Skip to main content

Dascălii amenință cu proteste, după ce Primăriile i-au anunțat că nu le mai decontează transportul! În primă fază, ei cer intervenția prefectului

A fi om!

Profesorii și învățătorii din județul Timiș care fac naveta riscă să rămână fără decontarea cheltuielilor de transport, după ce Primăriile au transmis unităților de învățământ că aceste plăți nu mai sunt posibile.

Decizia vine ca urmare a adoptării unor dispoziții din Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru amânarea decontării sumelor pentru navetă, a profesorilor care predau într-o altă localitate față de cea unde au domiciliul, până în anul școlar 2026-2027.

Cu toate acestea, sindicaliștii atrag atenția că obligația decontării navetei rămâne în sarcina autorităților locale, conform normelor în vigoare, iar refuzul de a aloca fonduri pentru aceste plăți este considerat abuziv.

Astfel, ei solicită intervenția Prefectului județului Timiș, Mihai Ritivoiu, pentru a clarifica situația și pentru a obliga administrațiile locale să respecte legislația în vigoare.

Totodată, aceștia avertizează că, în absența unei soluții, nemulțumirea în rândul angajaților din educație va crește, ceea ce ar putea duce la declanșarea unor proteste.

„Stimate domnule Prefect,

Aveți competența legală de a preveni tensiunile sociale și este de datoria noastră să atragem atenția asupra faptului că, în contextul măsurilor de austeritate impuse prin O.U.G. nr. 156/2024 și al nerespectării promisiunilor guvernamentale de majorare a salariilor personalului din învățământ  în anul 2025, starea de nemulțumire a personalului din educație a crescut.

Menționăm că și în anul 2024 a fost prorogată intrarea în vigoare a dispozițiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, prin art. XXVI alin. 1 lit. e) din O.U.G. nr. 115/2023, până la data de 01.09.2025, însă nu au existat dificultăți de decontare a navetei potrivit Normelor metodologice anexă la H.G. nr. 569/2015.

Ori, dacă  autoritățile administrației locale, indiferent din ce motiv, vor refuza să deconteze aceste cheltuieli de navetă, starea de nemulțumire în rândul angajaților din educație se va accentua și vom recurge la mijloacele specifice de acțiune sindicală  pe care membrii noștri de sindicat le vor stabili, pentru apărarea drepturilor și intereselor lor legitime”, au scris sindicaliștii, în petitia inaintata azi prefectului judetului Timis.

foto: arhivă

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

După o perioadă în care fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu s-a abținut să-și afișeze părerile despre administrația locală pe rețelele de socializare, mai ales că este și consilier personal al președintelui CJT, acum, revine în forță și lansează critici dure asupra fostului său oponent, Dominic Fritz.
Mai bine de o oră au dezbătut consilierii locali din Timișoara propunerea primarului Dominic Fritz, de a înființa o nouă societate care să se ocupe de curățenia orașului.
Pe 18 decembrie 2024, Municipiul Timișoara și Ministerul Energiei au semnat contractul pentru finanțarea proiectului „Retehnologizare a 13.439 de metri de traseu al rețelei de termoficare primară”, prin Fondul pentru Modernizare (FM) 2021-2030.
Un apel la 112 a mobilizat de urgență mai multe echipaje de intervenție pentru lichidarea unui incendiu extrem de violent care a cuprins o casă din vestul țării.
Angajații de la Maternitatea Odobescu din Timișoara au ieșit în stradă! Lor li s-au zeci de mămici dar și simpli timișoreni, care au pornit în marș spre Primărie, unde vor protesta până la ora 16.00.