Expoziție de fotografie, tramvai inscripționat tematic sau o plăcuță multilingvă montată pe clădirea Operei! Programul complet al evenimentelor ce marchează 35 de ani de la Proclamația de la Timișoara

Pe 11 martie se împlinesc 35 de ani de la lansarea Proclamației de la Timișoara, un document fundamental al Revoluției Române din decembrie 1989.
Pentru a marca acest moment simbolic, Societatea Timișoara, împreună cu Municipiul Timișoara, prin Casa de Cultură și Visit Timișoara, organizează o serie de acțiuni prin care reafirmă principiile și valorile fondatoare ale documentului.
Evenimentele dedicate aniversării încep chiar în 11 martie, cu lansarea pe traseu a unui tramvai inscripționat tematic de artistul Dan Perjovschi și cu o expoziție cu fotografiile lui Liviu Tulbure, făcute în primele luni ale anului 1990, care ilustrează impactul pe care Proclamația l-a avut în rândul timișorenilor.
Expoziția, care are loc în Piața Victoriei, în fața intrării în Infocentrul turistic, este completată de texte ale unor personalități marcante care, de-a lungul timpului, au reflectat asupra acestui document esențial, printre care Regele Mihai I al României, Vladimir Tismăneanu sau Ana Blandiana.
Pentru a readuce în atenția publicului amploarea susținerii Proclamației, pe fațada de pe strada Alba Iulia a Garnizoanei va fi amplasat un mesh de mari dimensiuni, cu semnăturile celor 189.510 susținători din 1990. Totodată, pe clădirea Operei Naționale va fi montată o plăcuță multilingvă (română, maghiară, germană, sârbă, engleză), marcând locul unde, pe 11 martie 1990, Proclamația de la Timișoara a fost citită pentru prima dată în public, de la balconul Operei.
De asemenea, pe 11 martie, la ora 18:00, în Amfiteatrul B al Spitalului Județean, va avea loc o dezbatere pe marginea emisiunii „TeVezi din Banat”, moderată de Mircea Todoran. În cadrul emisiunii, acesta i-a avut ca invitați pe Daniel Vighi, Florian Mihalcea și Doru Botoiu, membri ai Societății Timișoara, discutând despre 15 ani de la lansarea Proclamației și inițiativele pentru adoptarea unei legi a lustrației. La dezbatere vor participa Florian Mihalcea, Doru Botoiu, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa. Cu această ocazie va fi proiectat si filmul citirii Proclamației de către George Șerban, în 11 martie 1990.
Totodată, Biblioteca Central Universitară va vernisa tot pe 11 martie, la ora 12:00, o expoziție de carte și presă ilustrativă pentru Proclamația de la Timișoara.
„Proclamația de la Timișoara a fost un act de curaj și viziune, un manifest al timișorenilor care visau la un viitor democratic autentic. E legitim să ne întrebăm cum ar fi arătat România dacă punctul 8 ar fi fost aplicat și câți dintre cei care au avut acces la putere în ultimii 35 de ani nu ar fi ajuns acolo. Astăzi, la 35 de ani distanță, în vremurile dificile pe care le trăim avem responsabilitatea să nu uităm că libertatea și democrația se apără în fiecare zi”, spune primarul Dominic Fritz.
Momentul central al acțiunilor va avea loc sâmbătă, 15 martie, de la ora 10:30, la Cinema Studio, unde istoricul francez Thierry Wolton va susține o conferință despre impactul regimurilor comuniste în Europa. Aceasta va fi urmată de dezbaterea „Cum citim azi Proclamația de la Timișoara”, la care vor participa: Horia-Roman Patapievici, Sabina Fati, Vasile Bănescu, Florian Mihalcea, Florin Negruțiu, Vladimir Tismăneanu (online).
Dezbaterea va fi moderată de Brîndușa Armanca, iar participarea este liberă, însă doritorii sunt sfătuiți să se înscrie în prealabil AICI.
„Punctul 8 intră și el cuminte și obosit în cartea de istorie, rămânând aceeași sintagmă – „ce ar fi fost dacă?”- folosită mereu, an după an, ca titlu al fiecărui articol pe care jurnaliștii se simt, încă, obligați să îl scrie. Sunt 35 de ani…”, spune Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.
Tot pe 15 martie, de la ora 13:30, la Cinema Studio, va avea loc ceremonia de decernare a Premiilor Societății Timișoara, eveniment care recunoaște contribuțiile remarcabile la promovarea valorilor democratice și civice. Lista premianților va fi anunțată oficial pe 11 martie.
În pus, la Memorialul Revoluției poate fi vizitată sala expoziției de fotografie dedicate Proclamației și evenimentelor anilor 1990-1991 în instantanee surprinse de fotograful Liviu Tulbure.
Reamintim că la Garnizoana din Piața Libertății, cei interesați pot vizita expoziția 35/Revoluție, cea mai complexă expoziție despre Revoluția din 1989, realizată de artistul plastic Adrian Florin Pop pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea. Expoziția rămâne deschisă până în 15 martie.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Bullyingul și violența în școli, în dezbatere la UVT! Deputatul Marilen Pirtea promite că cele mai importante concluzii vor fi transpuse în lege

Viața de stradă, greu de lăsat în urmă! De la începutul anului, polițiștii locali au ridicat peste 100 de cerșetori, însă cei mai mulți s-au întors înapoi

Transferuri de bani fără granițe! MoneyGram lansează aplicația Money Transfers în România

„Timișoara înflorită”, noua campanie de promovare a orașului! Turiștii vor descoperi cele mai instagramabile locuri, prin traseele tematice recomandate de Visit Timișoara!

Video: Tineri sechestrați și amenințați cu arme de foc ca să vândă stupefiante, copii mituiți cu droguri și hârtii impregnate cu substanțe interzise, în pușcării! Detalii șocante, dintr-un dosar în care se fac zeci de percheziții

Rupt de beat a intrat cu mașina într-un stâlp de iluminat! Traficul a fost blocat în această dimineață pe Calea Dorobanților!

Catastrofă financiară la Primăria Lugoj! Curtea de Conturi descoperă haosul din proiectele europene! Cinci milioane de lei, aruncate pe consultanță pentru investiții ratate

La Timișoara, primăvara vine cu noi colecții vestimentare și reduceri la Salonul Industriei Ușoare! Nu rata un eveniment de referință organizat de CCIAT

Șantier, în fața Gării de Nord din Timișoara! Primăria mută stația de taxi și extinde spațiul verde

Foto: Primele imagini cu complexul sportiv pe care CJT vrea să îl construiască la Giroc! Va fi o investiție gigantică, pe 16 hectare de teren

Desființarea claselor de seral! Amenințarea prefectului de Timiș, după ce a descoperit că profesorii sunt plătiți ca să predea în fața unor săli goale

Descoperire macabră, într-un hotel din Timișoara! Angajații au găsit cadavrul unei femei, care se cazase cu câteva ore înainte

Răzbunare sângeroasă, oprită la timp! Un tânăr înarmat cu o macetă, reținut de paznicul Liceului Calderon

Trotinetele lui Robu dispar din Timișoara! Costurile uriașe și utilizatorii puțini pun cruce sistemului TroTM

Lasă un răspuns