An de excepție pentru Camera de Comerț din Timiș! Ce realizări a înregistrat?
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, la ora bilanțului! 2024 a fost un an cu premiere, dar și cu acțiuni deja consacrate, destinate mediului de afaceri.
Unul dintre cele mai importante evenimente de business al anului organizat la CCIAT a avut loc pe final de an, și anume Gala Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș. Clasamentul a reunit 15.854 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 38.419 care au depus la termen bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, 1.865 firme s-au clasat pe locurile I, II şi III, în 7 domenii de activitate (Cercetare-Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură, Pescuit; Construcţii; Servicii; Comerţ; Turism). Totodată, 188 de firme care clasificarea pe unul din primele trei locuri în Top în ultimii zece ani sunt distinse cu Trofeul de Excelenţă.
”Gala Excelenței în Afaceri este un moment în care celebrăm nu doar succesul economic, ci și valorile fundamentale ale unei afaceri de succes: creativitate și spirit inovator, perseverență și determinare, pasiune dar și multă muncă și sacrificiu personal. Valoarea totală a Cifrei de Afaceri realizată de companiile care și-au depus bilanțul contabil este de 21,4 mld. Euro, iar companiile clasate pe locurile 1-3 au realizat 12,02 mld. euro, ceea ce reprezintă 56,2% din această valoare. Aceste cifre care definesc poziția onorantă pe care o ocupă economia Județului Timiș în context național”, a spus Florica Chiriță, președintele CCIA Timiș.
Totodată președintele CCIAT a participat ca invitat/speaker la 60 de întâlniri și vizite oficiale în țară și străinătate.
Camera de Comerț a organizat și șase misiuni economice, în Dubai, Turcia, Australia, Japonia, China și Canada și SUA, la care au participat 55 companii din județ.
De asemenea, un eveniment în premieră organizat anul acesta de CCIAT este Forumul Internațional de Afaceri, care a înregistrat 380 participanți din șapte țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub motto-ul „Să conectăm Europa prin afaceri sustenabile”, forumul a vizat cu prioritate stimularea și valorificarea inițiativelor de afaceri bilaterale și inter-regionale, oferind companiilor posibilitatea de a-și diversifica portofoliul de parteneri și de a-și extinde activitatea pe noi piețe, într-un spațiu de networking adecvat.
Nu au lipsit nici seminariile de informare și instruire a agenților economici din județ, cu privire la reglementări legislative în diferite sectoare de activitate, organizate în parteneriat cu serviciile publice deconcentrate din teritoriu, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș. Au avut loc nouă astfel de seminarii la care au fost 650 de participanți. Este vorba despre:
- Sesiune de informare privind legislația în domeniul securității la incendiu
- Sesiune de informare a agenților economici timișeni privind legislația muncii
- Oportunități de finanțare AFIR 2023-2027
- Agenţii economici timișeni, informaţi despre aspectele legislative privind ocuparea forței de muncă
- Aspecte legislative privind siguranța alimentelor și igiena produselor
- Noutățile din legislația în construcții, dezbătute cu agenții economici
- Actualizările în legislația vamală și tehnologiile moderne folosite
- Reglementări legislative în vigoare în domeniul protecției consumatorilor
- Noutățile legislative privind protecția mediului în dezbatere la CCIA Timiș
CCIAT s-a implicat și în educația antreprenorială a elevilor. În acest sens a organizat în data de 6 iunie, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, primul eveniment de promovare a antreprenoriatului în 20 de unități de învățământ concomitent (5 școli gimnaziale, 15 licee teoretice / tehnologice / vocaționale / tehnologic special/ alternativ) din Timișoara, Lugoj, Sânnicolau Mare și Deta. Au participat 20 de antreprenori și peste 1500 elevi din Județul Timiș
Camera de Comerț din Timiș a primit și două distincții naționale, în semn de recunoaștere pentru activitatea sa.
În 19 martie, președintele CCIA Timiș, Florica Chiriță, a primit Placheta de Onoare în semn de recunoaștere a efortului constant la promovarea mediului de afaceri românesc și timișean în relațiile internaționale, iar în 12 noiembrie, în cadrul ediției regionale Sud-Vest a Galei „România ești TU”, Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș i-a fost conferită Diploma de Excelență pentru contribuția adusă în dezvoltarea regională prin proiecte cu impact pentru comunitate.
În 2024, Camera de Comerț Timiș a organizat și 12 târguri, expoziții și saloane, la care au participat 500 de expozanți și peste 45.000 de vizitatori, iar alte patru evenimente de acest gen au fost organizate împreună cu terți, precum Bookfest, Bursa Locurilor de muncă 2024, Ezotreric Fest (două ediții).
Totodată, CCIAT are în derulare cinci proiecte finanțate din fonduri europene:
- PROIECT #Skills4Future: Dezvoltarea Competențelor Digitale, Durabile și Antreprenoriale în era tehnologiei, ID 311110
- PROIECT Ecotech – integrarea competențelor ecologice și digitale, în vederea dezvoltării sustenabile în regiunea Vest și Sud-Est, ID 310939
- PROIECT FlexCop_Flexibilitate în dobândirea de competențe și cunoștințe pentru acces la noi oportunități profesionale, ID 302244
- PROIECT Evoluția tehnologiilor rapide=Evoluția carierei angajaților din Regiunea Vest, ID 317710
- PROIECT COVE-WENDT – Centrul de Excelență Vocațională în Sudare și Testare Nedistructivă (CoVE)
Iată mai jos sinteza activității Camerei de Comerț din Timiș:
Lasă un răspuns