Skip to main content

FOTO: Copaci în loc de umbrele, un pasaj care va lega Castelul Huniade de Piaţa Victoriei şi o imensă zonă pietonală în faţa Catedralei! Proiectul care va schimba radical centrul Timişoarei

S-a încheiat concursul internațional de soluții pentru modernizarea Pieței Victoriei  din Timişoara, carea a atras 30 de echipe de arhitecți.

După finalizarea înscrierilor de proiecte, juriul a avut la dispoziţie trei zile pentru analiza lor şi desemnarea variantei câştigătoare.

Este vorba despre proiectul realizat de arhitecţii de la Studio Arca în colaborare cu un birou din Bucureşti condus de arhitectu Şerban Sturza.

Soluţia câştigătoare propune ca Piaţa Victoriei să aibă împânzită de copaci, pe Corso şi pe Surogat, iar în faţa Operei să fie amenajată o zonă cu jocuri de apă.

În plus, circulaţia rutieră din faţa Catedralei se va desfăşura doar pe două benzi, iar duminica şi în zilele de sărbătoare va fi complet închisă.

Astfel, zona va deveni exclusivă pietonală.

Parcarea de la Modex va fi desfiinţată, iar în locul ei va fi amenajată o piaţetă care se va lega de Castelul Huniade printr-un pasaj.

“Juriul internațional a avut de ales din 30 de proiecte înscrise în concurs. Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii o simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI? Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței. În loc de umbrele pe terase vom avea copaci care dau umbră, iar dinspre castelul Huniade se va deschide un larg și primitor subpasaj.  Pe baza soluției de azi, echipa care a luat premiul I va face proiectul tehnic. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Biroul de arhitectură care a câştigat proiectul va primi 1.500.000 de euro plus TVA, suma reprezentând atât premiul obţinut, cât şi contravaloarea serviciilor de proiectare pe care le va realiza.

Soluţia de pe locul doi a fost recompensată cu 30.000 de euro fără TVA, cea de pe locul trei, cu 15.000 de euro fără TVA, iar cele două proiecte distinse cu menţiune, câte 7.500 de euro fără TVA.

Distribuie pe rețele de socializare

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Planul cu care George Simion de la AUR îşi doreşte să câştige funcţia supremă în stat, deşi criticat de liderii celorlalte partide politice, stârneşte un interes uriaş în rândul oamenilor de rând.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, în colaborare cu Piețe24, organizează Festivalul Părădaiselor, un eveniment care aduce împreună iubitorii de roșii, producătorii locali și pasionații de gastronomie.
Continental, companie de tehnologie, a inaugurat, în cadrul ContiTech Timișoara, noua locație pentru unul dintre cele mai mari laboratoare de testare din întreaga rețea a unităților ContiTech din Europa.
CODRU Festival își schimbă locul inițial proiectat, Parcul Central din Timișoara, din nou în natură. Ediția de anul acesta se va desfășura în Pădurea VERDE, fosta Grădină Zoologică a orașului.
69,2% dintre timișoreni consideră că orașul lor se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 26,5% spun că direcţia este complet greşită, conform Barometrului privind calitatea vieții în Municipiul Timișoara, realizat în anul trecut, de Universitatea de Vest din Timișoara, în colaborare cu Primăria Municipiului.
Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.