Skip to main content

Aparatul care tratează alopecia areată, boala autoimună care duce la căderea părului! La Spitalul CFR Timișoara, pacienții beneficiază de terapie gratuită

Alopecia areată este o boală autoimună neinflamatorie și poate fi întâlnită atât la adulți, cât și la copii.

Afecțiunea este benignă și asimptomatică, iar efectele ei sunt mai mult de natură psihosocială. De multe ori este legată de alte boli autoimune, printre care vitiligo, psoriazis, dar și diabet zaharat.

Maladia poate apărea la orice vârstă, dar, în majoritatea cazurilor, debutul este la persoane mai tinere de 20 de ani.

În general, alopecia areată afectează scalpul și se manifestă prin căderea părului pe o anumită suprafață ce nu depășește 50 la sută din zona afectată. Nu puține sunt însă, cazurile în care sunt afectate și alte părți ale corpului. De regulă, există o regenerare naturală, fără a fi nevoie de tratament, dar care se poate prelungi pe parcursul mai multor luni.

Aparatul aflat în dotarea Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara ajută la creșterea mai rapidă a părului din zona afectată de boală.

Boala este una cronică, impredictibilă și nu se poate aprecia cum evoluează. Trebuie, însă, precizat că nu este contagioasă. Căderea părului, care în unele situații se produce pe zone destul de întinse, poate avea drept cauză un deficit de vitamine, de fier sau proteine. Poate avea insa și cauze hormonale, dar cel mai adesea este rezultatul unei boli autoimune. Tratamentul stimulează creșterea părului. Aparatul pe care îl avem în cabinetul de Dermatologie de la Spitalul Clinic CF Timișoara este unul de ultimă generație care dă posibilitatea obținerii unor rezultate clinice vizibile. Practic, vorbim de un tratament fără durere, fără incizii sau ablații ori laser”, spune Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul este unul portabil, cu un ecran tactil, de dimensiuni relativ mici, care generează o lumină monocromatică ce este îndreptată spre zona afectată.

Dispozitivul are o „fereastră” mare pentru realizarea tratamentului, dând posibilitatea acoperirii unei arii de 25 de centimetri pătrați înspre care este trimisă unda luminoasă cu un nivel de energie prestabilit, în funcție de afecțiunea pacientului.

Este o alternativă non-farmaceutică, neinvazivă, fără a avea efectele adverse alte tratamentelor clasice care au un răspuns terapeutic variat, dar și unele limitări. Terapiile clasice pot aduce cu ele o durere asociată injecției, atrofia pielii, o sensibilizare crescută, dar și o scădere a imunității. Avantajul aparatului este acela că ședințele de fototerapie durează doar câteva secunde. Mai mult, tratamentul nu presupune folosirea unor injecții, a unor medicamente sau creme, ci se axează pe suprimarea celulelor T care sunt considerate ca fiind principala cauză a alopeciei areață. Rezultatul este creșterea unui fir de păr sănătos. Alopecia nu este o boală care să pună viața în pericol, dar are un efect major asupra calității acesteia, putând duce chiar la depresie”, spune Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Dispozitivul poate fi folosit și în cazul altor boli autoimune de piele, printre care vitiligo sau psoriazis.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.