat ca fiind necorespunzător și sunt MAI ATENT data viitoare să colectez separat așa cum trebuie!

Dacă am găsit o etichetă ROȘIE pe recipient, verific ce tip de deșeu a fost marcat ca fiind necorespunzător și Refac colectarea separată. Am grijă ca fiecare deșeu să ajungă la recipientul destinat!

Dacă am găsit o AMENDĂ din partea autorităților competente va trebui să o plătesc și să mă asigur că, de acum înainte, respect setul de reguli minime de mai sus!

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Mobilizare de forțe, chiar în acest moment, pe una dintre cele mai circulate șosele din vestul țării! Două tiruri s-au ciocnit violent.
Forțele de intervenție s-au mobilizat de urgență la locul unui accident rutier, petrecut cu puțin timp în urmă.
Compania timișeană Aquatim câștigă, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament organizat de Camera de Comerț și Industrie a României.
Timp de două zile, România a găzdui la Cheile Grădiștei cea de-a 23-a Conferință Managerială și cea de-a 22-a Conferință a experților din cadrul Centrului Serviciilor Publice de Ocupare din Țările din Sud-Estul Europei (CPESSEC).
În seara zilei de 7 noiembrie, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la cea de-a 31-a ediție a Galei Topul Național al Firmelor pentru anul 2023, desfășurată la Centrul Expoziţional Romexpo București.
Circulație blocată pe ambele sensuri de mers, pe unul dintre cele mai circulate drumuri din vestul țării, după un accident cumplit, în care au fost implicate două autotrenuri.
restrictii trafic
La solicitarea societăților Aquatim și Colterm, comisia de circulație din cadrul Primăriei Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier în două zone din oraș, pentru efectuarea unor lucrări de mentenanță.
Astăzi a avut loc prima ședință a Consiliului Județean Timiș în noua formulă, după cea de constiuire, iar unul dintre punctele de pe ordinea de zi a fost alegerea celor doi vicepreședinți.