Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Reacţia lui Fritz, privind situaţia Colterm! Primarul cere ajutorul parlamentarilor, indiferent de culoarea politică

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Societatea de termoficare a Timişoarei a ajuns într-o situaţie financiară atât de proastă, încât abonaţii riscă în orice moment să rămână în frig.

O recunoaşte şi primarul oraşului, care spune că de vină este creşterea preţului la gaz.

“Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de Euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, spune Dominic Fritz, primarul Timişoarei.

CITEŞTE ŞI: Încep înscrierile la Timișoara City Marathon! Poţi participa la oricare din cele patru probe pregătite de organizatori

De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza datoriei de 70 de milioane de lei acumulată în timp.

Fritz spune că a doar de la începutul acestui an a plătit 132 de milioane de lei din bugetul local, către societatea de termoficare.

Dar, chiar şi în aceste condiţii, situaţia financiară a companiei se agravează de la o zi la alta.

“Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, mai spune Fritz.

Primarul trece în revistă şi realizările pe care le-a bifat la Colterm: înnceperea reabilitării a 29 de km din rețeaua de conducte, restructurarea activității şi a numărului de angajaţi cu funcţii de conducere şi organizarea concursului pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație.

CITEŞTE ŞI: Frigul închide şcolile! Părinte revoltat: “Nu ne-a închis pandemia, dar a reuşit Primăria”

Dar, mai spune Fritz, problemele financiare nu pot fi rezolvate doar cu bani de la bugetul local.

“Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, a conchis Fritz.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 13 Octombrie 2021 11:59

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login