Skip to main content

După aproape 20 de ani de documentații, studii și expertize fără vreo finalitate, a fost lansată, în sfârșit, licitația pentru renovarea completă a Castelului Huniade!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Castelul Huniade, cu un pas mai aproape de a fi transformat complet! Consiliul Județean anunță că astăzi a fost lansată licitația pentru renovarea completă a acestui obiectiv din centrul orașului.

După aproape 20 de ani în care s-au făcut și refăcut tot felul de documentații, studii și expertize care nu au avut nicio finalitate, acum a fost făcut în sfârșit un pas important pentru reabilitarea celei mai vechi clădiri din Timișoara.

Muzeul Banatului, care ar trebui să funcționeze în acest castel, stă înghesuit în mansarda Bastionului Theresia, iar exponatele sale zac într-un depozit. Această situație nu poate dura la nesfârșit. Am reziliat contractele cu consultanții de până acum, care mai mult ne încurcau decât de ajutau, și ne-am apucat de lucru. Castelul Huniade trebuie să-și recapete măreția și să-și redeschisă porțile. Nu putem să lăsăm această bijuterie a Timișoarei, unul dintre simbolurile orașului, să se degradeze, în continuare. Istoria Timișoarei trebuie respectată”, spune Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Investiția se ridică la peste 131 de milioane de lei, banii provin din fonduri europene, guvernamentale și de la bugetul județului. Mai exact, 22 milioane de lei vin din PNRR, 35 milioane de lei din Programul Național de Consolidare al Clădirilor cu Risc Seismic Ridicat, 30 de milioane de lei din programul transfrontalier România-Ungaria, iar diferența de 44 milioane de lei va fi acoperită din sursele proprii ale Consiliului Județean Timiș.

Contractul prevede următoarele lucrări:

• Intervenții pentru consolidarea structurii de rezistență, lucrări de arhitectura necesare separării spatiilor de intervenție și lucrări infrastructura instalații pentru întreaga clădire Castel Huniade:

• Intervenții de restaurare și refuncționalizare direcționate pe Aripa NV a Castelului Huniade, intervenții focusate pe realizarea lucrărilor de restaurare pentru zona de Nord Vest – subsol, parter, etaj 1, etaj 2 și etaj 3 / mansardă (Axe A-H/1-21).

• Intervenții de restaurare și refuncționalizare, lucrări aferente componentei restaurare – zona de intervenție Sud, Sud-Vest și Sud-Est, lucrari de restaurare arhitecturală, cele aferente zonelor de intervenție: Sud-Est, Sud, Sud-Vest și lucrări de instalații interioare pentru spațiile din aceste zone de intervenție, inclusiv echipamente tehnologice și funcționale care necesita montaj, aferente acestor zone;

• Consolidarea întregului castel pentru punerea în siguranță și asigurarea unei stabilități structurale, lucrări de consolidare care cuprind consolidarea fundațiilor, eradicarea umidității și asigurarea zidurilor, pentru punerea în valoare a construcțiilor originare supraterane;

• Lucrări de restaurare arhitecturală și asigurarea tuturor funcționalităților pentru a funcționa ca muzeu cu dotări de înaltă tehnologie și cu asigurarea tuturor condițiilor pentru organizarea unor expoziții temporare, acțiuni culturale, comunicări ș.a.

• Refacerea finisajelor originale și restaurarea tuturor elementelor care s-au păstrat (tâmplărie, paviment din marmură, decorații parietale ș.a.).

• Punerea în valoare a sitului arheologic din interior prin montarea unor pardoseli din sticlă cu asigurarea unei ventilații și iluminat pentru protecție și estetica muzeului.

• Amenajarea la mansardă a unei biblioteci digitale și în care să fie expuse și parte din patrimoniul existent în muzeu.

• Asigurarea unor accesuri facile prin montarea a două ascensoare.

• Modernizarea instalațiilor pentru asigurarea unor consumuri reduse ale energiei și asigurarea și prevederilor pentru protecția termică și la umiditate a construcției

• Refacerea fațadelor și reeditarea imaginii originale, cu tipurile de finisaj existente pentru a se reedita etapele de edificare

• Montarea iluminatului arhitectural pentru fațade și realizarea unui iluminat inteligent în muzeu

• Amenajarea muzeală și dotarea acestuia cu mobilier în acord cu obiectele de patrimoniu și artefactele ce există în dotarea muzeului

• Amenajarea curții interioare, realizarea unor lucrări de peisagistică și asigurarea posibilității de acoperire a acesteia cu un sistem agreat de Ministerul Culturii. Activitățile aferente prezentei documentații, respectiv proiectarea si execuția lucrărilor prezentei proceduri, vor fi realizate in conformitate cu prevederile caietului de sarcini, documentației tehnice postate in SEAP si a legislației in vigoare

Lucrările trebuie finalizate 36 de luni, iar termenul până la care se pot depune ofertele este data de 2 martie.

Valoarea estimată a contractului este de 131.203.408,61 lei cu TVA inclus, din care 330.000 de lei reprezintă serviciile de proiectare și asistența tehnică din partea proiectantului, în timp ce aproape 131 de milioane de lei sunt cheltuieli necesare realizării investiției (execuție lucrări, procurare si montare utilaje si echipamente și lucrări de construcții si instalații aferente organizării de șantier).

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.