Skip to main content

Trei laureați ai premiilor Nobel, la UVT! Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn și Jean-Pierre Sauvage, vor primi titlul de Doctor Honoris Causa

Universitatea de Vest din Timișoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunități, gupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

În seria acestor evenimente, în prima parte a acestui an, comunitatea academică din UVT va găzdui trei întâlniri excepționale, cu personalități majore ale artei și științei mondiale, laureați ai premiilor Nobel din domeniul literaturii și chimiei.

CITEŞTE ŞI: Vorbe grele aruncate către administraţia Fritz! Consilierii locali PNL, revoltaţi că bugetul a fost postat pe site, cu două zile înainte de vot

Celor trei personalități ale culturii și științei internaționale li se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa UVT, în ceremonii cu specific academic și public cu reverberații din cele mai aparte.

La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timișorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local.
Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări.

În cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali.

Apoi, tot în luna aprilie, cercetătorul Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (1987), membru de onoare al Academiei Române, va fi prezent la UVT pentru o întâlnire de mare strălucire intelectuală, pusă sub semnul pasiunii pentru știință.

CITEŞTE ŞI: Maşină de poliţie, proiectată în gardul unei case, după ce a fost lovită de un alt autoturism

Academicianul francez a fost laureat în 1987 cu Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alți doi cercetători, pentru munca depusă în sinteza criptanzilor.

Acordarea distincției a fost motivată de faptul că Jean-Marie Lehn a găsit în 1969 molecule înrudite, pe care le-a numit „criptand”, prin care este posibilă crearea de compuși chimici, în reacții chimice care au un impact semnificativ asupra proceselor biologice.

De asemenea, cercetătorul Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie (2016), va fi invitatul comunității academice a UVT, pentru o dezbatere care aduce tot cunoașterea științifică în prim plan, într-un mod cu adevărat contemporan.

Personalitate de prim rang din domeniul cercetării chimice, Jean-Pierre Sauvage a fost desemnat laureat al Premiului Nobel pentru Chimie datorită contribuțiilor aduse, alături de alți doi cercetători, în studierea unui complex de două molecule interconectate în formă de inel.

Ca spațiu academic de înaltă performanță, Universitatea de Vest din Timișoara își asumă un rol major în comunitatea timișoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureați ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, național și european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferințe, workshop-uri și producții valoroase. Vă așteptăm la UVT, unde cultura este capitală!”, spune Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Atenție șoferi! Se închide traficul în toată zona centrală a Timişoarei, în acest final de săptămână!

Șoferii din Timişoara vor trebui să ocolească, duminică, zona centrală a oraşului, deoarece circulaţia va fi complet oprită, pentru desfășurarea unei competiții sportive.

Ultimele noutăți legislative din domeniul construcțiilor, prezentate firmelor de profil, în cadrul unui seminar marca CCIAT!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş, în colaborare cu Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, sub egida Inspectoratului de Stat în Construcții, a organizat un seminar de informare privind aspecte ale legislației în vigoare în domeniul construcțiilor.

RETIM anunță modificarea tarifelor de facturare (colectare-transport și tratare) a deșeurilor municipale în Zona 1 a județului Timiș!

RETIM Ecologic Service informează toți utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociații de proprietari/locatari, persoane juridice și instituții publice) din Zona 1 a județului Timiș, că urmează să se modifice tarifele de facturare, din cauza majorării tarifelor de tratare de la DDN Ghizela.

CCIA Timiș organizează o nouă ediție a „Salonului Industriei Ușoare”, chiar înainte de Paște!

Cu ocazia apropierii Sărbătorilor Pascale, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează o ediție specială a ”Salonului Industriei Ușoare”.