Skip to main content

Crăciunul pe rit vechi, sărbătorit la Timişoara!

Dacă pentru cei mai mulți dintre români, ciclul sărbătorilor de iarnă a ajuns la final, pentru alții abia începe.

Este vorba despre cei care respectă calendarul Iulian și pentru care astăzi este prima zi de Crăciun. Printre aceștia se numără și sârbii din Timișoara, care respectă cu sfințenie tradiția, în ajunul marii sărbători ei aprinzând badnjak-ul, în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbești.

În fiecare an, în Ajunul Crăciunului, sârbii din Timișoara se adună în curtea Catedralei Sârbești din Piața Unirii, unde dau foc unui stejar bătrân. Acest ritual simbolizează focul aprins de Iosif pentru a-l încălzi pe Pruncul Sfânt, cu lemnele aduse de păstori. În plus, conform tradiției, arderea badnjakului aduce bunăstare, fericire și noroc tuturor celor aflați în jurul focului.

După arderea stejarului, a urmat o slujbă religioasă, la care au asistat toți cei prezenți la Catedrala Sârbească.

Astăzi, în prima zi de Crăciun pe rit vechi, are loc Liturghia, iar la final toți credincioșii vor primi ramuri de stejar care simbolizează puterea.

Alături de sârbi, și  basarabenii, ruşii, ucrainienii, macedonenii şi armenii celebrează Crăciunul pe rit vechi, urmând ca săptămâna viitoare să petreacă Revelionul.

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Un bărbat din vestul țării este căutat de polițiști, după ce a dispărut de cinci zile, iar mama sa a cerut ajutorul oamenilor legii.
Rezultate extraordinare pentru România, în cadrul celei de-a Șasea ediție a Olimpiadei Balcanice de Fizică, unde s-a făcut cu adevărat remarcat și un elev timișorean, devenind unul dintre cei mai buni din regiunea sud-estică a Europei, la fizică.
În această dimineaţă, angajaţi ai Primăriei Timişoara şi poliţiști locali au descins în zona Blaşcovici, la o familie de rromi care s-a făcut stăpână peste un teren de 2.000 de metri pătraţi.
La invitația Camerei de Comerț Româno-Germană (AHK), președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a participat la Sărbătoarea Verii  2024, unul dintre cele mai așteptate evenimente organizate de AHK România.