Skip to main content

Descoperă cultura niponă! Săptămâna dedicată Japoniei, la Universitatea de Vest din Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează,, în perioada 3-4 noiembrie 2023, a unei serii de evenimente grupate sub genericul „Săptămâna culturii japoneze”.

Astfel, în prezența E.S. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, şi a prorectorului UVT conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, responsabil cu strategia de relaţii internaţionale și diaspora, vineri, 3 noiembrie 2023, începând de la ora 10, la sediul UVT situat pe str. Paris nr. 1 va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice al Universității de Vest din Timișoara (https://csea.uvt.ro/), care își propune să reprezinte o platformă de promovare a proiectelor și inițiativelor de cercetare, a conferințelor academice și publicațiilor științifice, a oportunităților de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice. Inaugurarea acestui centru are loc în contextul demarării, în acest an academic, a primei specializări universitare autorizate de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT.

Manifestările vor continua cu o conferinţă a domnului ambasador Ueda (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 11.30) şi cu prezentarea programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 14).

Sâmbătă, 4 noiembrie, la sediul UVT din bd. V. Pârvan (holul principal de la parterul sediului principal UVT, începând de la ora 10.30), Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al Universităţii de Vest din Timişoara, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului).

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de doamna Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13.30). Publicul va fi invitat să se apropie de contextul cultural al fimului de către conf. univ. dr. George Șipoș, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Săptămâna culturii japoneze de la Timişoara se încadrează într-un set mai amplu, naţional, de evenimente care au loc anual în România şi care au drept scop promovarea în ţara noastră a culturii japoneze.

„Săptămâna culturii japoneze va marca la Timișoara un moment inaugural de mare interes, la Universitatea de Vest din Timișoara: lansarea Centrului de Studii Est-Asiatice de la UVT, în atmosfera deosebită creată de noul spațiu al clădirii istorice restaurate de la strada Paris, un spațiu distinct și un reper al orașului în care vor avea loc tot mai multe evenimente și întâlniri cu bogat conținut științific și artistic. Îi mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, pentru onoarea de a ne fi alături în acest moment inaugural, pentru un parteneriat de viitor corientat spre dezvoltarea studiilor japoneze, benefic generațiilor de studenți și cercetători care vor vizita acest centru”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Accesul la toate activitățile care au loc la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul acestui eveniment este gratuit.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Prestaţie de excepţie a elevilor de la „Ion Vidu” în cadrul TM2023! Vor urca pe scenă, alături de Katie Melua, într-un concert de zile mari

Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.

FOTO 1.500 de spectatori la evenimentele Musica Ricercata Op.6 – Lux Timisiensis!

1.500 de iubitori ai muzicii vechi au luat parte la evenimentele prilejuite de  Musica Ricercata Op.6 – „Lux Timisiensis”, desfășurat în perioada 16 – 30 noiembrie, transmit reprezentanții Filarmonicii din Timișoara.

Se sparge din nou betonul în zona Torontalului! Eroare gravă, pe şantierul de pe Cetăţii! Constructorul a  montat greşit, linia de tramvai

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au primit concluziile finale după incidentul de săptămâna trecută când tramvaiul care efectua probe pe liniile proaspăt reabilitate de pe tronsonul Cetăţii-Torontalului, a acroşat un stâlp.

UVT lansează MapSense, un proiect unic de accesibilizare instituțională pentru nevăzători!

Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul „MapSense – Navigating the World by Touch”, unic în România, care accesibilizează sub forma unor machete tactile clădirea principală de pe bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4.

Nu-l mai vor nici USR-iştii! Petiţia cu iz electoral pentru susţinerea lui Fritz, semnată de mai puţin de 2.000 de oameni

Au trecut aproape şase săptămâni de când USR Timişoara lansa, cu surle şi trâmbiţe, o petiţie cu scop vădit electoral, dar îmbrăcată într-o iniţiativă demnă de toată lauda.

Accident înfiorător! O mașină a fost lovită de un microbuz și proiectată într-un autobuz plin cu pasageri

Desfășurare uriașă de forțe, în această seară, după ce un autobuz în care erau 52 de persoane, un microbuz de transport marfă și o mașină s-au ciocnit violent.

UVT invită timișorenii la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”

Timișorenii, invitați la lansarea expoziției de video-animații „Voce și dizabilitate la Universitate”, organizată cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

Îți dai cu părerea și câștigi 100 de euro! Ideea inedită a unui primar, care vrea să implice locuitorii în luarea deciziilor

Strategia de dezvoltare a unei localități ar trebui să fie în concordanță și cu dorințele cetățenilor care însă, de cele mai multe ori, nu prea se implică în luarea deciziilor de acest gen.

CCIA Timiș pregătește misiunea economică de vizitare a Belgrade Wine Salon

În perioada 7-8 decembrie, o delegație de afaceri timișeană se va afla la Belgrad pentru a vizita Salonul de Vinuri – Belgrade Wine Salon.