Skip to main content

Antreprenorii din Timiș, informați cu privire la noile modificări din domeniul legislației muncii, într-un seminar organizat de CCIAT și ITM

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în colaborare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, sub egida Instituției Prefectului, a organizat o nouă sesiune de informare a aegenților economici din județ.

Evenimentul a avut loc astăzi, în Sala Europa a Centrului Regional de Afaceri al CCIAT.

Seminarul de informare cu tema ”Noutăți și modificări legislative ale Codului Muncii. Reglementări privind securitatea și sănătatea în muncă” a adunat aproximativ 200 de participanți.

Astazi avem un eveniment din cele 12 seminarii cu serviciile deconcentrate. Asa cum v-am obisnuit de 20 si ceva de ani, urmatorul va fi cu ISU, apoi cu DSP si DSV, mă rog, o să le auziți toate la rândul lor, dar să știți că toate vor avea loc datorită acordului pe care îl avem cu prefectura județului Timiș. Ne bucurăm că astăzi alături de noi sunt doamna inspector șef și toată echipa dânsei. Cu siguranță mediul de afaceri se va bucura pentru că va primi răspunsuri exacte si directe unde au nelămuriri. Pentru noi de-a lungul anilor a fost important să menținem aceste seminarii pentru ca prevenția e cea mai importantă. Și dacă omul de afaceri este prevenit că nu are voie să facă un lucru sau știe ce se întâmplă, atunci problema rămâne la el în curte. De aceea sunt foarte mulțiu care s-au înscris. Până ieri la ora 12 au fost 185 de firme care s-au înscris, acum poate sunt mai mulți. Cu siguranță vor veni și la celelalte seminarii. Sunt modificări legislative în fiecare domeniul de activitate și am început cu ITM. Dorim să facem seminariile în ordine astfel încât să nu rămână oameni de afaceri neinformați. Sigur că în afară de aceste seminarii care sunt gratuite, mai există și alte seminarii pe care le organizăm, dar sunt punctual pe un singur domeniu de activitate”, spune Florica Chiriță, președintele CCIAT.

Reprezentanții ITM le-au vorbit agenților economici despre utimele modificări ale legislației muncii, reglementări privind SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ, în mod deosebit ACCIDENTELE DE MUNCĂ și Hotărârea nr. 905/2017 privind REGISTRUL GENERAL DE EVIDENȚĂ A SALARIAȚILOR Aplicația REVISAL, v.6.0.9. 

Noi suntem o instituție care ne adresăm atât angajaților cât și angajatorilor, angajatori care sunt în jur de 35.000 de firme active, iar salariați, o cifră care de aproape 4 ani rămâne constantă, aproximativ 300.000 de salariați, lucru care ne bucură pentru ce județul Timiș are o economie activă. Este o lispsă încă foarte mare de forță de muncă calificată în județ. Angajatorii încearcă să își fidelizeze angajații, iar noi, și prin această acțiune venim în sprijinul angajaților pentru a le pune la dispoziție în mod gratuit toate informațiile care sunt noi pe piața muncii și în legislație (…) Ca și noutăți, cea mai mare cred că o să fie partea de Registru General de Evidență a salariaților, noul REVISAL, prin care începând cu luna martie, fiecare angajat poate prin CNP să-și afle toată activitatea lucrativă. După aceea avem ordonanța trenuleț, după cum bine știți, în sectoarele IT, construcții, agricultură, nu se mai acordă anumite facilități. Avem salariul minim pe conomie, care de la 1 ianuarie 2025 este 4050 de lei. Cam asta ar fi in mare„, spune Ileana Mogoșanu, inspector șef ITM Timiș.

În domeniu IT, începând cu 1 martie nădăjduim că o să avem un sistem informati c nou privind Registrul General de evidență a salariaților, care se va numi REGES Online. Față de varianta veche, în care am avut și o aplicație REVISAL care se instala pe calculatoarele angajatorilor. Aceasta nu va mai fi utilizata, ci doar acest portal în care angajatorii vor putea transmite contractele individuale de muncă, actele adiționale, deciziile privind suspendările, detașările și altele. Va fi o perioadă de grație în care se va merge în paralel aplicația veche, cât și cea nouă. Ca și noutate apare această aplicație pentru cetățean, în care fiecare persoană va putea să se înregistreze în acest sistem informatic, REGES Online, va primi aprobare din partea inspectoratului tot prin intermediul acestui portal. Nu vor mai trimite prin e-mail sau nu se vor mai prezenta personal. Suntem conectați cu evidența populatiei astfel încât fiecare cetățean se va înregistra cu buletinul și va fi verificat cu cel de la Evidența Populației. Astfel se va putea aproba un cont pentru un cetățean persoană fizică și va putea să își extragă oricând extrasul de REVISAL. Acesta va fi semnat electronic cu semnătura Inspecției Muncii și va fi valabil în sistemul electronic. Daca se va dori să fie listat, va trebui să fie semnat de angajator, sau să se prezinte la ITM să fie semnat de colegii de la ghișeu„, spune Natalia Enii, expert Compatiment Informatică.

Seminarul a fost unul interactiv, la final, participanții primind răspunsuri concrete la spețele ridicate și problemele întâmpinate în activitate.

Evenimentul se înscrie în programul CCIA Timiș de informare și instruire a agenților economici cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizat în colaborare cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituţiei Prefectului Judeţul Timiş.

În cursul anului trecut, au fost organizate 9 astfel de seminarii la care au participat peste 650 de agenți economici.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.