Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

REmediu pentru Mediu. REduc, REfolosesc, REciclez deșeurile!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

RETIM împreună cu ADID Timiș lansează campania de informare și conștientizare “REmediu pentru Mediu. REduc, REfolosesc, REciclez deșeurile!”

Conceptele de reducere, refolosire și reciclare a deșeurilor sunt grupate în sintagma 3R, constituind o piramidă simplu de înțeles și aplicat prin care se urmărește minimizarea consumului de deșeuri, obtinând astfel beneficii în procesul de refolosire, protejând mediul, sănătatea populației și depozitarea minimă a une cantități de deșeuri.

Procesul de generare a deșeurilor este o formă de poluare a mediului și o risipă de resurse. Acestea au un impact negativ asupra mediului și sănătății, fiind necesară utilizarea unor metode și tehnologii potrivite de prevenire a generării de deșeuri, de refolosire și reciclare a lor, dar și schimbarea comportamentului consumatorilor privind orice tip de produs cumpărat și abordarea unui stil de viață care să genereze un cantități reduse de deșeuri.

CITEȘTE ȘI: Bărbat, înjunghiat în plină stradă și lăsat să zacă într-o baltă de sânge! A murit la spital

Există o ierarhie a acțiunilor pe care fiecare cetățean le poate aplica, astfel încât să genereze cât mai puține deșeuri care să ajungă în final la groapa de gunoi. 

Astfel, REducerea cantității  de potențiale deșeuri generate se poate realiza prin:

- Evitarea cumpărării de produse pe care nu le folosești 

- Evitarea risipei – de exemplu cumpărarea de alimente în exces care ajung direct la coșul de gunoi, achiziționarea de pungi de plastic la fiecare serie de cumpărături la supermarket, baterii de unică folosință etc

- Achiziționarea de produse ale căror ambalaje pot fi reutilizate – de exemplu borcanele pot fi reutilizate pentru păstrarea altor produse alimentare 

Ce se înțelege prin prinicipiul de REfolosire a  materialelor pe care le considerăm deșeuri:

- Este soluția optimă pentru a reduce cantitățile de deșeuri care nu mai sunt folosite în scopul initial

- Găsirea unor metode diferite de a refolosi un material pe care îl considerăm deșeu. 

- Dacă un lucru nu mai este de folos, atunci acesta se poate dona către alte persoane pentru care acesta mai prezintă valoare

Ce putem refolosi? Aproape orice! De la haine, pantofi, mobilă, cărți la cutii de cadouri. Cum le putem reutiliza? Prin repararea lor dacă este nevoie sau prin donare. Proiectele copiilor de la școală pot deveni foarte creative prin reutilizarea ziarelor, conservelor, materialelor textile și așa mai departe. Donarea poate aduce zâmbetul pe buze unor nevoiași. Nu ezita! Donează hainele și încălțămintea în starea bună pe care nu le mai folosești!  

Dacă nu se poate preveni generarea de deșeuri sau acestea nu pot fi refolosite, se ajunge în etapa de REciclare a acestora. Prin REciclare:

- Materialele considerate deșeu sunt transformate în produse noi

- Resursele naturale sunt protejateMaterialele care pot fi reciclate sunt hârtia și cartonul, plasticul, metalul, sticla, deșeurile biodegradabile. 

Acestea se colectează în următoarele recipiente puse la dispoziția utilizatorilor:

PUBELA GALBENĂ/SACUL GALBEN – în care se colectează hârtie, carton, plastic, metal

- CLOPOTUL VERDE – amplasat în spații comune pentru ambalajele din sticlă

- COMPOSTOR în mediul rural – pentru deșeuri biodegradabile (compost)

De ce este important să aplicăm principiile celor 3R – REducere, REfolosire, REciclare a deșeurilor:

- Protejăm resursele naturale

- Este un proces simplu de aplicat

- Nu implică niciun fel de cost din partea cetățenilor

- Impactul asupra mediului este unul pozitiv

CITEȘTE ȘI: Incendiu de proporții de la Timișoara! Un depozit de mobilă a luat foc! Zeci de pompieri au fost mobilizați

Pentru mai multe informații despre REducerea, REfolosirea și REciclarea deșeurilor, accesați website-ul www.retim.ro, www.adidtimis.ro, pagina oficială de Facebook  sau scrieți-ne la email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. . De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

Ultima modificare Sâmbătă, 06 Februarie 2021 11:52

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login