Skip to main content

Spectacol inedit, la Timişoara! Corul comunitar urcă pe scena din Parcul Rozelor

Au mai rămas câteva zile până la cel de-al patrulea mare eveniment al Filarmonicii Banatul Timișoara, în anul în care orașul este Capitală Europeană a Culturii.

Corul comunitar, un proiect unic în România, în care actul artistic presupune și implicarea comunității locale, va avea loc în 4 august 2023, de la ora 21:00, în Parcul Rozelor.

Astfel, Corul comunitar va debuta vineri, în cadrul concertului în care va fi interpretată Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven.

Evenimentul presupune o mare desfășurare de forțe din punct de vedere artistic.

CITEŞTE ŞI: VIDEO Tir încărcat cu rapiță, răsturnat! Șoferul a rămas încarcerat, iar medicii n-au mai putut face nimic pentru el

Pe scenă vor urca peste 300 de oameni: artiști din Orchestra simfonică și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara și locuitori ai urbei.

Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare monumentală, structurată pe patru părți.

În ultima dintre ele, alături de artiști vor cânta și locuitorii orașului, care au repetat încă din primăvară pentru acest mare eveniment, alături de maestrul Iosif Todea – dirijorul Corului „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, și de șefii de partide ai corului.

Prima audiţie a Simfoniei a IX-a în re minor, op. 125 a avut loc pe data de 7 mai 1824, la Viena, şi a înregistrat un succes fulminant.

Beethoven, complet surd încă din 1818, se afla pe scenă lângă dirijor – Michael Umlauf – întorcând paginile partiturii şi gesticulând cu furie spre o orchestra pe care nu o putea auzi.

La sfârşitul lucrării, când publicul aplauda cu adâncă admiraţie şi lacrimi în ochi, Beethoven, nedându-şi seama că a rămas cu câteva măsuri în urmă, dirija încă.

Se spune că solista Caroline Unger s-a apropiat de el şi l-a întors spre publicul aflat în picioare, care, de încântare, flutura batiste albe şi pălării.

A fost salutat cu cinci salve de aplauze, în timp ce familia imperială a fost salutată doar cu trei la intrarea în sală.

Renumită și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller, o parte a aceastei simfonii este actualul imn oficial al Uniunii Europene, fragment cunoscut drept Oda bucuriei.

CITEŞTE ŞI: Mărturia sfăşietoare a unei tinere care a fost vândută pentru sex: Nu îmi mai aparțineam, corpul meu nu era al meu.

Dirijor al concertului și coordonator al proiectului este maestrul Gabriel Bebeşelea.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

Coşmarul unei copile! A fost ademenită în pădure şi violată de doi indivizi

Doi bărbaţi au fost trimişi în judecată după ce au profitat de o minoră, pe care, unul dintre ei a convins-o să îl însoţească într-o plimbare.

Fetiţă dispărută din Timişoara! Părinţii sunt disperaţi şi îţi cer ajutorul

Se fac căutări, la această oră, pentru găsirea unei copile de 12 ani, care a plecat azi-noapte de acasă şi nimeni nu ştie încotro a luat-o.

25 de ani de la înființarea SMURD Timiș! Raed Arafat, prezent la Timișoara

SMURD Timiș a împlinit astăzi 25 de ani! La aniversare a participat și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

O femeie plecată la muncă în Italia, dispărută de aproape un an! Familia a cerut ajutorul Poliției

O femeie de 39 de ani, plecată la muncă în Italia, dată dispărută de familie. Fratele acesteia a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu ea.

Premierul Marcel Ciolacu: Timișoara merită să aibă un stadion pe măsura sa!

Premierul României, Marcel Ciolacu a avut astăzi, o întâlnire cu suporterii la Timișoara, unde s-a discutat pe tema stadionului.

O fată de 14 ani, dispărută fără urmă! Familia e disperată și cere ajutor tuturor

O fată de 14 ani ani a dispărut fără urmă, de seara trecută! Mama copilei a alertat autoritățile, după ce nu a mai putut lua legătura cu aceasta.

Copil de 12 ani, la spital după ce a fost lovit de o autoutilitară pe trecerea de pietoni!

Accident grav de circulație, în care a fost implicat un copil de 12 ani. Acesta a fost lovit pe trecerea de pietoni de o mașină, în timp ce încerca să treacă strada în mod regulamentar.