Skip to main content

Dovada dezastrului de la STPT! Administraţia Fritz a îngropat societatea, în datorii. A acumulat restanţe de peste o sută de milioane de lei, în doar doi ani!

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

După Colterm, încă o societate din subordinea Primăriei Timişoara a ajuns în pragul falimentului.

Este vorba despre STPT, care asigură transportul public din oraş şi din zona metropolitană şi care are datorii uriaşe.

Mai exact, la finalul anului 2022, societatea avea restanţe de 166.661.334 lei.

Cea mai mare parte a sumei, de aproape 122 de milioane de lei, trebuie achitată către bugetul de stat, bugetul de Asigurări Sociale sau către fondurile speciale.

CITEŞTE ŞI: Jandarmii din cadrul Grupării Mobile Timișoara vor planta stejari, de ziua lor!

Şi, în timp ce actualul primar se plânge de greaua moştenire şi de datoriile istorice de la STPT, realitatea este că mai bine de jumătate dintre plăţile restante s-au acumulat în ultimii doi ani.

Mai exact, la sfârşitul lui 2020, datoriile STPT erau de 76,9 milioane de lei, iar doi ani mai târziu au ajuns la 166,6 milioane de lei.

În timp ce primarul dă vina pe vechea administraţie, noii şefi ai societăţii sunt plătiţi regeşte.

Noul director al STPT,Constantin Cocheci, este plătit cu 25.000 de lei pe lună, dacă îşi îndeplineşte indicatorii stabiliţi de aceeaşi structură care i-a măjorat veniturile.

Pentru comparaţie, foştii manageri ai societăţii erau plătiţi cu aproximativ 9.000 de lei pe lună.

„Se stabileşte remuneraţia care se va acorda directorului general pentru îndeplinirea mandatului său, compusă dintr-o indemnizaţie fixă lunara brută, în cuantum de 34.188 lei (net 20.000 lei) şi o componentă variabilă constant în 3 indemnizatii fixe lunare, pentru îndeplinirea unui grad global de realizare de 100% a indicatorilor cheie de performanţă. Componenta variabilă se acordă o dată pe an”, se arată în decizia Consiliului de Administraţie a STPT, de la finalul lunii martie.

“Trebuie să asanăm societatea de transport a municipiului! Ştiți problemele sistemice cu care societatea se confruntă de decenii: o subfinanțare cronică, angajări pe criterii îndoielnice, o oarecare înclinație a managementului spre tertipuri financiare menite să evite plata impozitelor la stat. Toate acestea au transformat STPT într-o companie cu datorii mari”, spunea Dominic Fritz cu o săptămână înainte de majorarea veniturilor directorului societăţii.

Problemele financiare ale STPT au început în momentul în care societatea a pierdut un process cu ANAF şi a fost obligată să plătească 68 de milioane de lei, care s-a adăugat altor datorii.

CITEŞTE ŞI: Ne bătură oltenii! Târgul de Paşte de la Craiova, o adevărată atracţie turistică, pentru care agenţiile se întrec în oferte! La Timişoara, bate vântul

Totuşi, în 2018 şi 2019, suma a fost diminuată cu până la 12 milioane de lei pe an.

În 2020, datoria a crescut cu aproape 15 milioane de lei, în 2021, cu 50 de milioane de lei, iar în 2022, cu încă 39 de milioane de lei.

În luna martie a acestui an, Fritz anunţa că a au fost achitate 46 de milioane de lei din datorii, alte 40 de milioane au fost şterse de ANAF, iar încă 41 de milioane au fost eşalonate pe o perioadă de 7 ani.

EVOLUŢIA DATORIILOR STPT:

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.