Skip to main content

Video: Chesonul de la Solventul a ajuns la destinație! S-a încheiat cea mai dificilă etapă a proiectului de 26 de milioane de euro

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Este oficial! După trei luni, de când a început împingerea, chesonul de la Pasajul Solventul din Timișoara a străpuns tot pământul de sub terasamentul feroviar.

Practic, cutia uriașă din beton, care reprezintă pasajul prin care vor trece mașinile, tramvaiele și bicicliștii, a ieșit la lumină.

“Astăzi celebrăm împreună, un succes de etapă în, probabil, cel mai important proiect de infrastructură din Timișoara din ultimele decenii. Astăzi, celebrăm faptul că chesonul nostru a ajuns la destinație. În doar două luni, într-un timp record, am împins acest cheson, sub 10  linii de  cale ferată, în lungime toatală de 70 de metri. Nu a fost un proces ușor, dar ne bucurăm că am reușit să facem acest lcuru fără să oprim de tot circulația trenurilor”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Lucrarea a fost una complexă și plină de provocări, pentru că tehnologia este una nouă pentru România, iar muncitorii au găsit în subteran tot felul de rețele și cămine de canalizare, țevi din oțel și structuri din beton care nu apăreau în planuri.

„Noi am construit un cheson de 3.500 metri cubi de beton. Acesta a fost cosntruit pe partea dinspre strada Gării, iar apoi, fără a întrerupe traficul feroviar, cu niște prese hidraulice și cu niște utilaje care reglează presiunea hidraulică am împins chesonul, un metru pe zi, pe sub calea ferată. Am scos tot pământul iar în urmă, am cofrat, armat, turnat beton”, a explicat Luigi Pastorelli, reprezentantul firmei SPIC,

Odată finalizată străpungerea pământului de sub liniile de tren, muncitorii și utilajele pot trece prin cheson, din zona Gării spre Calea Bogdăneștilor și invers.

În continuare, muncitorii trebuie să îndepărteze pământul săpat și să mai împingă chesonul câțiva metri până când va ajunge în poziția finală.

Apoi, se va lucra la racordarea chesonului cu radier și lucrări de consolidare.

 „Mai avem o etapă complexă înaintea noastră. Avem nevoie să pregătim fundația pentur utilități, pentru drumul care va veni pe aici, pentru linia de tramvai, avem nevoie să reconfigurăm intersecția de pe strada Gării, cu pasajul Solventul, ca să se potrivească cu proiectul pe care l-am depus, săptămâna trecută, la finanțare, pentru strada Gării. Intenția este să creaăm o legătură directă cu tramvaiul, până pe strada Gării, bucla de pe Bogdăneștilor va fi păstrată și sperăm ca în toamna acestui an să putem circula cu tramvaiul prin acest pasaj”, a precizat viceprimarul Ruben Lațcău.
 

Pasajul Solventul este construit în continuarea străzii Bogdăneștilor și va avea 4 benzi de circulație, câte două pe fiecare sens.

Va avea o lungime de 90 de metri, va trece pe sub 10 linii de cale ferată, va avea linii de tramvai dar și trotuare și piste de biciclete, pe ambele părţi.

De asemenea, în proiect este cuprinsă amenajarea bretelelor carosabile la pasaj, refacerea şi extinderea reţelelor de utilităţi şi amenajarea a 5.534 mp de spaţii verzi.

Contractul pentru actualizarea proiectului tehnic și execuție lucrări a fost câștigat prin licitație de o asociere formată din Spic (lider/Italia), Pod-Proiect (Iași) și Sylc Con Trans (Arad).

Valoarea proiectului pentru Pasajul Solventul este de 132 de milioane de lei (TVA inclus), din care 43 de milioane de lei prin programul Anghel Saligny, iar restul, din bugetul local.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.