Titu Bojin, despre investiţiile derulate la Apele Banat în 2017 și planurile pentru 2018
Anul 2017 pentru Administrația Bazinală de Apă Banat a fost unul excelent. O spune Titu Bojin, directorul instituției.
Acesta susține că 2017 a fost anul cel mai bun pentru instituția pe care o conduce din toate punctele de vedere. Au fost finalizate o serie de proeicte și demarate altele noi. Dar mai multe despre toate acestea aflăm din interviul următor.
Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru ABA Banat?
Titu Bojin: Unul dintre cei mai frumoși ani și cel mai bogat, dacă pot spune așa, din punct de vedere al dotărilor, al asigurării necesarului de materiale și utilaje și a posibilităților care le deschid aceste dotări pentru tot ceea ce înseamnă în viitor apărarea împotriva inundațiilor sau a altor catastrofe în Bazinul Hidrografic al Banatului.
Este cel mai sigur bazin hidrografic, ce planuri aveți în continuare?
Așa este! Este cel mai sigur bazin și vrem să-l consolidăm ca să fie în continuare cel mai sigur, mai avem o singură zonă care este foarte ”caldă” dacă putem să-i spunem așa, zona Gătaia-Bocșa, unde de obicei la polile mai abundente mai avem necazuri, a fost aprobat proiectul și s-a început licitația pentru realizarea lucrărilor care se vor face acolo.
Puteți să ne detaliați puțin proiectele pentru anul 2018?
Pentru 2018 avem în jur de 10 proiecte, între cele mai importante putem discuta de Bega, nodul hidrotehnic de la Sânmihai care va reda posibilitatea circulației mult comentate pe Bega, vaporașelor. Avem lucrarea de la Gătaia-Bocșa, pe Bârzava, cea mai fierbinte zonă pe care o avem din punct de vedere al viiturilor, al ploilor abundente. De asemena o zonă delicată este zona Nădragului, unde s-a aprobat proiectul, s-a licitat iar în scurt timp avem și câștigătorul, la fel suntem în licitație cu lucrarea de la Curtea până la Valea lui Liman, la Tomești, lucrare care este la fel de importantă și de fiecare dată când apele sunt mai mari avem probleme pe zona Tomeștiului. Mai avem lucrări în Caraș-Severin, în zona de Moldova Nouă pe Valea Moș-Neagului, avem lucrări pe Fizeș care se leagă de Bârzava, avem lucrări pe Belareca în zona Herculane, și sigur o serie de lucrări care sunt în zona de gospodărire a apelor care vor fi executate de către colegii mei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Banat.
Cum stați la capitolul dotări?
Cu dotarea actuală pe care am reușit să o achiziționăm în acest an, să completăm ceea ce am avut, noi zicem că Apele Banat nu au avut niciodată dotarea pe care o avem în momentul de față. Am adus cinci buldorzere, cinci escavatoare, 25 de mașini, amcara, tot felul de instalații și utilaje pentru activitățile pe care le avem, de asemenea investițiile care am spus că sunt pe zona aceasta la ora actuală deja bani avem în cont din punct de vedere al fondurilor europene pe IPA, pe Sânnmihaiu Român, iar celelalte sunt prinse în bugetul pe 2017 cu suma modică pentru proiectare, iar în 2018 apar ca și continuare a lucrărilor. Sper ca și din punct de vedere al dotărilor, al oamenilor, al angajărilor să putem să ne mișcăm și să echipăm utilajele cu aomeni să putem lucra. Și cred că anul 2017 rămâne unul dintre cei mai frumoși ani, în mod deosebit din punct de vedere al dotărilor. Nu am avut niciodată dotarea pe care o avem la ora actuală, nici posibilitatea de dotări anuale așa ca acum.
Aveți oameni pregătiți pentru utilajele acestea sau mai trebuie să angajați?
Pentru majoritatea dintre ele avem oameni pregătiți, sigur că ne străduim ca în angajarile următoare, avem deja opt posturi aprobate pentru angajare, urmând să mai avem trei, patru posturi pentru mecanici utilaje, pentru utilaje. Avem oameni și acum, mai recalificăm din ei, și atunci putem discuta foarte serios de o echipă deosebită.
Când preconizați să vă mutați în noul sediu?
Ne străduim ca în primăvara anului viitor, noi sperăm în jurul datei de 20 martie, de Ziua Apelor să ne mutăm în Palatul Apelor, o clădire istorică, extraordinar de frumoasă, unii o mai știau și ca Regionala CFR, din Piața Maria.
Știm că avem o problemă și cu gunoaiele, pe cursurile râurilor din Bazin, ce ne puteți spune despre acest subiect?
Avem problema în zona de albii minore, în mod deosebit am avut probleme în zona de Herculane, golful de la Dunăre și noi sperăm ca în anul următor vom avea prinsă și această lucrare, pentru a putea să adunăm peturile, să le putem scoate din apă la timp ca să nu se mai creeze imaginea care era, mizerie, gunoaie, tot felul de resturi din gospodărie, inclusiv cele metalice, sobe, televizoare, frigidere și alte obiecte. În ultima perioadă, prin grija colegilor mei, ai celor de la Mediu s-a reușit ca acest femonen să fie diminuat.
Primăriile au trimis planurile de apărare împotriva indundațiilor?
Mai avem încă primării care nu și-au trimis planurile, sau unii dintre ei sunt pe anumite filiere de semnături, pentru că planurile trebuie semnate începând de la noi, de colegii mei de la Sitemul de Apărare Județean până la prefect și sigur transmise către minister pentru confirmare, lucru care este oblicatoriu și eu sper să înțeleagă toți primarii, și cei care n-au trimis să le facă rapid pentru că se pot întâmpla necazuri și atunci responsabil este primarul. Chiar controalele pe care le facem cu Prefectura pot fi urmate de amenzi
Aveți vești bune la final de an și pentru Primăria Timișoara?
Da, a fost completat obiectul de activitate a Administrației de Apă Banat prin introducerea activității de coordonare și realizare a Autorității de Navigație, lucru care nu a fost pâna acum la ABA și sigur nu am decât să mulțumesc celor de la București, care au fost de acord să preluăm noi această activitate pentru a urgenta și a da siguranța necesară în condițiile de navigație, așa cum știți este o problemă deosebit de delicată pentru municipiul Timișoara pentru Lae, pentru prietenul meu primarul Timișoarei, care sper să nu aibă bătăi de inimimă din punct de vedere al retrocedării sumelor care au fost la cumpărarea vaporașelor.
Când preconizați că va fi înființată această autoritate?
La începutul anului viitor, în ianuarie, februarie.
La final doriți să le transmiteți un mesaj timișenilor?
Le urez tuturor cetățenilor din zona Banatului multă sănătate, bucurie, Crăciun Fericit, tot binele din lume pentru familiile lor și toți cei dragi. Să dea Dumnezeu ca 2018 să fie un an mai bun decât 2017, să me întâlnim sănătoși și cu bucurie în suflet. La mulți ani!
Lasă un răspuns