Skip to main content

Boala necruțătoare care macină sute de mii de români! Cum pot fi sprijiniți pancienții cu cancer, al căror număr crește alarmant, de la an la an?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

                                                                                                                                               

Cancerul este mai mult decât o boală. În fiecare an, milioane de oameni primesc acest diagnostic cumplit.

În spatele fiecărei cifre există însă o poveste, un om, o familie. De aceea, în acest an, tema aleasă pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este: „Uniți prin unicitate”.

Campania promovează ideea de a vedea persoana, înaintea pacientului.

„100.000 de noi cazuri de cancer în fiecare an în România. Nu este doar o statistică. Este realitatea de zi cu zi. 100.000 de români au primit în 2024 diagnosticul cumplit al unei boli oncologice. Și, de la an la an, numărul, din păcate, crește. În România, cancerul continuă să fie a doua cauză de mortalitate, după cele cardiovasculare. Iar previziunile pentru următorii 10 ani sunt alarmante. Numărul cazurilor va crește cu peste 20 la sută. Prevenția, diagnosticul precoce și dezvoltarea tratamentelor pot salva vieți. Este momentul în care autoritățile sanitare trebuie si pot să acționeze. În România, avem nevoie urgentă de programe naționale de screening care să permită depistarea timpurie a unei boli oncologice. Un diagnostic pus la timp face diferența între viață și moarte. Investiția în asemenea programe nu este doar o măsură medicală, ci o responsabilitate socială, care poate duce la salvarea a mii de vieți anual”, spune prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp Timișoara.

Statisticile arată că aproximativ 40% dintre europeni dezvoltă o formă de boală oncologică de-a lungul vieții.

Ziua de 4 februarie este dedicată conștientizării acestei boli, dar și solidarității cu cei care suferă de această maladie. 

Mesajul campaniei din acest an încurajează o abordare personalizată în îngrijirea pacienților oncologici punând accent pe nevoile și experiențele personale ale acestora, nu doar pe aspectele medicale ale bolii.

„Lupta împotriva cancerului nu ar trebui să fie doar a pacienților și a medicului, ci a întregii societăți. Un diagnostic de boală oncologică aduce cu sine frică, durere, emoții, frustrare, zeci de întrebări, dar și, din păcate, stigmatizare sau izolare. Nimeni nu ar trebui să treacă singur prin această luptă, o luptă care se poate întinde pe câțiva ani. O mână întinsă, o vorba bună sau simpla prezență pot însemna aproape la fel de mult ca un tratament. Pacienții trebuie ajutați să își găsească puterea de a merge mai departe. Frica, trebuie înlocuită cu speranța, care se măsoară în momente câștigate alături de cei dragi, în zile când durerea face loc zâmbetelor”, mai spune spune prof. dr. Șerban Negru.

În România, atunci când vorbim de incidența unei boli oncologice, la bărbați, cancerul de prostată este pe primul loc, urmat de cel pulmonar și colorectal, iar la femei cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cele de sân, colorectal și de col uterin. 

În 2023, peste 300.000 de români se aflau în evidența medicilor cu o boală oncologică.

                                                          

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.