Skip to main content

Catastrofă financiară la Primăria Lugoj! Curtea de Conturi descoperă haosul din proiectele europene! Cinci milioane de lei, aruncate pe consultanță pentru investiții ratate

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Inspectorii Curții de Conturi au descins la Primăria Lugoj, unde au descoperit zeci de nereguli care pun în pericol nu doar investițiile din oraș ci și funcționarea instituției.

Cele mai mari probleme sunt la gestionarea proiectelor europene pe care fosta administrație le-a lăsat în voia sorții. A atras banii comunitari și nu a mai făcut nimic, iar termenul de implementare se apropie de final, ceea ce înseamnă că sumele cheltuite deja, trebuie date înapoi.

“Sună frumos că avem un număr de 33 de proiecte la nivelul Primăriei Lugoj, dar  aceste proiecte trebuie și sutinute din punct de vedere al cheltuielilor neeligibile, al celor eligibile, al cofinanțării, al TVA-ului… Bugetul municipiului Lugoj, în ceea ce înseamnă încasări de taxe și impozite locale, impozit pe venit, se duce, în totalitate, spre  cheltuielile de funcționare. Pe partea de investiții, noroc că avem excedentul lăsat de fostul primar, domnul Boldea, și creditul pe care l-a luat conducerea PNL. Gradul de implementare al proiectelor cu finanțare nerambursabilă este de 4.59%. Din cele 33 de proiecte, 21 au un grad de implementare între 0,24% și 5%, cu risc major de neimplementare, în termenele fixate prin contractele de finanțare. Asta înseamnă că în momentul în care se va închide contractul de finanțare, neimplementându-se aceste proiecte, toate vor fi suportate din bugetul local. Cinci proiecte prezintă un grad de implementare între 6% și 20% și alte șapte proiecte, care sunt pe POR și care au avut termen de finalizare 31.12.2023, toate au fost pierdute”, a explicat Călin Dobra, primarul Lugojului, la Sursa de Vest fără Filtru.

În cazul celor șapte proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional, termenul a fost prelungit de două ori, iar ultimul este finalul lunii iunie, însă cu bani de la bugetul local. Și, dacă nu sunt gata până la vară, Primăria trebuie să returneze 7 milioane de euro, primite de la structurile europene. La fel se va întâmpla și cu sumele aferente celorlalte 26 de proiecte aflate în stadiu incipient.

Dobra nu poate explica strategia fostului primar, Claudiu Buciu, care a cerut, pe bandă rulantă bani europeni, deși știa că nu poate realiza investițiile asumate.

Cert este că, în timp ce problemele lugojenilor rămân nerezolvate, firmele de consultanță plătite regește de Buciu, și-au umplut conturile. Au încasat un milion de euro, pentru proiecte fără finalitate, iar această risipă de bani publici poate duce Primăria, în incapacitate de plată.

“Iată ce scrie Curtea de Conturi: contracte de consultanță având ca obiect depunerea cererilor de finanațare – 1,6 milioane de lei, contracte de consultanță având ca obiect management de proiect – 1,5 milioane de lei, am avut management de proiect, dar noi le-am pierdut pe toate, contracte de consultanță având ca obiect derularea procedurilor de achiziții publice – 1.9 milioane de lei”, a mai spus Dobra, la Sursa de Vest fără Filtru.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

După ce Pirtea a acuzat administrația Fritz de discriminare în școli și a cerut ca Primăria să publice sumele alocate per elev pentru fiecare unitate de învățământ, Ruben Lațcău a reacționat dur și a numit comentariile liberalului „mârlănie dâmbovițeană”.
Camera de Comerț, Industrie și  Agricultură Timiș lansează cursul de calificare Nivel 3 OPERATOR INTRODUCERE, VALIDARE ȘI PRELUCRARE DATE, în cadrul Proiectului ”Evoluția tehnologiilor rapide = Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest!, ID 317710.
Poliţiştii care anchetează accidentul de ieri după-amiaza, din județul Hunedoara, în care au fost implicate cinci persoane, au stabilit cum s-a produs totul.
Continuă tratamentele de dezinsecție terestră, pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora, la Timișoara!