Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Titlurile Zilei

 • Klaus Iohannis, la Timişoara: Suntem în război, în plin război cu PSD

 • 4 victime, după ce o şoferiţă a intrat în plin, într-o ambulanţă! Autospeciala transporta un pacient în comă

 • Galerie foto: O nebunie de gust şi culoare, la Muzeul Satului Bănăţean! A început cel mai aşteptat eveniment al toamnei

 • Înfiorător! Muncitor îngropat sub un mal de pământ! Pompierii au intervenit de urgenţă

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Ideea metropolei Timișoara-Arad, prezentată Ministerului Dezvoltării Regionale

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu se renunță la ideea metropolei Timișoara-Arad!

Astăzi, în cadrul unei conferințe organizate în orașul de pe Bega, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a aflat care sunt problemele ce intervin în calea realizării dezideratului celor două mari orașe din vestul țării. De asemenea, la eveniment s-au discutat și chestiuni ce ar putea simplifica legăturile între marile orașe și comunele peri-urbane.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Polul de Creștere Timișoara și Federația Zonelor Metropolitane și a Aglomerațiilor Urbane din România a organizat conferința „Implicarea asociațiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială”. Prezentă la întâlnire a fost și Mihaela Vrabere, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În cadrul acestui eveniment, care a vizat semnarea unui protocol între Minister și Federația Zonelor Metropolitane, pentru facilitarea relațiilor intercomunitare, s-a discutat și despre realizarea metropolei Timișoara-Arad, o idee despre care în vestul țării se vorbește deja de ceva timp.

Am ajuns în punctul în care, în această toamnă cei doi primari, au semnat un prim document de oportunitate. O astfel de dezvoltare are logică din toate punctele de vedere. Timișoara plus Arad produc în momentul de față 80% din exporturile pe care le are Bucureștiul. E un pol de dezvoltare existent și este singura șansă ca cele două orașe să se poată dezvolta coerent. Suntem la 250 de km de Budapesta și la 150 de Belgrad și închipuiți-vă când Serbia va fi în Uniunea Europeană, iar noi vom avea o autostradă până la Belgrad. Acest moment va veni la un moment dat, iar dezvoltarea metropolitană comună ar aduce plus valoare. Banca Mondială a făcut studii și a arătat oportunitatea de dezvoltare comună. Acum trebuie să coborâm la nivel tehnic pentru a dezvolta acest proiect”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu.

Cu toate că oportunitatea unei astfel de dezvoltări urbane este discutată îndelung, legislația în vigoare nu este tocmai clară în ceea ce privește metropolizarea. Practic, există un cadru legal creării zonelor metropolitane din punct de vedere instituțional, dar nu sunt reglementate părțile de amenajare a teritoriului. În plus, nici componentele de ce privesc transportul public nu sunt reglementate suficient.

Aceste structuri de colaborare teritorială au forme și structuri diferite. (…) La ora actuală astfel de proiecte sunt supuse consultării, iar apoi urmează să fie conturată legislația. Poate cineva să întrebe de ce nu se face mai repede, dar trebuie știut că implică multă responsabilitate. E vorba de bani publici care atunci când merg pe structuri noi trebuie să fie foarte bine fundamentați, responsabilitățile trebuie să fie bine puse la punct pentru a nu se crea dezechilibre între atribuțiile administrațiilor locale și a celei centrale. Nicăieri în lume aceste dezvoltări nu s-au făcut de pe o zi pe alta pentru că implică nuanțe foarte fine aceste procese”, a declarat secretarul de stat Mihaela Vrabete.

 

 

 

Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2016 13:27

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Administrație

Victorie de etapă pentru Robu! Tramvaiele 1, 8 şi 9 circulă din nou pe vechile trasee. Temporar

Victorie de etapă pentru Robu! Tramvaiele 1, 8 şi 9 circulă din nou pe vechile trasee. Temporar

Primăria Timişoara caută dreptatea în instanţă, în ceea ce priveşte decizia celor de la Elba de a intrezice ca tramvaiele să întoarcă în zona gării, dat fiind că bucla de întoarcere este pe terenul lor.

Detalii

Internat pentru copiii cu dizabilităţi! Investiţia Consiliului Judeţean Timiş a fost deja aprobată

Internat pentru copiii cu dizabilităţi! Investiţia Consiliului Judeţean Timiş a fost deja aprobată

Consiliul Județean a lansat o nouă investiție importantă pentru estul județului.

Detalii

Este oficial! Se redeschide traficul rutier pe podul Dragalina! Cum vor circula mijloacele de transport în comun?

Este oficial! Se redeschide traficul rutier pe podul Dragalina! Cum vor circula mijloacele de transport în comun?

Reabilitarea podului Dragalina din Timişoara, începută în vara anului trecut, este gata.

Detalii

Cele mai noi articole

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login