Skip to main content

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești de Anul Nou! Care sunt acestea?

A fi om!

Trecerea în noul an este un moment de sărbătoare în România, presărat de multe obiceiuri și datini strămoșești păstrate și transmise din generație în generație.

CITEȘTE ȘI: Bătrân găsit într-o baltă de sânge, lângă propria casă! Nimeni nu ştie ce i-a adus sfârşitul

Dacă anul acesta ai ales să îți petreci Revelionul în zona Bucovinei, cu siguranță vei rămâne uimit de diversitatea obiceiurilor și tradițiilor din această zonă.
Plugușorul reprezintă dorința oamenilor ca noul an să aducă recoltele bogate.

Copii încep în 31 decembrie să colinde cu sunete de clopoței și urări de noroc și bogăție.

Se merge din casă în casă prilej ca micuții să primească diferite daruri: colaci, nuci, mere şi chiar bani.
Capra este cea mai răspândită tradiție din țara noastră.

Ea dă viață unui personaj fantastic care transmite simpatie și umor.

Costumul este format din panglici colorate, iar jocul caprei este mereu un moment de amuzament pentru spectatori.
Tradiția ursului are origini străvechi și se pare că în Bucovina are loc cel mai frumos spectacol de măști în această perioadă.

Acest joc simbolizează trecerea anotimpurilor și amintește că acest animal era considerat pe vremuri, personajul care reușea să învingă iarna și să aducă primăvara.
Mersul cu sorcova se face în dimineața zilei de 1 ianuarie. Copiii merg din casă în casă urând gazdelor sănătate și noroc.
Înainte, sorcova era confencționată din ramuri de cireș, măr sau prun, puse la înmugurit cu ocazia Sfântului Andrei (30 noiembrie).

Ramurile erau împodobite de copii cu beteală și panglici colorate.
Nu uita să ai în casă un loc special pentru a atârna o crenguță de vâsc.

Se spune că toți cei care vor trece pe sub crenguță și se vor săruta vor avea parte de noroc și o relație specială în noul an.
În marile orașe din România, aceste obiceiuri se reproduc mai greu astăzi.

CITEȘTE ȘI: Veste șoc pentru fanii Nicoletei Voica! Ce decizie a luat îndrăgita cântăreață, înainte de Revelion?

Dacă ai totuși posibilitatea să te întâlnești cu ele, bucură-te pentru că fiecare obicei are un farmec aparte.

 

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

După o perioadă în care fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu s-a abținut să-și afișeze părerile despre administrația locală pe rețelele de socializare, mai ales că este și consilier personal al președintelui CJT, acum, revine în forță și lansează critici dure asupra fostului său oponent, Dominic Fritz.
Mai bine de o oră au dezbătut consilierii locali din Timișoara propunerea primarului Dominic Fritz, de a înființa o nouă societate care să se ocupe de curățenia orașului.
Pe 18 decembrie 2024, Municipiul Timișoara și Ministerul Energiei au semnat contractul pentru finanțarea proiectului „Retehnologizare a 13.439 de metri de traseu al rețelei de termoficare primară”, prin Fondul pentru Modernizare (FM) 2021-2030.
Un apel la 112 a mobilizat de urgență mai multe echipaje de intervenție pentru lichidarea unui incendiu extrem de violent care a cuprins o casă din vestul țării.
Angajații de la Maternitatea Odobescu din Timișoara au ieșit în stradă! Lor li s-au zeci de mămici dar și simpli timișoreni, care au pornit în marș spre Primărie, unde vor protesta până la ora 16.00.
Colterm anunță întreruperea apei calde și căldurii, mâine, la punctul termic 17A, din cauza unei defecțiuni apărute la rețeaua primară de termoficare.