Brahiterapia distruge celulele canceroase şi este tot mai folosită de specialiştii de la OncoHelp Timişoara

În fiecare lună, peste 30 de paciente cu cancere din sfera ginecologică beneficiază de barhiterapie în Centrul Oncologic OncoHelp Timișoara.

Procedura permite, pe de-o parte, iradierea puternică a tumorii prin introducerea unor surse radioactive în interiorul acesteia, dar, în același timp, datorită ghidajului imagistic 3D, protejează organele din jurul ei.
Dozele de radiații țintite în zona tumorală sunt ridicate și astfel, tratamentul are o rată de succes mare.

Procedura poate fi considerată ca fiind obligatoriu necesară în cazul cancerelor de col și corp uterin.

“Brahiterapia nu este o procedură foarte complicată, dar necesită multă atenție. Înaintea administrării dozei de radiații este nevoie de realizarea unui examinări cu ajutorul unui Computer Tomograf pentru a identifica foarte clar care este zona unde trebuie aplicat tratamentul, astfel încât să protejăm organele din jurul tumorii, în principal vezica și rectul. Vorbim de un tratament avansat, o intervenție invazivă, pentru care se folosește o tehnologie de ultimă generație care utilizează o sursă radioactivă puternică, Iridiu 192, dar care are un efect major asupra formațiunii tumorale. Sursa de iradiere produce raze gama care distrug celulele canceroase. Procedura propriu-zisă nu durează foarte mult, vorbim de o expunere de câteva minute, dar are rezultate foarte bune. De altfel, se realizează în cadrul unei spitalizări de zi”, epxlică Bogdan Ile – fizician la Asociația OncoHelp Timișoara.

Deși este preponderent folosită ca tratament în cazul tumorilor aflate în stadii incipiente, brahiterapia poate fi aplicată cu rezultate foarte bune și în cazul formațiunilor de dimensiuni mai mari.

În plus, pe lângă precizia ridicată, această procedură asigură mai multă siguranță din punct de vedere al protecției la radiații, atât pentru pacient, cât și pentru cadrele medicale.

“La Centrul OncoHelp am început să folosim această procedură în urmă cu o jumătate de an. Vorbim de un tratament avansat care se realizează în puține centre din tară. Numărul pacientelor care beneficiază gratuit de această procedură a crescut constant de atunci. Aparatul pe care-l folosim este de ultimă generație și permite acea tehnică de ghidaj imagistic, făcută cu ajutorul unui computer, asta pentru a ajunge în miezul țesutul tumoral, reducând astfel afectarea țesutului sănătos din jur și, implicit, reducând efectele secundare. Prin acestă procedură se poate chiar îndepărta un rest tumoral rămas în urma unei intervenții chirurgicale. Deocamdată, procedura se aplică în centrul nostru doar în cazul pacientelor cu cancer de col și corp uterin, dar în curând vom începe să o aplicăm și în cazul tumorilor cutanate”, spune dr. Anca Croitoru, medic primar radioterapie – Centrul Oncologic OncoHelp.

România este țara cu cea mai mare incidență, dar și mortalitate asociată cancerului de col uterin. În fiecare an, peste 1800 de femei mor din cauza neoplasmului de col.

Tot anual, peste 3.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie, ajunsă de cele mai multe ori în stadii avansate.

Rata mortalității în România este de 4 ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană, în ceea ce privește aceasta boală.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Tun imobiliar, marca USR! Primarul din Dumbrăviţa vrea să plătească un preţ umflat de 10 ori, pentru un teren

Comuna Dumbrăviţa este raiul celor care vor să se îmbogăţească peste noapte, iar Primăria condusă de USR-istul Horia Bugarin îi ajută, prejudiciind bugetul local.

Eveniment de amploare organizat de CCIA Timiș: Adunarea Generală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a găzduit cel mai important eveniment al anului din domeniul economic și anume Adunarea Generală Anuală a Federației Camerelor de Comerț Dunărene.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.