Deputatul Cosmin Şandru, despre DOR: Certificarea reprezintă un element de mândrie naţională
Proiectul de lege cu privire la etichetarea anumitor produse cu denumirea ”De Origine România – DOR”, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
Prin această schemă, producătorii şi procesatorii români, ar putea garanta faptul că produsul alimentar pus la vânzare este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.
Pentru obținerea acestui certificat de calitate DOR, producătorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte cum ar fi:
- originea produselor;
- atestarea ca producător;
- autorizație sanitar-veterinară;
- caracteristicile produselor;
- declarație pe propria răspundere privind proveniența și arealul produselor agroalimentare.
Legea, iniţiată de parlamentarii liberali, printre care şi deputatul de Timiş, Cosmin Şandru, se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.
“Legea prevede introducerea unui instrument legal de certificare voluntară (De Origine România-DOR) care va garanta că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi va atesta originea românească a materiilor prime folosite în fabricarea alimentelor. Certificarea DOR reprezintă un element de mândrie națională, dar, de asemenea, va putea ajuta consumatorul în procesul de achiziție. Începând cu anul 2024, în vederea susținerii competitivității operatorilor economici certificați DOR, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va asigura resurse financiare pentru promovarea acestor produse”, spune Cosmin Şandru.
Lasă un răspuns