Skip to main content

Barajul Surduc va fi reabilitat cu peste 56 de milioane de lei! Cum va fi adaptat la schimbările climatice?

A fi om!

Barajul Surduc intră în rabilitare! Va fi adaptat la schimbările climatice, iar echipamentele de evacuare și stocare a apei vor fi automatizate și digitalizate

Practic, după reabilitare va fi redus riscul la inundații a localităților din aval.

Se vor face lucrări de reparații la deversorul de acces, golirea de fund, vor fi înlocuite echipamentele hidromecanice, fiind automatizate, va fi montat un ponton plutitor evaporimetru și vor fi instalate insule plutitoare verzi pentru diminuarea efectului de eutrofizare și se vor face lucrari de tranzitare a peștilor din aval în amonte.

Tot în cadrul proiectului va fi achiziționat un utilaj amfibiu multifuncțional (cu accesorii) pentru intervenții și întreținere.

Conform ABA Banat pentru îmbunătățirea condițiilor de funcționare a acumularii este nevoie de următoarele intervenții: construire cheu, ponton plutitor necesar montării batardourilor clopot, ponton plutitor pentru acostarea ambarcațiunilor, ponton plutitor pentru instalația evaporimetrului și insule plutitoare verzi pentru diminuarea efectului de eutrofizare al lacului Surduc. Acestea din urmă sunt plute artificiale de vegetație, realizate din materiale naturale sau inerte, care imită stufărișurile plutitoare din mlaștini. Plaurii plutitori pot îmbunătăți calitatea apei de scurgere a apelor pluviale și pot gestiona nutrienții din bazinele hidrografice, previn înmulțirea algelor și asigură protecție animalelor acvatice și amfibii în zona subacvatică datorită abundenței rădăcinilor plantelor.

Investiția e de peste 56,6 milioane de lei, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 15 luni.

Achizitia de servicii de proiectare si executie lucrari este in derulare la ANAR Bucuresti. După desemnarea castigatorilor, proiectantul investitiei va realiza proiectul tehnic, iar dupa obtinerea autorizatiei de construire va fi dat ordin de incepere pentru demarata executia lucrarii.

Investiția va fi realizată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

După o perioadă în care fostul primar al Timișoarei, Nicolae Robu s-a abținut să-și afișeze părerile despre administrația locală pe rețelele de socializare, mai ales că este și consilier personal al președintelui CJT, acum, revine în forță și lansează critici dure asupra fostului său oponent, Dominic Fritz.
Mai bine de o oră au dezbătut consilierii locali din Timișoara propunerea primarului Dominic Fritz, de a înființa o nouă societate care să se ocupe de curățenia orașului.
Pe 18 decembrie 2024, Municipiul Timișoara și Ministerul Energiei au semnat contractul pentru finanțarea proiectului „Retehnologizare a 13.439 de metri de traseu al rețelei de termoficare primară”, prin Fondul pentru Modernizare (FM) 2021-2030.
Un apel la 112 a mobilizat de urgență mai multe echipaje de intervenție pentru lichidarea unui incendiu extrem de violent care a cuprins o casă din vestul țării.
Angajații de la Maternitatea Odobescu din Timișoara au ieșit în stradă! Lor li s-au zeci de mămici dar și simpli timișoreni, care au pornit în marș spre Primărie, unde vor protesta până la ora 16.00.
Colterm anunță întreruperea apei calde și căldurii, mâine, la punctul termic 17A, din cauza unei defecțiuni apărute la rețeaua primară de termoficare.