Skip to main content

Spectacol inedit, la Timişoara! Corul comunitar urcă pe scena din Parcul Rozelor

Au mai rămas câteva zile până la cel de-al patrulea mare eveniment al Filarmonicii Banatul Timișoara, în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii.

Corul comunitar, un proiect unic în România, în care actul artistic presupune și implicarea comunității locale, va avea loc în 4 august 2023, de la ora 21:00, în Parcul Rozelor.

Astfel, Corul comunitar va debuta vineri, în cadrul concertului în care va fi interpretată Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul presupune o mare desfășurare de forțe din punct de vedere artistic.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Tir încărcat cu rapiță, răsturnat! Șoferul a rămas încarcerat, iar medicii n-au mai putut face nimic pentru el

Pe scenă vor urca peste 300 de oameni: artiști din Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și locuitori ai urbei.

Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare monumentală, structurată pe patru părți.

În ultima dintre ele, alături de artiști vor cânta și locuitorii orașului, care au repetat încă din primăvară pentru acest mare eveniment, alături de maestrul Iosif Todea – dirijorul Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, și de șefii de partide ai corului.

Prima audiţie a Simfoniei a IX-a în re minor, op. 125 a avut loc pe data de 7 mai 1824, la Viena, şi a înregistrat un succes fulminant.

Beethoven, complet surd încă din 1818, se afla pe scenă lângă dirijor – Michael Umlauf – întorcând paginile partiturii şi gesticulând cu furie spre o orchestra pe care nu o putea auzi.

La sfârşitul lucrării, când publicul aplauda cu adâncă admiraţie şi lacrimi în ochi, Beethoven, nedându-şi seama că a rămas cu câteva măsuri în urmă, dirija încă.

Se spune că solista Caroline Unger s-a apropiat de el şi l-a întors spre publicul aflat în picioare, care, de încântare, flutura batiste albe şi pălării.

A fost salutat cu cinci salve de aplauze, în timp ce familia imperială a fost salutată doar cu trei la intrarea în sală.

Renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller, o parte a aceastei simfonii este actualul imn oficial al Uniunii Europene, fragment cunoscut drept Oda bucuriei.

CITEŞTE ŞI: Mărturia sfăşietoare a unei tinere care a fost vândută pentru sex: Nu îmi mai aparțineam, corpul meu nu era al meu.

Dirijor al concertului și coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Cel mai tranzitat drum din vestul ţării, Margina – Coşava, continuă să le dea bătăi de cap şoferilor, mai ales în ultimele săptămâni, din cauza lucrărilor de reabilitare.
La cinci luni de când Primăria Timișoara a dat startul lucrărilor la primul stadion construit în ultimii 60 de ani, fundațiile pentru peluzele și tribunele Arenei Eroii Timișoarei sunt aproape gata. 
În această după-amiază, în jurul orei 16:00, pompierii au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-o încăpere a unui centru de vârstnici.
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează în perioada  01 – 04 octombrie, o misiune economică multisectorială în Republica Modova, la Bălți și Chișinău.
Până pe data de 3 august, Universitatea de Vest din Timișoara este centrul atracției elevilor de liceu, care participă la cea mai importantă școală de vară din Timișoara, West Summer University (WSU).
Aquatim a semnat un contract de lucrări din cadrul Proiectului „Extindere rețea canalizare pe Calea Șagului, etapa III-A, tronson cuprins între Calea Chișodei și sens giratoriu centre comerciale – Municipiul Timișoara” (cod C1I100122000035), finanțat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Trei tramvaie nepoluante din noul lot au sosit în oraș! Unul este deja în funcțiune, pe linia 5, al doilea intră în circulație în zilele următoare, iar al treilea este în proces de recepționare și de efectuare a probelor.
„Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului”. Acesta este titlul proiectului PNRR, câştigat de Universitatea de Vest din Timişoara, prin care va fi ridicat un nou cămin studenţesc.