Skip to main content

Cristos a Înviat! Pastorala de Paşti a PS Martin Roos

Astăzi, creştinii catolici sărbătoresc Învierea Domnului, prilej cu care, Excelenţa Sa, Martin Roos, a transmis următorul mesaj:

Iubiți frați și surori în credința creștină,

În mesajele pascale transmise de reprezentanții diferitelor confesiuni creștine cu ocazia Solemnității Învierii Domnului nostru Isus Cristos, putem reține adesea o dorință comună, subliniată de toți: aceea ca împreună, Răsăritul și Apusul, întreaga creștinătate, să celebreze la aceiași dată această mare sărbătoare. În ciuda atâtor eforturi și încercări, care vizează stabilirea unei date comune a Paștilor, până azi nu s-a ajuns la o înțelegere. Doar uneori, din când în când, ceea ce eforturile omenești nu au reușit să realizeze și să atingă, ne este oferit de însuși Dumnezeu, care rânduie calculele matematice și calendaristice și astfel ne cheamă la o celebrare comună a Învierii Mântuitorului. Deși anul acesta marcăm Învierea aceluiași unic Mântuitor al tuturora, din nou, la date diferite (cu o diferență de o săptămână), să încercăm cu toții să ne apropiem cu mare bucurie și profundă recunoștință de acest dar dumnezeiesc, lăsându-ne pătrunși și transformați de biruința lui Isus Cristos asupra morții.

Sărbătoarea Sfintelor Paști este și va rămâne întotdeauna sărbătoarea fundamentală a întregii creștinătăți, indiferent de Liturghie, de rit, de limbă sau de tradiția în care aceasta este celebrată. Mărturia despre marele eveniment al Învierii Domnului rămâne neatinsă și neschimbată, așa cum o găsim deja în cele mai vechi forme de mărturisire a credinței. Nici una din confesiunile creștine, nu se atinge de această mărturie, nu o transformă, nu trece pe lângă acest eveniment și nu minimalizează importanța lui în viața creștinului și a comunității creștine. Mărturia despre cel Înviat este o temă comună tuturor creștinilor, aceasta fundamentează credința noastră a tuturor, chiar dacă poate în alte lucruri există unele deosebiri între noi.

Cristos a Înviat! Cu adevărat a înviat și s-a arătat lui Simon!

Cea mai veche mărturie scrisă în care ni se vorbește despre minunea Învierii, este un pasaj din Prima Scrisoare a Apostolului Paul către Corinteni, unde aflăm: „Cristos a murit pentru păcatele noastre, potrivit Scripturilor; a fost înmormântat și a treia zi, potrivit Scripturilor, a înviat…”(1 Cor 15,3-4). Apostolul Paul, a preluat acest mesaj de la martorii Învierii, transmițându-l apoi în această formă scrisă generațiilor următoare. Putem spune așadar, că prin aceste cuvinte ale apostolului, prin mărturia adusă de el cu privire la Învierea Domnului, el vine să fundamenteze credința multora, chiar și credința noastră, pe care o exprimăm și în acest ceas solemn, mărturisind cu convingere biruința Domnului Isus Cristos asupra morții.

Să ne lăsăm pătrunși de bucuria care izvorăște astăzi pentru noi toți din Misterul Învierii. Să ne lăsăm mobilizați de chemarea care ne este adresată și nouă: aceea, de a recunoaște și de a deveni martorii și vestitorii acestui mare mister de importanță vitală pentru orice creștin și oricare comunitate creștină. Celebrările liturgice din aceste zile, într-o atmosferă cu totul specială ne cheamă pe toți, să cercetăm după cel Înviat, și ne ajută să-l putem recunoaște printre noi. Fie deci, ca aceste zile de Sfântă Sărbătoare, să fie pentru toți creștinii, în Răsărit și la Apus, momente de întâlnire sinceră cu cel care ne aduce pace și lumină, pentru ca, în intensitatea întâlnirii noastre cu Mântuitorul Înviat, să ne întărim mai mult în credința noastră comună și să devenim mai statornici în mărturisirea ei.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.