Cea mai aşteptată veste: Când scăpăm de coronavirus? Anunţul făcut de un renumit epidemiolog din Timişoara
În lipsa unui vaccin şi a unui tratament dedicat pentru coronavirus, toată lumea se întreabă când va lua sfârşit epidemia care a lovit întreaga lume.
Răspunsul vine de la Timişoara, unde renumitul epidemiolog Emilian Popovici, care a analizat toate studiile făcute până în prezent şi a pus cap la cap toate informaţiile disponibile pe această temă.
“Acest virus are viabilitatea cea mai bună şi transmisibilitatea cea mai ridicată, la temperaturi cuprinse între 4 şi 10 grade. În opinia mea de epidemiolog, este un virus de sezon rece, chiar dacă nu putem să facem nişte precizări foarte clare legate de periodicitatea sezonieră, de sezonalitate, deoarece numărul de persoane infectate la ora actuală este foarte mare în lume”, spune dr. Emilian Popovici, medic primar epidemiolog.
Tocmai de aceea, se vorbeşte tot mai mult despre dispariţia virusului pe timpul verii.
Epidemiologul din Timişoara spune însă că virusul rămâne, dar va fi inactiv, urmând ca în toamnă să apară noi cazuri de îmbolnăviri.
“Luând în seamă şi alţi parametri, cum ar fi că studiile afirmă că la 37 de grade Celsius, transmisibilitatea virală ar scădea destul de semnificativ, de asemenea, având în vedere faptul că la 70 de grade, virusul este inactivat în mai puţin de cinci minute, pot să gândesc că pe perioada de vară, acest virus nu va dispărea din populaţie, cum nu dispare nici virusul gripal. La fel se va întâmpla şi în cazul COVID-19, în sensul că se va diminua transmisibilitatea în perioada de vară, dacă temperaturile vor trece de 37 de grade Celsius”, a mai spus Emilian Popovici.
Şi totuşi, apare întrebarea: De ce în ţările tropicale, sunt multe cazuri de îmbolnăviri?
„Să nu uităm că în zona tropicală, temperatura medie, luată pe an, este cam de 18 grade Celsius, iar în sezonul cald nu depăşeşte 24-26 de grade, ceea ce înseamnă că nu se atinge temperatura de 37 de grade, care este necesară să fie atinsă, pentru ca circulaţia virusului să fie temperată”, explică epidemiologul timişorean.
Acesta mai spune că sunt şi alţi factori care pot contribui la diminuarea numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19.
“Umiditatea ridicată, de asemenea poate tempera circulaţia virusului, la fel şi radiaţiile ultraviolete, mai ales că acum avem o radiaţie solară care este mai puţin corespunzător filtrată de atmosfera poluată”, a explicat dr. Emilian Popovici.
CITEŞTE ŞI: Am depășit un nou prag! Sunt peste 14.000 de cazuri de coronavirus în țara noastră
Concluzia la care au ajuns specialiştii, în baza studiilor realizate până acum, este că noul coronavirus nu va dispărea, iar unica soluţie o reprezintă vaccinul, care va fi disponibil, peste aproximativ un an.
Cert este că în vară, numărul de îmbolnăviri va scădea, însă în toamnă, se va înregistra un nou vârf al epidemiei.
Lasă un răspuns