Ambasadorul Republicii Moldova în România, faţă în faţă cu antreprenorii timişeni
Camera de Comerţ din Timiş vrea să întărească relaţiile de colaborare dintre judeţul nostru şi Republica Moldova.
În acest sens, astăzi la sediul CCIAT a avut loc o întâlnire între oamenii de afaceri din Timiş şi ambasadorul Republicii Moldova în România.
România a devenit din 2014 primul partener comercial al Republicii Moldova, atât la export cât și la import. De asemenea, România ocupă locul 6 în clasamentul țărilor investitoare în Republica Moldova.
„E un eveniment foarte important pentru noi, pentru că România este pentru Republica Moldova principalul partener economic, 24,8% din exporturile Republicii Moldova merg spre România şi 13% din importuri vin din România, deci este o activitate foarte intensă economică, dar ne dorim foarte mult ca România să se găsească şi printre primele trei state care investesc în Moldova. Până la data de 1 iulie 2016 investiţiile totale ale României în Republica Moldova se ridicau la 144 de milioane de dolari, România clasându-se pe locul 6., şi ne-am dori să se claseze pe unul din primele trei locuri. Cred că există potenţial pentru acest lcuru şi anume prin evenimente ca cel de astăzi, încercăm să convingem companiile şi oamenii de afaceri asupra potenţialului economic pe care îl oferă Republica Moldova. (…) Noi sperăm să avem o intensificare a relaţiilor economice cu judeţul Timiş, dorim foarte mult ca oamenii de afaceri de aici să vină să investească în Republica Moldova, să facă afaceri cu Republica Moldova”, spune Mihai Gribincea, ambasadorul Republicii Moldova în România.
În prezent la nivelul judeţului Timiş sunt înmatriculate un număr de 66 de firme cu asociaţi din Republica Moldova, cu un capital subscris de 37.196 RON, în timp ce la nivel naţional sunt înregistrate 2.557 de firme cu asociaţi din Republica Moldova.
„A fost o întâlnire nu numai protocolară, a fost şi o întâlnire lucrativă. Delegaţia pe care a condus-o domnul ambasador şi evenimentul care a avut loc la Camera de Comerţ au avut o deschidere spre mediul de afaceri şi spun asta pentru că în sală au fost prezenţi doar cei care au fost interesaţi să investească în Republica Moldova şi au ales să atragă forţă de muncă. Interesul nostru, al mediului de afaceri din judeţul Timiş, este atragerea forţei de muncă din Republica Moldova. Domnul ambasador o sa militeze pentru acest lucru, au început demersurile în acest sens încă de anul trecut. Foarte mulţi din agenţii economici au venit pentru acest lucru. Un alt lucru care îi interesează este crearea fondului de garantare al investiţiilor în Republica Moldova, care sperăm să fie definitivat în 2017. Este important pentru investiţiile din Romania, pentru că o stabilitate trebuie sa existe oriunde ai investi”, spune Florica Chiriţă, directorul CCIAT.
Cei interesaţi au primit informații fiscale, juridice, bancare, de legislația muncii – utile în susţinerea şi promovarea exporturilor, facilitarea cooperării economice şi atragerea de investiţii în Republica Moldova și în România.
Lasă un răspuns