Cartea care spune povestea sitului unic în România, cu 25 de mori de apă! Volumul „Morile de la Rudăria”, lansat la finalul lunii

Localitatea Rudăria (oficial, Eftimie Murgu, județul Caraș Severin) și-a câștigat faima prin faptul că aici se găsesc cele mai multe mori de apă construite într-un singur loc din toată țara.
Cel mai mare complex mulinologic din România a fost studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric cât și etnografic.
Cercetarea lui Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat a început în 2021 și a cuprins sute de documente de arhivă analizate, zeci de interviuri cu localnicii pentru conceperea și publicarea unui volum – Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din județul Caraș Severin.
Lansarea va avea loc vineri, 28 februarie 2025, de la ora 14.00 la Căminul Cultural din localitate, în prezența localnicilor, a autorităților locale, precum și a membrilor Asociației Acasă în Banat.
„Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori și ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neștiute despre morile dispărute, despre modul de organizare și de transmitere a proprietății, despre diferite instalații hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor și explică cum s-a ajuns ca aceste instalații arhaice să supraviețuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.
În carte sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar și cele trei mori din afara satului, mai puțin cunoscute publicului.
Sunt identificate și descrise zece mori dispărute, două firize, dar și alte modalități ingenioase de folosire a apei.
Este analizată în detaliu fiecare componentă a morilor, fiind scoase în evidență acele trăsături particulare care aduc unicitate morilor de la Rudăria.
Nu în ultimul rând, cartea tratează și aspecte culturale, de la legende și povești țesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localității construită în jurul făinii măcinată la moară.
Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, are 252 de pagini, în condiții grafice excelente și a fost publicat într-un număr limitat de exemplare.
„Pentru efortul voluntar depus în studierea patrimoniului mulinologic din Rudăria (…) investigațiile sistematice efectuate pe teren, informațiile orale strânse cu atâta tenacitate precum și bibliografia abundentă folosită în elaborarea lucrării, pasiunea și abnegația sa, nu pot decât să-mi exprim toată admirația față de autorul acestei lucrări. Ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria”, a spus istoricul Volker Wollmann în prefața cărții.
Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor, publicat de Radu Trifan și Asociația Acasă în Banat. Primul volum, Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin a fost realizat în 2023.
Începând cu anul 2020, Asociația Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra și promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acțiuni de protejare a acestor monumente, reparații și chiar de repunere în funcțiune.
În toți acești ani, cu sprijinul voluntarilor, a reușit să lucreze la 55 de mori de apă din Banat.
Începând cu anul 2022, organizația face parte din Societatea Internațională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de țări.
Distribuie pe rețele de socializare
Alte articole

Accident înfiorător! Trei tineri au „zburat” cu mașina pe câmp, după ce șoferul a pierdut controlul volanului

Hai să-ți înnoiești garderoba, la prețuri de producător! La Timișoara s-a deschis o nouă ediție a Salonului Industriei Ușoare!

Ca în filmele SF! La Timișoara, viitorii doctori vor învăța tehnici medicale cu ajutorul realității virtuale și mixte! Proiect de peste 2 milioane de euro

Bullyingul și violența în școli, în dezbatere la UVT! Deputatul Marilen Pirtea promite că cele mai importante concluzii vor fi transpuse în lege

Viața de stradă, greu de lăsat în urmă! De la începutul anului, polițiștii locali au ridicat peste 100 de cerșetori, însă cei mai mulți s-au întors înapoi

Transferuri de bani fără granițe! MoneyGram lansează aplicația Money Transfers în România

„Timișoara înflorită”, noua campanie de promovare a orașului! Turiștii vor descoperi cele mai instagramabile locuri, prin traseele tematice recomandate de Visit Timișoara!

Video: Tineri sechestrați și amenințați cu arme de foc ca să vândă stupefiante, copii mituiți cu droguri și hârtii impregnate cu substanțe interzise, în pușcării! Detalii șocante, dintr-un dosar în care se fac zeci de percheziții

Rupt de beat a intrat cu mașina într-un stâlp de iluminat! Traficul a fost blocat în această dimineață pe Calea Dorobanților!

Catastrofă financiară la Primăria Lugoj! Curtea de Conturi descoperă haosul din proiectele europene! Cinci milioane de lei, aruncate pe consultanță pentru investiții ratate

La Timișoara, primăvara vine cu noi colecții vestimentare și reduceri la Salonul Industriei Ușoare! Nu rata un eveniment de referință organizat de CCIAT

Șantier, în fața Gării de Nord din Timișoara! Primăria mută stația de taxi și extinde spațiul verde

Foto: Primele imagini cu complexul sportiv pe care CJT vrea să îl construiască la Giroc! Va fi o investiție gigantică, pe 16 hectare de teren

Desființarea claselor de seral! Amenințarea prefectului de Timiș, după ce a descoperit că profesorii sunt plătiți ca să predea în fața unor săli goale

Descoperire macabră, într-un hotel din Timișoara! Angajații au găsit cadavrul unei femei, care se cazase cu câteva ore înainte

Răzbunare sângeroasă, oprită la timp! Un tânăr înarmat cu o macetă, reținut de paznicul Liceului Calderon

Trotinetele lui Robu dispar din Timișoara! Costurile uriașe și utilizatorii puțini pun cruce sistemului TroTM

Lasă un răspuns