Skip to main content

Ce facem cu deșeurile periculoase din menajer? RETIM și ADID Timiș anunță cea de-a patra campanie de colectare gratuită din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Marilen Pirtea

Deșeurile periculoase din menajer, abandonate în locuri neamenajate, pot polua grav mediul înconjurător!

Păstrați-le în siguranță acasă și debarasați-vă de ele în mod legal, doar în spații special amenajate și prin intermediul operatorilor autorizați.

În perioada 31 octombrie – 29 noiembrie 2024, RETIM și ADID Timiș desfășoară o campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 1 Rural a județului Timiș, în localitățile: Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc (și în Alioș), Pișchia, Fibiș Cărpiniș, Cenei, Checea, Foeni, Otelec (și în Iohanisfeld), Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez (și în Hodoni și Bărăteaz), Biled, Giulvăz, Peciu Nou (și în Diniaș și Sânmartinul Sârbesc), Variaș, Sânandrei și Săcălaz (și în Beregsău Mic și Beregsău Mare).

CINE poate preda deșeuri periculoase din menajer?

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție la punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos. 

CE se poate preda în cadrul acestei campanii

  • Ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase din menajer sau sunt contaminate cu substanţe periculoase;
  • Ambalaje metalice care conţin o matriță poroasă solidă formată din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune;
  • Absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte);
  • Materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase;
  • Baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;
  • Baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus;
  • Solvenţi, acizi, alcali;
  • Uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile;
  • Detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase;
  • Spray-uri de vopsea, spumă;
  • Deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase, pesticide;
  • Deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii

  • NU se preiau alte categorii de deșeuri: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, voluminoase, textile;
  • NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computere, etc.)

UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer

Amintim populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligația legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer

ConformArt. 28, alin. 1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la Art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.retim.ro și www.adidtimis.ro/stiri.

De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Primarul Dominic Fritz a pornit un proiect de amploare pentru Timișoara: un nou spital municipal, realizat în parteneriat public-privat și cu sprijinul Băncii Mondiale.
Este o săptămână cu semnificație pentru țările europene, care celebrează „European Fertility Week”, perioadă în care societatea își exprimă solidaritatea pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea.
La o săptămână de când circulația tramvaielor a fost blocată, în zona centrală a Timișoarei, aproximativ două ore, din cauza unei garnituri care a deraiat, avem primul rezultat al anchetei demarate de firma producătoare.
Un râs protejat de lege a fost filmat, azi noapte, pe o stradă din municipiul Lugoj, iar în imagini se observă că animalul este rănit și are nevoie de ajutor.
Balul de caritate „Dovleacul Roz”, organizat anual de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp, un smbol al solidarității cu pacienții oncologici, revine și în acest an, la Timișoara.
Mobilizare uriașă de forțe, în această dimineaă, când pompierii au fost solicitați să lichideze un incendiu violent care a cuprins casa unui bărbat de 70 de ani.
În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara se desfășoară o serie de evenimente sub umbrela ”35 de ani de libertate”, organizate de instituții de cultură, organizații și instituții publice din Timișoara, și nu numai.
CCIAT în calitate de partener al Proiectului Centre of Vocational Excellence in Welding and Non-Destructive Testing organizează workshop-ul „New trends in welding sector”, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Sudură și Încercări de Materiale – ISIM Timișoara, coordonator al proiectului.
Un bărbat care a încercat să intimideze un alt șofer cu un pistol airsoft, în urma unei dispute pentru un loc de parcare, s-a ales cu dosar penal.