Skip to main content

Colecţia istorică a Muzeului Naţional al Banatului s-a îmbogăţit! Fondul documentar Peter Kämpfer aduce o serie de decoraţii şi fotografii a vieţii din trecut

TM 2024

Muzeul Naţional al Banatului a achiziţionat noi obiecte valoroase ale vremii demult apuse, completând astfel moştenirea istorică de care dispune.

Este vorba despre fondul documentar Peter Kämpfer (1892-1971) şi cuprinde un set de obiecte care, deși modeste în aparență, spun o poveste de curaj, onoare și spirit comunitar.

Peter Kämpfer a fost un bănățean din Jamu Mare, care și-a lăsat amprenta nu doar pe fronturile Primului Război Mondial, unde a luptat cu un curaj de neclintit, ci și în inima comunității sale.

Reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului spun că această colecţia include opt decorații: cea austriacă Der Tapferkeit, din aur, un simbol al vitejiei pure, și singura de acest tip din colecția Muzeului.

Pe lângă decorații, fondul cuprinde 25 de fotografii care imortalizează momentele intense de pe câmpul de luptă, dar și clipe de viață cotidiană din Jamu Mare, unde Kämpfer era proprietarul unui han frecventat de toți cei care apreciau o mână bună de cărți și o discuție spumoasă.

Ca președinte al Societății Corale bărbătești a șvabilor, el a fost și un promotor al culturii locale, asigurându-se că tradițiile nu se pierd, ci se transmit cu mândrie.

Fondul documentar Peter Kämpfer poate fi analizat în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, unde expoziția „Patrimonium 2022 – 2023” este deschisă de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Timișoara devine capitala dansului sportiv. În acest weekend găzduiește Campionatul Mondial de Dans Juniori II Standard&Timișoara Open Championship 2024, WDSF Open Standard și Latino Tineret și Adulți și DSE Children Grand Prix.
Timișorenii mai au la dispoziție mai puțin de 10 zile pentru a alege prin vot proiecte propuse de alți timișoreni și care vor fi implementate de Primăria Timișoara.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara, va organiza în zilele de 20, 26 și 27 septembrie o serie de proiecții de filme etnografice, destinate publicului larg.
După ce săptămâna trecută președintele ales al Consiliului Județean, Alfred Simonis, anunța obținerea autorizației de desființare a stadionului Dan Păltinișanu, a venit și vestea demarării licitației pentru demolare.
Municipiul Timișoara, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie – etapa I“, Cod SMIS 123654.
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, implementează un nou serviciu opțional pentru colectarea deșeurilor vegetale din Timișoara, ca parte a eforturilor Primăriei de a păstra străzile orașului curate și de a oferi cetățenilor o soluție eficientă pentru gestionarea deșeurilor verzi din gospodăriile proprii.