Skip to main content

Veşti sumbre, de la medicii care luptă împotiva cancerului! Afecţiunile oncologice vor deveni principala cauză de deces, în următorul deceniu

Astăzi este Ziua Monduală a Luptei împotriva Cancerului, prilej cu care, medicii de la Oncohelp Timişoara trag un semnal de alarmă cu privire la incidenţa acestei afecţiuni.

Statisticile arată că în Europa anului 2021, aproape 3 milioane de persoane au fost diagnosticate cu o formă de cancer, iar mai bine de un milion au pierdut lupta împotriva acestei maladii.

Iar estimările sunt sumbre şi pentru următorii ani, afecţiunile oncologice fiind pe cale să devină principala cauză de deces în lume.

CITEŞTE ŞI: Nevasta lui Romeo Dunca, şeful CJ Caraş-Severin, a făcut prăpăd în faţa Prefecturii Timiş! A dărâmat un indicator şi s-a izbit de un copac

În cel mult zece ani, numărul pacienților oncologici va crește cu 24% și va depăși mortalitatea cauzată acum de bolile cardiovasculare.

Motivele sunt multiple: îmbătrânirea populației, alimentația precară, fumatul, dar și poluarea accentuată.
În ceea România, an de an sunt depistate în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer și peste 50.000 de pacienți se sting din cauza acestei afecțiuni.

Nu avem, însă, o statistică clară a numărului de bolnavi pentru că nu există un registru al pacienților oncologici.

“Atunci când vorbim de cancer, vorbim de o proliferare necontrolată a propriilor celule. Ai o problema cu propriile tale celule, care prezintă o foarte mică eroare genetică în ele și, de aceea, se aseamănă foarte mult cu celulele sănătoase. Sistemul imun le recunoaște foarte greu, mult mai greu decât o face cu o bacterie sau cu un virus, care sunt complet diferite față de celulele noastre. Aproape jumătate dintre cancere pot fi, însă, evitate. Pentru aceasta, ar trebui să avem programe de screening. Iar aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale României, cu un impact major pe diagnosticarea târzie a maladiei și, implicit, demararea tratamentului. Consecința directă este un grad de mortalitate mai mare decât în alte țări din Europa“, spune Șerban Negru, președintele OncoHelp Timișoara.

Timișul este printre județele fruntașe în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer.

CITEŞTE ŞI: Un adolescent, rănit după ce a intrat cu motorul într-un copac! S-a ales și cu dosar penal pentru că nu avea nici permis iar motocicleta nu era înmatriculată

Cele mai multe afecțiuni oncologice sunt reprezentate de neoplaziile de sân și de cancerul pulmonar.

“Cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul de prostată și chiar cel pulmonar pot fi depistate prin programe naționale de screening. Din păcate, acestea sunt rar utilizate. Nu există o cultură a prevenției cancerului în țara noastră. De cele mai multe ori, bolnavii ajung la medic atunci când cancerul a depășit faza incipientă. Un alt factor ce face că România să se afle printre țările în care rata de supraviețuire la 5 ani, în cazul anumitor afecțiuni oncologice, să fie mai mică decât media din țările din vestul Europei este lipsa unui circuit clar al bolnavului oncologic”, mai spune Șerban Negru.

“Reducerea diferențelor în tratarea cancerului” este motto-ul și în acest an al Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Urmează încă trei zile caniculare, avertizarea meteorologilor de tip cod galben de temperaturi extrem de ridicate fiind valabilă până marți, inclusiv.
Valul de căldură extremă care s-a abătut asupra României va rămâne și săptămâna viitoare, deși meteorologii anunțaseră cod roșu, doar pentru zilele de astăzi și mâine, pentru mai bine de jumătate din țară.
Brian Michael Taylor, un jucător american aflat la prima sa experiență în Europa, se va alătura lotului timişorean pentru sezonul viitor.
Având în vedere prognoza meteo, care anunță o zi caniculară în data de 13 iulie, UVT a devansat pentru ora 9:00 începerea Ceremoniei de Absolvire UVT, organizată în Piața Libertății din Timișoara. Evenimentul este deschis pentru întreaga comunitate timișoreană.