Conacul Mocioni din Foeni, readus la viață! Va fi reabilitat după care va intra în circuitul turistic timișean

Conacul Mocioni din Foeni va intra în circuitul turistic timișean după o investiție de 12 milioane lei a Consiliului Județean.

Proiectul de reabilitare a Conacului va intra pe finanțare europeană în luna aprilie. Acesta prinsese în 2020 lista de rezervă a programului RO-CULTURA, finanțat prin granturi norvegiene, iar anul acesta va putea intra în lucru ca urmare a deciziei de suplimentare a fondurilor alocate programului.

CITEȘTE ȘI: Aproape 1.700 de timișeni s-au vaccinat anti COVID, în ultimele 24 de ore! Până acum la nivelul județului s-au imunizat peste 24.000 de oameni

Data estimată pentru începerea implementării este luna aprilie 2021, proiectul trebuind finalizat în termen de trei ani. În mare, este prevăzută reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea conacului.

Conacul se află la o distanță de 42 km de Timișoara și este un monument istoric de importanță națională și universală, de o mare valoare arhitecturală și simbolică.

Clădirea a fost realizată în stil neoclasic în anul 1750, fiind opera arhitectului Mór Kallina.

Prin această investiție, abordăm mediul rural, care nu a beneficiat mereu de atenția cuvenită. Practic, completăm oferta turistică și culturală a județului, dincolo de ceea ce are Timișoara de oferit. Proiectul se afla în așteptare încă de anul trecut, iar acum am primit o veste excelentă. Fondurile pe programul RO-CULTURA au fost suplimentate, astfel că în primăvară vom putea intra în implementare. Potențialul turistic al județului este imens, reprezentând o axă importantă de dezvoltare, alături de cea de business. Practic, cele două se pot completa extrem de bine”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Proiectul va contribui la activitățile culturale care amintesc vizitatorilor de viața familiei Mocioni. Cel mai important membru al familiei, care a locuit aici, a fost Andrei Mocioni de Foen, strănepot al preotului aromân Constantin.

Proiectul va fi patronat de Michael de Styrcea, urmașul familiei Mocioni, care va acționa ca ambasador, maximizându-i astfel impactul.

CITEȘTE ȘI: O femeie și-a pierdut viața după ce casa i-a luat foc! Salvatorii n-au mai putut face nimic pentru ea 

Consiliul Județean Timiș a realizat deja documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, urmând ca după accesarea finanțării să lanseze în licitație proiectul tehnic și execuția lucrării.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 12 milioane lei.

Contribuția CJ se ridică la 20%, restul reprezentând finanțare nerambursabilă.

Investiția propusă se realizează într-un parteneriat cu islandezii de la North Consulting.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Razie pe șoselele din județ! Peste 500 de sancțiuni

Polițiștii rutieri timișeni, pe șoselele din județ, pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

Un bloc evacuat în mijlocul nopții, după ce un apartament de la etajul 4 a luat foc!

Noaptea trecută, pompierii au fost solicitați să intervină pentru a stinge un incendiu ce a cuprins un apartament de la etajul patru al unui bloc.

O săptămână cu întreruperi zilnice de apă, în Recaș!

Aquatim anunță lucrări de spălare a rețelei de distribuție, în următoarea săptămână, la Recaș!

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.