Skip to main content

Creștinii ortodocși de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul!

Dacă pentru cei mai mulți dintre români, ciclul sărbătorilor de iarnă a ajuns la final, pentru alții abia începe.

Este vorba despre cei care respectă calendarul Iulian și pentru care astăzi este prima zi de Crăciun. Printre aceștia se numără și sârbii din Timișoara, care respectă cu sfințenie tradiția, în ajunul marii sărbători ei aprinzând badnjak-ul, în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbești.

În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, sârbii din Timișoara se adună în curtea Catedralei Sârbești din Piața Unirii, unde dau foc unui stejar bătrân. Acest ritual simbolizează focul aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt, cu lemnele aduse de păstori. În plus, conform tradiției, arderea badnjakului aduce bunăstare, fericire și noroc tuturor celor aflați în jurul focului.

După arderea stejarului, a urmat o slujbă religioasă, la care au asistat toți cei prezenți la Catedrala Sârbească.

Astăzi, în prima zi de Crăciun pe rit vechi, are loc Liturghia, iar la final toți credincioșii vor primi ramuri de stejar care simbolizează puterea.

Alături de sârbi, și  basarabenii, ruşii, ucrainienii, macedonenii şi armenii celebrează Crăciunul pe rit vechi, urmând ca săptămâna viitoare să petreacă Revelionul.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Bilanțul admiterii la UVT, din această vară, arată că din ce în ce mai mulți tineri vor să profeseze în domeniul criminalisticii sau psihologiei. Aici, viitori studenți se bat pe locuri, fiind chiar și 13 candidați pe un singur loc la buget.
Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.