Skip to main content

Atelier de construcție de canotci, la Timișoara! Ambarcațiunea a fost concepută de Ivan Patzaichin!

Elevii de ciclu gimnazial din Timișoara vor avea ocazia ca pe parcursul lunii iulie să participe la un atelier în care vor construi o canotcă, ambarcațiunea concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin.

Canotca este realizată după un proiect unic, ce preia liniile dinamice unei canoe de concurs și funcționalitatea lotcii pescărești.

Atelierul de construcție de canotci face parte din Proiectul Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale.

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală
și etnică.

Elevi din ciclul gimnazial de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia ca între 3 iulie și 31 iulie să deprindă, alături de meșterul marangoz Viorel Gheorghe, tainele construcției de ambarcațiuni. Vor descoperi, de asemenea, importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale. Marangozeria (construcția de bărci) este un meșteșug tradițional uitat în România, pe care Rowmania și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin încearcă să îl readucă la viață, cu sprijinul
entuziaștilor.

Exercițiul de ”învățare cu sens”, așa cum este denumit de către inițiatori, îi îndeamnă pe copii să experimenteze aplicarea practică a cunoștințelor dobândite în școală, înțelegând astfel mai bine utilitatea acestora. Micii marangozi vor învăța să măsoare, să citească planuri de execuție, să înțeleagă noi noțiuni din fizică, chimie, matematică, dar mai ales – vor învăța să lucreze în echipă. Vor exista și activități complementare, copiii având ocazia să învețe despre regulile de bază ale fotografiei, noțiuni de economie, ecologie, exersându-și totodată gândirea critică și spiritul civic activ.

La finalul atelierului micii navigatori se vor putea bucura de produsul finit al muncii lor și vor ieși cu canotca pe Bega! Astfel se va înființa filiala din Timișoara a clubului ”Călăuzele Apelor”, o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă. Timișoara fiind prima localitate care nu e situată pe Dunăre ce intră în acest club select.

Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ 3 ore și jumătate în fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există 10 locuri disponibile pentru elevi de gimnaziu, înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere. Nu sunt necesare cunoștințe sau abilități anterioare speciale, trebuie doar sete de cunoaștere și dorința de a face ceva special! Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de către organizatori.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara, ai Colegiul Național Bănățean și ai Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au descoperit spațiile interdimensionale, au „intrat” în ele, le-au exploatat, apoi au creat.
În 2020, după alegerile locale, în Moșnița Nouă spiritul civic a crescut simțitor, comunitatea s-a trezit și a devenit mult mai activă, locuitorii de aici își cer drepturile legale, cer investiții și seriozitate din partea  administrației.
Nicolae Robu, candidatul susținut de Alianța PSD-PNL la Primăria Timișoara, va readuce Timișoara la viață și o va transforma într-un oraș al tinerilor. Cele două direcții mari pe care va miza sunt educația și cultura.
Pizza este, fără îndoială, unul dintre cele mai iubite feluri de mâncare din întreaga lume, iar România nu face excepție. Indiferent dacă întrebați copii sau adulți, pizza rămâne în topul preferințelor culinare.
Teatrul Național din Timișoara organizează vineri, 14 iunie, în Sala Mare a Teatrului Național, un eveniment european în premieră absolută – repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono.
Dominic Fritz a fost îndelung curtat de PNL prin liderii partidului dar a refuzat, de fiecare dată, să părăsească USR. Ultima încercare de acest fel a avut loc cu ocazia venirii lui Nicolae Ciucă în Timișoara în toamna anului trecut, în noiembrie 2023.