100 de copii cu dizabilități din Timiș au beneficiat gratuit de ședințe de hidroterapie

100 de copii cu dizabilități din județul Timiș au participat gratuit la ședințe de terapie în apă, săptămânal, prin programul „Hidroterapia luminează vieți”!

Acest proiect al Asociației Școala mamei Junior a fost început în acest an și se adresează celor peste 2.000 de copii cu dizabilități din județul Timiș, copii nevăzători, cu sindrom Down, autism, tetrapareză, parapareză.

Misiunea proiectului este de a facilita accesul gratuit al acestora la terapia în apă, una dintre cele mai consacrate şi eficiente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare.

CITEȘTE ȘI: Angajații Primăriei Timișoara au revenit la proastele obiceiuri! Ce s-a întâmplat astăzi în clădirea de pe CD Loga

Asociația Școala mamei Junior a început să ofere gratuit ședințe de hidroterapie copiilor cu dizabilități din județul Timiș în 2006. Numărul beneficiarilor de terapie în apă prin intermediul Asociației Școala mamei Junior a ajuns în prezent la aproximativ 400 de participanți cu vârstele cuprinse între șase saptămâni și 18 ani, dintre care 250 sunt prezenți în mod frecvent.

 DSC4027 1

Ședințele au loc în două locații cu piscină, sub îndrumarea unui echipe formate din: un medic, trei fiziokinetoterapeuți, un instructor, un asistent social psiholog și cu ajutorul a peste 15 voluntari care participă în proiect în mod constant. 

Proiectul a fost sprijinit și de Societatea Energetică Electrica, care a asigurat continuitatea proiectului pe parcursul a șapte luni din anul 2017. Valoarea totală a proiectului „Hidroterapia luminează vieți” este de 124.250 lei, din care o parte a fost acoperită de  Societatea Energetică Electrica S.A. În cadrul proiectului au fost selectați 100 de beneficiari, care au beneficiat de terapie prin apă timp de 6 luni. Au fost formate 10 grupe a câte 10 beneficiari fiecare.

Numărul copiilor care au nevoie de ședințe de hidroterapie și care ne-au solicitat ajutorul a fost și este în creștere de la an la an. Dincolo de satisfacția profesională că terapia în apă dă rezultate, cererea tot mai mare de a primi copii noi la hidroterapie ne pune în situația de a găsi mereu tot mai mulți sponsori sau oameni care să înțeleagă nevoia acestor copii și să le susțină aceste terapii. Suntem recunoscători că în acest an, datorită lor, am reușit să asigurăm ședințe săptămânale gratuite unui număr de peste 200 de copii, dintre care 100 au fost susținuți, timp de 6 luni, de către Electrica. Colaborarea cu Societatea Energetică Electrica are și un titlu sugestiv – Hidroterapia luminează vieți și, într-adevăr, multe vieți au primit lumină în cadrul acestui proiect. Noi dorim să continuăm acest proiect și pe parcursul anului 2018 și sperăm să primim în continuare susținerea comunității pentru a face bine împreună”, a declarat Ioana Vârtosu, președinte fondator al Asociației Școala mamei Junior. 

Rezultatele terapiei sunt încurajatoare: 17 dintre cei 63 de copii cu vârste între 0-7 ani cu dizabilități locomotorii care participă la ședințele de terapie, au deprins mersul independent.

În luna iunie, a fost organizat un concurs de înot în care 78% dintre participanți au reușit să înoate independent. Principalul scop al concursului este să îi ajute pe copiii participanți să își crească încrederea în sine, să le dea posibilitatea să își demonstreze, atât lor înșiși cât și părinților lor, progresele obținute cu ajutorul ședințelor de hidroterapie.

 DSC4003 1

 

Totodată s-a urmărit creșterea gradulului de conștientizare și acceptanță în rândul membrilor comunității, încurajând nediscriminarea copiilor cu dizabilități. La concursul de înot au fost prezenți 80 de copii cu vârste între 6 și 18 ani care s-au întrecut în probele de 25 și 50 m – înot liber, aproape fiecare reușind să scoată timpi mult mai buni decât în antrenamente. Patru dintre ei au reușit performanța unui timp între 40 și 50 de secunde la proba de 50 m.

CITEȘTE ȘI: Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara 10 Prăjini, la Timișoara!

În cadrul proiectului au fost încheiate parteneriate cu Universitatea de Vest, secția de kinetoterapie și cu Fundația Henri Coada, secția asistent balneofizioterapie, care au oferit voluntarii atât de necesari desfășurării proiectului. De asemenea, parteneriatele cu școlile pentru copiii cu nevoii speciale din Timișoara (Liceul Teoretic special Iris, CSEI ”Constantin Pufan”, CSEI Paul Popescu Neveanu, DJASPC Timiș) au asigurat accesul la hidroterapie unor copii care au mare nevoie de aceste terapii și care în alte condiții nu ar fi putut să beneficieze de ele.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole


Alte articole

Ambulanță în misiune, implicată într-un accident rutier!

O ambulanță aflată în misiune, implicată într-un accident rutier! Asistenta a fost rănită și a ajuns la spital.

Magistrala Verde – Calea Șagului intră în proiectare! Cea mai aglomerată stradă din sudul orașului va fi complet transformată

S-a încheiat licitația pentru achiziționarea serviciilor de proiectare a magistralei verzi – Calea Șagului.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.