Skip to main content

FOTO: Copaci în loc de umbrele, un pasaj care va lega Castelul Huniade de Piaţa Victoriei şi o imensă zonă pietonală în faţa Catedralei! Proiectul care va schimba radical centrul Timişoarei

S-a încheiat concursul internațional de soluții pentru modernizarea Pieței Victoriei  din Timişoara, carea a atras 30 de echipe de arhitecți.

După finalizarea înscrierilor de proiecte, juriul a avut la dispoziţie trei zile pentru analiza lor şi desemnarea variantei câştigătoare.

Este vorba despre proiectul realizat de arhitecţii de la Studio Arca în colaborare cu un birou din Bucureşti condus de arhitectu Şerban Sturza.

Soluţia câştigătoare propune ca Piaţa Victoriei să aibă împânzită de copaci, pe Corso şi pe Surogat, iar în faţa Operei să fie amenajată o zonă cu jocuri de apă.

În plus, circulaţia rutieră din faţa Catedralei se va desfăşura doar pe două benzi, iar duminica şi în zilele de sărbătoare va fi complet închisă.

Astfel, zona va deveni exclusivă pietonală.

Parcarea de la Modex va fi desfiinţată, iar în locul ei va fi amenajată o piaţetă care se va lega de Castelul Huniade printr-un pasaj.

“Juriul internațional a avut de ales din 30 de proiecte înscrise în concurs. Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii o simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI? Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței. În loc de umbrele pe terase vom avea copaci care dau umbră, iar dinspre castelul Huniade se va deschide un larg și primitor subpasaj.  Pe baza soluției de azi, echipa care a luat premiul I va face proiectul tehnic. După piețele Unirii, Sf. Gheorghe și Libertății, acum vine rândul Pieței Victoriei și a străzilor adiacente să se transforme”, spune primarul Timişoarei, Dominic Fritz.

Biroul de arhitectură care a câştigat proiectul va primi 1.500.000 de euro plus TVA, suma reprezentând atât premiul obţinut, cât şi contravaloarea serviciilor de proiectare pe care le va realiza.

Soluţia de pe locul doi a fost recompensată cu 30.000 de euro fără TVA, cea de pe locul trei, cu 15.000 de euro fără TVA, iar cele două proiecte distinse cu menţiune, câte 7.500 de euro fără TVA.

Distribuie pe rețele de socializare

Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Teatrul Național din Timișoara redesenează profilul poetic al lui Nichita Stănescu!

În 13 decembrie se împlinesc 40 de ani de când versurile lui Nichita Stănescu călătoresc singure prin lume, trasând în continuare istoria literaturii române.

Banat Girls încheie anul cu un eșec în fața liderului Politehnica Timișoara!

Banat Girls Comloșu Mare a fost învinsă cu 3- 1 de Politehnica Timișoara în etapa a XIII-a a Superligii de fotbal feminin.

Premiera spectacolului Săptămâna Luminată închide programul Teatrului Național pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023!

Teatrul Național din Timișoara invită publicul în această seară, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Banat Girls, la ultimul meci din 2023! Derby cu Politehnica Timișoara

Banat Girls înfruntă în ultima rundă din 2023 pe Politehnica Timișoara, într-o partidă programată mâine, de la ora 13.00, la Tomnatic.

Pro România se dezintegrează! Mai mulţi membri ai partidului, printre care un primar şi un consilier judeţean din Timiş, s-au alăturat PNL

Cu un an înainte de 2024, când vor avea loc patru runde de alegeri, membrii partidelor mici se chinuie să îşi găsească un loc călduţ în organizaţii mai puternice, care să îi ajute să câştige voturi.