Skip to main content

Tururi ghidate pentru studenți, pe șantierul de la Turnul de Apă din Iosefin! Prima vizită are loc joi

A fi om!

Joi, 10 februarie, va avea loc prima vizită pe șantierul Castelului de Apă de pe strada Gheorghe Barițiu.

Finalizat în 1914, după un proiect semnat János Lenarduzzi și Richárd Sabathiel, Turnul de Apă din Iosefin, cu cele două rezervoare ale sale, este una dintre cele mai ingenioase construcții de acest gen. Nemaifiind folosit de mai bine de șase decenii în scopul pentru a fost ridicat, turnul a intrat acum într-o nouă etapă.

La finele șantierului care a început în toamna anului 2021, Centrul Cultural Castelul de Apă  va deveni unul din punctele de atracție ale cartierului Iosefin și ale Timișoarei. Până atunci însă, el le poate oferi surprize studenților de la Arhitectură, Construcții, Istorie și nu numai.

CITEŞTE ŞI: 30 de case din satul Foroteşti, din Timiş, cuprinse în proiectul „Color the Village”! Zeci de voluntari se vor ocupa de transformarea lor

Cei pasionați de construcțiile industriale și patrimoniul cultural timișorean, precum și de felul în care acestea au reușit să treacă testul timpului, sunt invitați să vină în vizită pe șantier, pentru a afla mai multe despre felul în care a fost ridicat turnul, despre principiile sale de funcționare și despre cât de important a fost el pentru oraș. Tinerii vor putea vedea, de asemenea, cum se desfășoară procesul de restaurare și etapele refuncționalizării monumentului istoric în centru cultural.

Vizitele pe șantier pentru studenți fac parte din calendarul de activități al proiectului „Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin”, iar cea de joi, 10 februarie, deschide o serie care se va întinde pe toată durata lucrărilor. Studenții interesați se pot înscrie pentru această primă vizită, completând acest formular: https://bit.ly/vizita1CasteldeApa. Vor fi grupuri de cel mult 20 de persoane, coordonatorul tururilor fiind inginerul Cornel Farcaș.

Proiectul de reabilitare este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-Cultura. 

Valoarea totală a proiectului este de 10.921.581,94 lei (2.236.758,33 euro) din care 7.358.432,65 lei (1.788.816,94 euro) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE (85%), 1.298.546,94 lei reprezintă cofinanțarea națională (15%) și 2.164.546,90 lei (447.204, 24 euro) reprezintă contribuția proprie a promotorului și a partenerului de proiect, din valoarea totală eligibilă a proiectului. Durata proiectului este de 41 de luni, contractul de finanțare a fost semnat în data de 30.09.2020, iar data de finalizare a proiectului este de 29.02.2024. 

Proiectul propune realizarea unor intervenții pentru obținerea de spații expoziționale și pentru evenimente culturale. Amenajarea exterioară presupune o rampă de acces către turn și amplasarea unei mici construcții (formată din birou administrativ și grupuri sanitare), care constituie un aparat complex de intrare. Accesul în turn este tratat ca un traseu pentru observarea construcției din exterior și care poate fi folosit ca spațiu expozițional. Se va demola gardul existent, se va amenaja terenul cu rampă de acces, se vor realiza gradene de beton și o copertină.

CITEŞTE ŞI: Raiul produselor de patiserie şi cofetărie! Firmele de profil, invitate de CCIAT, la un eveniment internaţional 

Vor fi realizate sesiuni de cercetare care se vor concretiza într-o expoziție permanentă dedicată monumentului, în expoziții temporare și se va realiza un model tridimensional dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se dorește promovarea și susținerea comunității locale de artiști. Ca mecanism contemporan de activare a spațiilor alternative, va fi amenajat un spațiu de tip muzeal dedicat cafelei și o mini-cafenea tematică.  

Rezultatul intervenției cuprinde un spațiu multifuncțional neconvențional pentru evenimente sau activități expoziționale și culturale de interior și exterior; un traseu de parcurgere către punctul de observație și contemplare a urbanului (lanternou); un spațiu de socializare și o cafenea neconvențională; un punct de interes pentru o stație vaporetto și un punct de interes în traseul velo existent. Capacitatea maximă a Turnului de Apă este de 70 de persoane. 

Reabilitarea și valorificarea Turnului de Apă din Iosefin va aduce un plus și la stimularea dezvoltării economico-sociale la nivelul municipiului Timișoara. Localnicii, în special locuitorii cartierului, dar și potențialii turiști vor fi beneficiarii Centrului Cultural Castelul de Apă.

 

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Polițiștii din vestul țării efectuează ample misiuni de căutare, după ce un tânăr din județul Hunedoara a dispărut fără urmă și a fost dat în urmărire națională.
Direcţia de Asistenţă Socială Timișoara anunță că începând din 14 ianuarie va începe să facă plățile pentru ajutoarele de încălzire și a suplimentului pentru energie.
Leii din Banat iau startul în partea a doua a sezonului regular. Ei joacă pe terenul formației FC Argeș Pitești, în etapa a XVI-a a Ligii Naționale, prima din retur.
Accident grav, la Timișoara, provocat de un șofer neatent, care a lovit în plin un pieton ce traversa strada regulamentar.
Profesorii și învățătorii din județul Timiș care fac naveta riscă să rămână fără decontarea cheltuielilor de transport, după ce Primăriile au transmis unităților de învățământ că aceste plăți nu mai sunt posibile.