Skip to main content

Doliu pe scena artistica! A murit unul dintre cei mai apreciați dirijori

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Zi tristă pentru toţi cei care l-au cunoscut şi l-au îndrăgit pe unul dintre cei mai importanți dirijori ai scenei artistice din Timișoara, Nicoară Diodor. Filarmonica Banatul a anunțat trecerea sa în neființă.

S-a născut la 2 septembrie 1942, în Bătești, județul Timiș. Acesta a fost numit dirijorul permanent al corului în 1969, alături de Mircea Hoinic urmând ca în 1972 să devină unicul dirijor de cor al Filarmonicii, până la pensionare, în 2006, exceptând perioadele în care a activat în funcții politice. De asemenea, între 1988-1990 a fost directorul instituției.

Ansamblul coral a efectuat sub bagheta lui înregistrări pentru radio, televiziune și discografice, ca de exemplu, prima înregistrare românească pe disc a unei liturghii, Liturghia ortodoxa de Gheorghe Cucu cu Casa de discuri Electrecord.

Diodor Nicoară a pregătit aproape 50 de lucrări vocal-simfonice prezentate în țară și în străinătate, precum Simfonia a VIII-a de Mahler, Damnațiunea lui Faust de Berlioz, Requiemul de război de Britten toate la Belgrad, Das Alexanderfest de Händel, Missa Solemnis de Beethoven, Requiemele de Mozart și Verdi în Italia, Simfonia nr.2 „Lobgesang” de Mendessohn-Bartholdy, dar și multe altele.

Acesta a obținut două premii internaționale la Vatican, cu corul de cameră Sursum Corda din Timișoara (Premiul III-1994 și Premiul II-1995) și la Concursul Internațional Giovanni Pierluigi da Palestrina.

„Anunțăm cu durere plecarea către cele veșnice a maestrului Diodor Nicoară, fost dirijor al Corului și fost director al Filarmonicii 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara. Cu recunoștință pentru întreaga sa activitate, îi dorim maestrului drum lin spre lumină! Pentru cei care vor să îi aducă un ultim omagiu, înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Calea Șagului. Vom anunța ora atunci când se va stabili”, transmit cei de la Filarmonica Banatul.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Dacă visezi să îți vezi copilul într-un loc unde educația înseamnă mai mult decât studierea unor materii de bază, iar cei care îi ghidează pașii să fie adevărate modele, atunci hai să descoperi Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara.
Primul elevator destinat persoanelor cu dizabilități din Timișoara a fost donat Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Timiș.
Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Timiş prin Direcția Formare și Perfecționare Profesională anunță începerea înscrierilor la o nouă serie a cursului online de formator – Cod COR  242401.
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la ediția anuală a Galei Investitorilor Italieni din România, organizată la Timișoara.
După aproape patru luni în care a putut fi admirată la Muzeul de Artă din Timișoara, expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” a ajuns la final, iar cele 43 de lucrări au fost transportate înapoi, în Italia.