Skip to main content

Bilanțul Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu”, ediția a X-a

Cea de-a X-a ediție a Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu” a ajuns la final!

Compozitorii, ale căror lucrări au prins viață prin intermediul unor artiști și ansambluri de renume din România și din afara granițelor țării, au împărtășit viziunea lor în ceea ce privește muzica cu peste 500 de timișoreni.

Festivalul, desfășurat sub genericul Sculpturi sonore a demonstrat, odată cu această ediție, că ”Muzica poate fi gândită și ca un mod de a sculpta, de a modela văzduhul”, după cum spunea chiar maestrul Remus Georgescu. Astfel, fiecare dintre evenimentele muzicale ale ediției a fost caracterizat de o tematică sugestivă: Sonosculturi clujene, Ritmosculturi, Cantosculturi, Frescosculpruri con moto, Sonosculturi urbane, Sculpturi filacademice, Exosculpturi, Sonosculpturi balcanice.

Pe parcursul festivalului, au performat ansambluri și artiști emblematici ai muzicii contemporane: Auditiv Vokal Dresden, Duo Serafim, Ansamblul Couleurs, Ansamblul Atem, Ansamblul Metamorfosis, Ansamblul Percutissimo, Adriana Toacsen etc.

Programul ediției, desfășurate între 16 și 26 octombrie, a fost unul apreciat pentru diversitatea sa, conținând prelegeri ale compozitorilor, un workshop de compoziție destinat celor cinci câștigători ai concursului de compoziție, un simpozion UCMR și concerte în locuri emblematice ale orașului, precum Domul Romano – Catolic, Bastionul Maria Theresia și Biserica Piaristă „Înălțarea Sfintei Cruci”.

Unul dintre punctele de atracție ale festivalului a fost concertul itinerant. Pornind din Parcul Central, evenimentul a reunit pe traseu iubitori ai muzicii noi, care au participat în fiecare loc de desfășurare al concertului: Librăria Cărturești din Piața Victoriei, Opera Națională Română din Timișoara, Bastionul Maria Theresia și Domul Romano – Catolic.

De asemenea, președintele juriului care a desemnat câștigătorii concursului de compoziție din cadrul Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu” – compozitorul francez Yann Robin a susținut o prelegere, în cadrul căreia și-a prezentat propriile lucrări. Iar de la Martin Wistinghausen, compozitor și bas, am învățat o serie de tehnici neconvenționale de folosire a vocii.

Festivalului – Concurs Internațional „Remus Georgescu” a fost organizat de Filarmonica Banatul Timișoara.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Documentarul „Flavours of Banat and Crișana”, realizat de britanicul Charlie Ottley, proiectat la Consiliul Județean!

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Little Main Stage aduce magia muzicii în inimile copiilor din centrele sociale din Timișoara

Proiectul Little Main Stage, inițiat de Asociația Cultură Play, și-a propus în această perioadă să deschidă un nou orizont copiilor din centrele sociale din Timișoara și să le insufle bucuria de a cânta la un instrument, prin activități speciale.

Tratament non-invaziv, pentru durerile articulare, la Spitalul CFR Timişoara! Infiltraţiile care le oferă pacienţilor, mobilitate maximă

Infiltrațiile intraarticulare (în interiorul unei articulații) și periarticulare (în jurul unei articulații) sunt proceduri medicale prin care se introduce, cu ajutorul unei seringi, o substanță medicamentoasă, într-o zonă specifică a corpului, având ca scop ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcției și mobilității segmentului respectiv.

Un mort și doi răniți, lângă Timișoara, după ce o mașină s-a izbit violent de un copac

Accident grav, în acestă dimineață, când un bărbat de 37 de ani a pierdut controlul asupra direcției de mers, a pătruns pe contrasens, după care s-a izbit violent de un copac.