Fenomenul copiilor cu copii ia amploare în România! Țara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce privește mamele minore! Care este situația în Timiș?
Tot mai multe tinere devin mame la vârste fragede! Fenomenul copiilor cu copii ia amploare, iar la nivel european, România ocupă primul loc în ceea ce privește numărul sarcinilor la copile și adolescente.
La nivelul județului Timiș, numărul minorelor care devin mame a scăzut ușor în ultimii ani, însă situația este una gravă în continuare. Asta în condițiile în care a scăzut vârsta la care tinerele devin mame, multe cazuri fiind la fete de 13-14 ani. Cele mai multe dintre ele provin din mediul rural, iar nivelul lor de educație este redus.
În anul 2021, în evidențele DGASPC Timiș au fost 159 de mame minore, în 2022 – 153 de mame minore, în 2023 – 140 de tinere, iar în 2024, de la începutul anului şi pȃnă la începutul lunii octombrie – 101 mame minore.
În tabelul de mai jos se observă numărul, vârsta, mediul de proveniență, dar și nivelul de educație al fetelor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani, din județul Timiș, care au devenit mame începând cu anul 2018 și până în prezent.
Din acest motiv, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş alături de alte instituții și organizații din județ, au demarat campania de informare intitulată “Viitorul sunt ei!”.
Se va derula pe parcursul întregului an școlar 2024-2025 și are drept scop sprijinirea tinerelor mame aflate în situaţie de risc, prevenirea abandonului copiilor şi reducerea numărului adolescentelor care devin mame.
“Cȃnd vorbim despre mame minore, vorbim, practic, despre copii care… cresc copii. Vorbim despre tinere care, adeseori, sunt respinse de familia lor sau care provin din medii familiale dezorganizate şi care au nevoie de sprijinul nostru, al autorităţilor şi al întregii comunităţi, pentru a se se echilibra şi a merge mai departe. La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş există un centru maternal, multe mame minore beneficiind de toate serviciile necesare lor şi copiilor pe care i-au adus pe lume. Este foarte important să le fim, cu toţii, alături, să le susţinem şi să le ajutăm să-şi crească copiii, să-şi finalizeze studiile, să-şi găsească un loc de muncă şi o locuinţă. Tocmai de aceea am invitat, astăzi, alături de noi, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Timiş, precum şi ai Clubului de servicii Lions Diamond Timişoara, cu toţii avȃnd un rol important în susţinerea tinerelor aflate în situaţii de risc”, a declarat Monica Truşcă, director general DGASPC Timiș.
Lasă un răspuns