Skip to main content

Aquatim generează energie verde! Cum a schimbat investiția de 12 milioane de lei fluxul de producție?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

La nivelul companiei Aquatim, tratarea apei de la robinet și epurarea apelor uzate presupun un consum semnificativ de energie.

Pomparea, cea mai energofagă etapă a fluxurilor de producție, este, de mai bine de 20 de ani, continuu în atenția specialiștilor societății, ce au reușit optimizarea consumurilor energetice prin implementarea tehnologiilor inovative.

În acest sens, în anul 2023, Aquatim a aplicat pentru proiecte europene care să îi asigure finanțarea unor sisteme menite să reducă impactul asupra mediului, furnizându-i totodată energia de care are nevoie pentru o funcționare optimă. Astfel, a implementat un proiect de îmbunătățire a eficienței energetice prin utilizarea energiei din surse regenerabile, pentru consum propriu, la stația de epurare a apelor uzate din Timișoara – unul din cei mai mari consumatori de energie electrică ai companiei și la stația de tratare a apei Urseni.

Proiectul, în valoare totală de aproximativ 12 milioane de lei, a constat în instalarea a 1.536 de panouri fotovoltaice la stația de epurare, pentru obținerea a circa 1 MWh și a 992 de panouri la stația de tratare a apei, pentru obținerea a 650 kWh.

Obiectivul proiectului a fost, în primul rând, reducerea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelul Aquatim, dar și reducerea necesarului de energie electrică preluată din sistemul energetic național.

Până în prezent, centrala de la stația de epurare a produs peste 1 GWh, energie consumată în proporție de 100% în procesul de producție, acoperind în medie 13,5% din consumul total de energie al stației. Altfel spus, energia verde produsă la centrala de la stația de epurare înseamnă cu 650 t mai puține emisii de CO2 și este echivalentă cu plantarea a 890 de copaci.

Centrala de la stația de tratare Urseni a produs 305 MWh, funcționând momentan la o capacitate maximă de sub 50% din puterea instalată, energie consumată în proporție de 100% în procesul de producție. Centrala nu este utilizată încă la capacitatea maximă întrucât Operatorul de Distribuție a solicitat lucrări suplimentare pentru a putea prelua în Sistemul Energetic Național surplusul de putere generat în perioada de maximă producție. Lucrările sunt în curs de execuție, astfel încât în perioada imediat următoare să putem beneficia de întreaga putere pe care o vor produce panourile. 

Proiectele de dezvoltare durabilă ale Aquatim nu se opresc, însă, aici pentru că, în prezent, se lucrează la implementarea unui sistem de valorificare energetică a nămolului de la stația de epurare, mai precis, transformarea substanței organice din nămol în gaz de sinteză pentru obținerea energiei termice și electrice folosite în procesele tehnologice de la stația de epurare.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.