Skip to main content

AJOFM vine în sprijinul antreprenorilor! Ce servicii oferă acum?

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Economia socială și solidară este un sector emergent în România, iar Agenția Județenă pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș şi-a fixat ca obiectiv să sprijine și să promoveze dezvoltarea acestui domeniu în județul Timiș.

Totodată,  AJOFM Timiș  oferă suport pentru o bună înțelegere a felului în care întreprinderile sociale funcționează, ca structuri specifice celui de Al Treilea Sector. La ora actuală în cadrul instituției activează un Compartiment pentru Ecomomie socială ai cărui experți oferă consiliere tuturor solicitanților, pentru o corectă apreciere a contextului legislativ privind Economia socială.

Compartimentul pentru Economie Socială din cadrul AJOFM Timiş funcţionează în baza Legii 219/2015 privind economia socială și a Hotărârii nr. 585 din 10 august 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială.

CITEȘTE ȘI: Haine pentru copii și ii cusute manual, la Salonul Industriei Ușoare

Principalele activități ale acestui compartiment sunt următoarele:

  • analizează şi evaluează solicitările persoanelor juridice care desfăşoară activităţi în domeniul economiei sociale în vederea acordării, după caz, a atestatului sau a mărcii sociale;
  • emite deciziile de acordare ori, după caz, de neacordare a atestatului, respectiv a mărcii sociale;
  • informează şi acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare/certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora;
  • monitorizează, la nivel judeţean, activitatea întreprinderilor sociale, respectiv a întreprinderilor sociale de inserţie, şi elaborează rapoarte trimestriale privind activitatea desfăşurată de acestea, pe care le înaintează Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă;
  • elaborează, prin consultare cu întreprinderile sociale de inserţie, Planul Judeţean de Inserţie Socio-Profesională

La sfârșitul lunii august 2017 la AJOFM Timiș au fost soluționate 3 cereri pentru obținerea atestatului de întreprindere socială. Tipul persoanele juridice solicitante ale atestatului de întreprindere socială au fost 2 ONG-uri (asociații) și un SRL. Toate cele 3 organizații au obținut atestatul de întreprindere socială. Domeniile de activitate în care activează aceste întreprinderi sociale sunt următoarele: alimentație publică și servicii social (îngrijire bătrâni la domiciliu). La ora actuală alte 4 structuri economie socială din județul Timiș, înființate cu finanțare din fondurile structurale prin POSDRU în anul 2015, și-au declarat intenția de a obține atestatul de întreprindere socială. Acestea au sediul în Dudeștii Noi, Mașloc și Săcălaz și deșfășoară activități economice în domenii precum: construcții edilitare, prelucrarea lemnului, fabricarea uleiurilor si grasimilor. 

CITEȘTE ȘI: Doamnele din PSD fac noi fapte bune! Înainte de începerea școlii, zeci de copii din Timişoara au primit ghiozdane şi rechizite

La nivel național, până în prezent, în 31 de județe din România, erau atestate 95 întreprinderi sociale dintre care 8 obținuseră certificatul și marca socială pentru întreprinderea socială de inserție.

Pentru informații suplimentare persoanele interesate se pot adresa Agenției Județene pentru Ocuparea Timiş — compartiment  Economie Sociala, B-dul Republicii, Nr. 21, Timişoara, telefon 0256 294 231, persoana de contact dl. Marian Tataru.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Percheziții efectuate de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Timiș, la locuința unui lugojean, într-un dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pompierii au fost solicitați, în această după amiază, să intervină pentru stingerea unui incendiu puternic ce a cuprins anexa unei case și care amenința să se extindă și la locuința din apropiere.
Delegația Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, condusă de către secretarul general, Marcel Miclău, a participat la Varșovia, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de administrație al Rețelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, în parteneriat cu Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 5 Vest organizează seminarul de informare privind oportunitățile de finanțare oferite în 2025 prin Planul Strategic PAC 2023-2027.
Societatea de Transport Public Timișoara informează că, sâmbătă, 14 iunie, circulația ambarcațiunilor de transport public local pe Canalul Bega va fi suspendată temporar între orele 08.00 și 14.00.
Sâmbătă, 14 iunie, de la ora 9:00, Parcul Alpinet din Timișoara (în spatele Catedralei) găzduiește cea de-a noua ediție Make it! Race it! Recycle it!, evenimentul nonconformist care aduce pe Bega bărci construite din materiale reciclabile și multă, multă imaginație.
Atelierele consultative cu timișorenii, pentru identificarea celor mai bune soluții pentru restaurarea și valorificarea Sinagogii din Fabric s-au încheiat. Acum, Primăria, în parteneriat cu World Monuments Fund, a demarat procesul de elaborare a temei de proiectare a obiectivului.
Proiectul PEDA GREEN devine realitate! Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara dă startul unui demers educațional verde și inovator prin care va fi transformată curtea școlii într-un spațiu viu de învățare în aer liber!