Skip to main content

20 de milioane de euro! Investiția uriașă din zona Gării de Nord din Timișoara, pentru care Primăria vrea fonduri europene

Retim – Fereşte-te de eticheta roşie!

Încă un proiect pentru care Primăria Timișoara vrea fonduri europene! După ce zilele trecute a anunțat ca va solicita bani pentru mijloace de transport în comun și două poduri, acum, municipalitatea vrea fonduri nerambursabile și pentru reconfigurarea zonei Gării de Nord.

Este vorba despre o investiție estimată la 98.209.875 lei, din care Primăria speră să obțină fonduri comunitare de 67.479.462 lei. Cu acești bani se va amenaja peste un kilometru de linie dublă de tramvai între Gara de Nord și pasajul Solventul, se vor construi două stații noi, se va modifica stația de la Gara de Nord, se va moderniza bulevardul Gării și se va extinde pista de biciclete.

Cererea de finanțare a fost depusă astăzi, în cadrul Programului Regional Vest 2021-2027, odată cu cele pentru achiziția de noi mijloace de transport în comun și deschiderea de șantiere la două poduri.

În ceea ce privește înnoirea flotei STPT, municipalitatea vrea să cumpere încă 10 tramvaie Bozankaya, 20 de autobuze electrice și 10 troleibuze moderne.

Tramvaiele vor avea o capacitate de minim 150 de călători și le vor înlocui pe cele vechi de pe liniile 7 și 9. Valoarea celor 10 mijloace de transport este de 135.680.920 RON, iar Primăria a cerut 114.055.580 lei.

Cât despre autobuze, acestea vor avea 12 metri și toate cele 20 sunt estimate la 71.212.456 RON, din care Primăria speră să acopere din fonduri europene, 60.447.002 lei.

Cererea de finanțare pentru cele 10 troleibuze moderne are o valoare de 22.899.215,50 lei, ceea ce reprezintă 85% din valoarea totală a investiției, estimată la 27.243.169,80 lei.

În același calup de cereri de finanțare depuse astăzi intră și podul Solventul, construit de la 0. Acesta va asigura legătura între Bulevardul Dâmbovița și Splaiul Nicolae Titulescu, va avea patru benzi pentru mașini, trotuare largi, piste de biciclete și o linie dublă de tramvai. Valoare totală estimată este de 133.581.915 lei, iar municipalitatea a cerut finanțare de 99.404.000 lei.

Tot din fonduri europene Primăria vrea să reabiliteze și Podul Muncii (Iuliu Maniu). Acesta va fi demolat și refăcut în totalitate. În urma lucrărilor, podul va avea două benzi pe sens, trotuare și piste de biciclete. Costul estimat pentru acest obiectiv este de 49.325.947,10 RON, însă municipalitatea speră să obțină fonduri europene în valoare de 43.207.519,20 lei.

Așadar, după ce a tras linie, Primăria Timișoara anunță că valoarea totală a cererilor de finanțare depuse astăzi se ridică la aproape jumătate de miliard de lei.

„Am depus azi un pachet consistent de proiecte de mobilitate, în valoare de 82 de milioane de euro. Fără bani europeni, dezvoltarea orașului ar fi imposibilă la această scară. Acești bani ne ajută să facem un pas uriaș spre un oraș mai modern, mai verde și mai conectat. Construim poduri noi, extindem rețeaua de tramvaie și aducem în Timișoara 40 de mijloace de transport nepoluante. Și în acest mandat, prioritatea noastră este atragerea de finanțări europene pentru proiecte care îmbunătățesc calitatea vieții și fac din Timișoara un oraș mai bine conectat, în care se trăiește bine”, spune primarul Dominic Fritz.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Perioada de verificare reCAPTCHA a expirat. Vă rugăm să reîncărcați pagina.


Alte articole

Misiunea Economică și Comercială a Israelului la București și Ambasada Statului Israel în România, în colaborare cu partenerul strategic Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, organizează un seminar online axat pe tehnologii agricole destinate celor care cultivă legume, fructe și flori în seră, sub genericul „Tehnologii israeliene pentru sere și solarii”.
MoneyGram, companie de tehnologie financiară ce oferă soluții de plăți și servicii financiare globale lansează aplicația Money Transfers în România.
Primăria Timișoara vrea să reconfigureze zona de vis-a-vis de Gara de Nord din Timișoara, pentru a îmbunătăți percepția celor care vin în oraș, cu trenul.
Terenuri de tenis, de fotbal, săli de gimnastică și scrimă, patinoar, piste de alergare, patinoar, o scenă uriașă pentru concrete,  un skate-park și multe alte facilități, întinse pe o suprafață de 16 hectare de teren.
Conducerea Societății de Transport Public Timișoara a făcut o analiză a costurilor și a beneficiilor serviciului TroTM, iar când a tras linie, a decis că cel mai bine este să îl închidă.