Skip to main content

Atelier de construcție de canotci, la Timișoara! Ambarcațiunea a fost concepută de Ivan Patzaichin!

Elevii de ciclu gimnazial din Timișoara vor avea ocazia ca pe parcursul lunii iulie să participe la un atelier în care vor construi o canotcă, ambarcațiunea concepută de marele sportiv român Ivan Patzaichin.

Canotca este realizată după un proiect unic, ce preia liniile dinamice unei canoe de concurs și funcționalitatea lotcii pescărești.

Atelierul de construcție de canotci face parte din Proiectul Ecluze pe Bega / Conexiuni Culturale.

Proiectul Călăuzele Apelor (Pathfinders of the Waters) a pornit ca o inițiativă ce vizează copiii din satele cu acces limitat la activități culturale, folosind lotca ca mijloc de a dobândi noi cunoștințe și abilități. Prin ateliere de construcție a bărcilor din lemn, copiii obțin o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului, inclusiv a relevanței sale pentru schimbările climatice și a legăturilor cu sustenabilitatea. Copiii învață să se reconecteze cu resursele locale din zona lor și să promoveze o apreciere pentru diversitatea culturală
și etnică.

Elevi din ciclul gimnazial de la Școala Babel, dar și de la alte unități de învățământ, vor avea ocazia ca între 3 iulie și 31 iulie să deprindă, alături de meșterul marangoz Viorel Gheorghe, tainele construcției de ambarcațiuni. Vor descoperi, de asemenea, importanța apei pentru dezvoltarea unei comunități și în construirea identității locale. Marangozeria (construcția de bărci) este un meșteșug tradițional uitat în România, pe care Rowmania și Asociația Mila 23 Ivan Patzaichin încearcă să îl readucă la viață, cu sprijinul
entuziaștilor.

Exercițiul de ”învățare cu sens”, așa cum este denumit de către inițiatori, îi îndeamnă pe copii să experimenteze aplicarea practică a cunoștințelor dobândite în școală, înțelegând astfel mai bine utilitatea acestora. Micii marangozi vor învăța să măsoare, să citească planuri de execuție, să înțeleagă noi noțiuni din fizică, chimie, matematică, dar mai ales – vor învăța să lucreze în echipă. Vor exista și activități complementare, copiii având ocazia să învețe despre regulile de bază ale fotografiei, noțiuni de economie, ecologie, exersându-și totodată gândirea critică și spiritul civic activ.

La finalul atelierului micii navigatori se vor putea bucura de produsul finit al muncii lor și vor ieși cu canotca pe Bega! Astfel se va înființa filiala din Timișoara a clubului ”Călăuzele Apelor”, o rețea unică de localități din România unite de apă, acolo unde există grupuri de copii care și-au construit propria canotcă. Timișoara fiind prima localitate care nu e situată pe Dunăre ce intră în acest club select.

Atelierul se va desfășura de luni până vineri, pentru aproximativ 3 ore și jumătate în fiecare zi, la noul corp de clădire al Școlii Babel – Timișoara, str. Phoenix, nr. 41. Există 10 locuri disponibile pentru elevi de gimnaziu, înscrierile pentru aceste locuri se pot face online, completând formularul de înscriere. Nu sunt necesare cunoștințe sau abilități anterioare speciale, trebuie doar sete de cunoaștere și dorința de a face ceva special! Participarea la atelier este gratuită, toate materialele necesare fiind furnizate de către organizatori.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Accident grav, în Timiș! Opt persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat într-o autoutilitară

Accident grav, pe DN 6, pe sensul dinspre Timișoara spre Biled! O mașină condusă de o femeie a lovit o autoutilitară care se angajase într-o depășire regulamentară.

Deţinut mort, în timp ce lucra pentru SC Horticultura, în Cimitirul din Calea Şagului

Un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a murit în această după-amiază, în timp ce efectua lucrări de curăţenie în Cimitirul din Calea Şgului.
carte condoleante usab 6

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara preia conducerea ATU!

Conducerea Alianței Timișoara Universitară (ATU) se schimbă! Prin rotație, aceasta va fi preluată de către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara de la Universitatea de Vest Timișoara.

Colterm se pregăteşte de iarnă! Continuă probele la rece! Vezi aici care sunt zonele în care reţelele vor fi încărcate cu agent termic

Societatea de termoficare a orașului continuă probele la rece, în vederea pregătirii pentru sezonul rece, mai exact, încărcarea cu agent termic a traseelor de distribuție, inclusiv instalațiile interioare ale imobilelor.

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara! Peste 5.000 de oameni s-au bucurat de concerte

S-a încheiat prima ediție e Festivalului George Enescu organizată la Timișoara, unde 5000 de oameni s-au bucurat de regaluri muzicale de excepție în săli de spectacole și în spații publice emblematice pentru oraș.

UNEXPECTED: un concert nonconformist de muzică clasică, în premieră, la Timișoara

„Quentin Tarantino al pianului clasic” vine pentru prima dată la Timișoara în 5 noiembrie 2023 pentru UNEXPECTED, un concert surprinzător care va avea ca invitați și tineri muzicieni timișoreni.

Și-a ucis prietenul, după ce a trecut cu microbuzul peste el! Era băut și fără permis

Accident înfiorător, petrecut în apropiere de Timișoara, unde un bărbat de 56 ani a fost grav rănit, iar medicii nu au mai putut să îl salveze.

Îţi doreşti un job la înălţime? Acum e şansa ta! HiSky angajează piloți și însoțitori de zbor

Compania aeriană HiSky a lansat un proces de recrutare extins pentru piloți și însoțitori de bord, deschizând oportunități pentru candidații cu diverse niveluri de experiență.

Prima sentinţă definitivă în războiul dintre primarul Timişoarei şi proprietarii de terase de pe malul Begăi

Primăria Timișoara a câștigat definitiv procesul împotriva reprezentanților Terasei „Boss”, asupra cărora au fost dispuse măsuri de demolare a construcțiilor ilegale care ocupă domeniul public.

FOTO Ți se întoarce stomacul pe dos! Alte două restaurante din Timișoara închise de OPC, în urma unor controale

Gândaci, mizerie de nedescris și produse neconforme! Sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii OPC în urma controalelor la două restaurante din Timișoara.

VIDEO: Munţi de gunoaie, într-o comună de lângă Timişoara! Locuitorii spun că se sufocă, iar primarul ridică din umeri

Comuna Săcălaz  este sufocată de rampele ilegale de gunoi care se întind pe zeci de hectare şi unde sunt aruncate peturi, sticle, deșeuri menajere, materiale de construcții, cauciucuri şi ambalaje de tot felul.

A fost stabilită data festivalului Neversea 2024! Vezi aici când va avea loc şi cât costă biletele

Porțile festivalului Neversea se vor redeschide în vara anului 2024 pentru cea de-a șasea ediție a evenimentului, care promite să aducă energia, culoarea și răsărituri de neuitat pe plaja din Constanța.