Skip to main content

Descoperă cultura niponă! Săptămâna dedicată Japoniei, la Universitatea de Vest din Timișoara

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Universitatea de Vest din Timișoara organizează,, în perioada 3-4 noiembrie 2023, a unei serii de evenimente grupate sub genericul „Săptămâna culturii japoneze”.

Astfel, în prezența E.S. Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, şi a prorectorului UVT conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, responsabil cu strategia de relaţii internaţionale și diaspora, vineri, 3 noiembrie 2023, începând de la ora 10, la sediul UVT situat pe str. Paris nr. 1 va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice al Universității de Vest din Timișoara (https://csea.uvt.ro/), care își propune să reprezinte o platformă de promovare a proiectelor și inițiativelor de cercetare, a conferințelor academice și publicațiilor științifice, a oportunităților de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice. Inaugurarea acestui centru are loc în contextul demarării, în acest an academic, a primei specializări universitare autorizate de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT.

Manifestările vor continua cu o conferinţă a domnului ambasador Ueda (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 11.30) şi cu prezentarea programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 14).

Sâmbătă, 4 noiembrie, la sediul UVT din bd. V. Pârvan (holul principal de la parterul sediului principal UVT, începând de la ora 10.30), Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al Universităţii de Vest din Timişoara, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului).

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de doamna Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13.30). Publicul va fi invitat să se apropie de contextul cultural al fimului de către conf. univ. dr. George Șipoș, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Săptămâna culturii japoneze de la Timişoara se încadrează într-un set mai amplu, naţional, de evenimente care au loc anual în România şi care au drept scop promovarea în ţara noastră a culturii japoneze.

„Săptămâna culturii japoneze va marca la Timișoara un moment inaugural de mare interes, la Universitatea de Vest din Timișoara: lansarea Centrului de Studii Est-Asiatice de la UVT, în atmosfera deosebită creată de noul spațiu al clădirii istorice restaurate de la strada Paris, un spațiu distinct și un reper al orașului în care vor avea loc tot mai multe evenimente și întâlniri cu bogat conținut științific și artistic. Îi mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, pentru onoarea de a ne fi alături în acest moment inaugural, pentru un parteneriat de viitor corientat spre dezvoltarea studiilor japoneze, benefic generațiilor de studenți și cercetători care vor vizita acest centru”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Accesul la toate activitățile care au loc la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul acestui eveniment este gratuit.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, sâmbătă, 14 iunie, circulația ambarcațiunilor de transport public local pe Canalul Bega va fi suspendată temporar între orele 08.00 și 14.00.
Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 9:00, Parcul Alpinet din Timișoara (în spatele Catedralei) găzduiește cea de-a noua ediție Make it! Race it! Recycle it!, evenimentul nonconformist care aduce pe Bega bărci construite din materiale reciclabile și multă, multă imaginație.
Atelierele consultative cu timișorenii, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru restaurarea și valorificarea Sinagogii din Fabric s-au încheiat. Acum, Primăria, în parteneriat cu World Monuments Fund, a demarat procesul de elaborare a temei de proiectare a obiectivului.
Proiectul PEDA GREEN devine realitate! Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara dă startul unui demers educațional verde și inovator prin care va fi transformată curtea școlii într-un spațiu viu de învățare în aer liber!
Bastionul Theresia devine din nou epicentrul distracției în Timișoara! În weekendul 14-15 iunie, publicul este invitat la două seri de concerte live în cadrul seriei de evenimente Bastion By Merlin.