Transporturi umanitare la Cernăuți și peste 1.000 de refugiați ajutați în cadrul inițiativei „Timișoara pentru Ucraina”!

A trecut mai bine de o lună de când a început războiul din Ucraina, iar numărul oamenilor care au nevoie de ajutor este în creștere!

Inițiativa „Timișoara pentru Ucraina” este însă în continuare alături de ei. Bilanțul arată astfel: 8 transporturi cu ajutoare umanitare trimise la Cernăuți și 1.136 de refugiați ucraineni sprijiniți la Timișoara, prin intermediul campaniei, fie că este vorba de cazare, masă, tichete sociale, sprijin pentru educație sau pentru găsirea unui loc de muncă. 

CITEȘTE ȘI: 35 de zile de război în Ucraina! Rusia îşi continuă atacurile în mai multe oraşe

Sprijinul este posibil cu acțiunile a 30 de ONG-uri, insituții, a peste 300 de voluntari, dar și a comunității locale care s-a implicat cu donații. Până în data de 28.03.2022, au donat 729 de persoane fizice și 23 de companii. Suma strânsă este de 561.168 lei.

În tot acest timp, s-au achiziționat ajutoare în valoare de 567.183 lei care au constat în corturi, paturi de campanie, saltele, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, echipamente și provizii medicale, dotări pentru spațiile de cazare și alimente neperisabile. Cea mai mare parte a acestor ajutoare ajung la Cernăuți, oraș înfrățit cu Timișoara, de unde se distribuie mai departe în orașele ucrainiene aflate sub asediu. Până acum, inițiativa ”Timișoara pentru Ucraina” a trimis la Cernăuți 8 transporturi umanitare.  

Nevoile și provocările la care trebuie să facem față se schimbă de la o săptămână la alta și mă bucur să văd marea puterea de reacție și adaptare a echipei de la Centrul de suport al campaniei Timișoara pentru Ucraina. Dacă acum o lună ne-am strâns organizații și instituții pentru a răspunde la strigătul disperat pentru ajutor al orașului înfrățit Cernăuți, acum sprijinim refugiați care ajung la Timișoara nu doar cu cazare și masă, dar și să își găsească un loc de muncă sau să își ducă copiii la școală. Le mulțumesc celor care zi de zi muncesc la Centru, sutelor de voluntari implicați și fiecărui donator în campanie. Fără ei, nimic nu ar fi fost posibil”, a spus primarul Dominic Fritz.  

Pe lângă sprijinul acordat celor din Cernăuți, ne concentrăm și pe nevoile celor care ajung la Timișoara. Aici s-au înscris în platformă 1.136 refugiați, dintre care 114 au cerut sprijin pentru asistență medicală, 169 au solicitat sprijin pentru un loc de muncă, 154 de copii sunt în curs de înscriere la școală și grădiniță, 101 ucraineni au avut nevoie de încălțăminte și îmbrăcăminte, iar 37 de copii au primit pachete cu rechizite. 

Totodată, pe lângă sistemul unic de verificare a cazărilor, la Timișoara se oferă în premieră un ajutor sub formă de tichete sociale, prin care refugiații pot achiziționa, în funcție de nevoi, mâncare, medicamente, haine, de la mai multe magazine din oraș. Acestea sunt împărțite de LOGS – Grup de inițiative sociale, care până acum a oferit 477 de pachete de Tichete sociale în valoare totală de 28.620 euro. Fiecare pachet conține 30 de tichete sociale care însumează 300 lei. 

Suntem printre primii din țară care oferim tichete sociale pentru achiziționarea de alimente, medicamente, îmbrăcăminte. În prezent, fiecare ucrainean primește tichete în valoare de 300 de lei, pentru o lună. Astfel pe lângă cazarea gratuită oferită, ucrainenii beneficiază de un ajutor demn și uman, care le oferă posibilitatea de a alege ei înșiși ce produse achizitionează. Îi lăsăm pe ei să aleagă. Această abordare este una de dorit, nu doar în Timișoara, pentru că le oferă sentimentul de libertate, de care au atât de mare nevoie în aceste vremuri, dar și control asupra vieții lor, pe care războiul l-a luat” transmite Flavius Ilioni Loga, Director executiv LOGS – Grup de inițiative sociale. 

CITEŞTE ŞI: Spitalul Victor Babeș Timișoara se alătură campaniei de realizare gratuită a mamografiilor

Companiile care doresc să se implice pot contacta coordonatorii programului prin e-mail la timisoara.pentru.ucraina@gmail.com, completând formularul de pe site-ul www.timisoarapentruucraina.ro sau prin WhatsApp, la numărul +40 741 113 952. Detalii despre campanie pot fi găsite pe site sau pe https://www.facebook.com/timisoarapentruucraina

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Alte articole

Ziua Națională a României, sărbătorită și la Teatrul Național din Timișoara cu un spectacol premieră!

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara aniversează în această seară Ziua Națională a României, cu un spectacol premieră.

FOTO ŞI VIDEO: Paradă militară, elicoptere și prezentarea tehnicii din dotare, de Ziua Națională a României, la Timișoara

Mii de oameni au venit în această dimineață în centrul Timișoarei să vadă parada militară de 1 Decembrie.

Concert caritabil de Crăciun! Polițiștii locali, studenții Universității de Științele Vieții, elevi dar și artiști locali cântă ”Împreună pentru comunitate!”

Poliția Locală Timișoara împreună cu Departamentul Cultural al Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara organizează Concert Caritabil de Crăciun.

La mulţi ani, România! La Timişoara, evenimentele de Ziua Naţională au început cu depuneri de coroane

1 Decembrie este ziua în care, cu mic, cu mare, românii de pretutindeni sunt cu gândul la România.

email: redactie@sursadevest.ro | Publicitate +40 731 028 626
© Sursa de Vest. Toate drepturile rezervate. WebDesign NRGO.