Skip to main content

Deputatul Titi Stoica explică Planul Simion în sectorul agricol! Cum poate deveni România, un lider în producția de fructe și legume?

TM 2024

Parlamentarul de Timiș, Titi Stoica, ridică problema dezechilibrului dintre materii prime pe care le exportă România, la prețuri mici și produsele finite pe care le importă și care sunt extrem de scumpe.

Consideră că acest lucru subminează economia locală și contribuie la creșterea dependenței de importuri, motiv pentru care este esențială prelucrarea materiilor prime aici, acasă.

“Planul Simion își propune să atingă acest obiectiv prin construirea de unități de producție mici și mijlocii în fiecare localitate. Aceste unități ar permite prelucrarea materiilor prime la nivel local, reducând astfel costurile de transport și contribuind la păstrarea valorii adăugate în România. Proiectele ar fi finanțate prin fonduri europene nerambursabile și prin planuri naționale cu dobânzi subvenționate de stat, ceea ce ar sprijini mediul privat și ar stimula creșterea economică. Un alt aspect esențial al acestui plan este direcționarea finanțării către managerii care au demonstrat capacitatea de a dezvolta afaceri viabile, cu angajați și salarii stabile. Experimentele cu startup-uri susținute de guvernările PSD-PNL, care adesea se soldează cu falimente rapide și nu aduc valoare adăugată în economie, trebuie să înceteze. În loc să sprijinim afaceri temporare și importuri scumpe, trebuie să investim în afaceri solide care pot contribui la dezvoltarea durabilă a economiei”, spune Titi Stoica.

Deputatul AUR dă exemplul merelor. Dacă în urmă cu câteva decenii, țara noastră era un important producător de mere, astăzi importă mere în valoare de peste 50 de milioane de euro din țări precum Polonia, Germania și Moldova.

“Această dependență este rezultatul guvernărilor corupte și birocratice ale PSD și PNL, care au neglijat investițiile necesare în sectorul agricol și pomicultură. Pentru a reduce această dependență, este esențial să investim nu doar în producția de mere, ci și în infrastructura de depozitare. Depozitarea adecvată ar permite conservarea fructelor pe perioade mai lungi, reducând astfel necesitatea importurilor sezoniere. În plus, este crucial ca în școlile din România să fie oferite exclusiv mere românești, sprijinind astfel producătorii locali și asigurându-le o piață stabilă pentru produsele lor. Prin investiții strategice și politici coerente, România poate redeveni un lider în producția de legume și fructe, reducând astfel dependența de importuri și asigurând un viitor sustenabil pentru fermierii locali. Planul Simion reprezintă șansa ca România să valorifice pe deplin potențialul său agricol și să devină un jucător de top pe piața alimentară europeană, de a fi producători și nu doar importatori”, mai spune Stoica.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Școala Gimnazială nr. 1, din Timișoara, se va transforma complet și va deveni școală verde, inteligentă! Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a fost atribuit!
Clubul Fermierilor Români a reușit să aducă împreună oameni și idei, prin organizarea Forumului pentru Viitorul Agriculturii, în regiunea Banat, dedicat antreprenoriatului românesc din agricultură.
Noul complex sportiv de pe strada Mircea cel Bătrân prinde contur. Muncitorii au finalizat lucrările la fundația construcției cu tribună și au început amenajarea propriu-zisă a clădirii.
CFR Timișoara anunță o serie de restricții care intră în vigoare de luni și care sunt neecsare pentru realizarea lucrărilor de „Reparație trecere la nivel km 19+393, linia 124 Gătaia – Berzovia” și „Reparație trecere la nivel km 140+618, linia 123 Buziaș – Gătaia”.
Se apropie cel mai bun moment pentru cumpărături! Black Friday, cel mai așteptat eveniment de reduceri din an, revine cu super oferte, la sute de magazine din țară!
Accident rutier grav provocat de un tânăr de 29 de ani care a pierdut controlul asupra mașinii pa care o conducea, a pătruns pe contrasens și a lovit un alt autoturism, care circula regulamentar.