Skip to main content

Semnal de alarmă tras de deputatul Cornel Sămărtinean! Acuză Guvernul că nu e în stare să atragă fonduri europene

Mesaj dur al deputatului de Timiș Cornel Sămărtinean (PMP)! Acesta dă o palmă Guvernului pe care îl acuză că nu este în stare să dezvolte România prin atragerea de fonduri europene.

Într-o declarație politică Cornel Sămărtinean a explicat că banii de la Uniunea Europeană ar trebui să fie principala sursă prin care țara noastră ar trebui să încerce să crească, dar că deși ar exista oportunități, Guvernul nu pune mare preț pe acestea.

România are cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene și este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la investiții în educație, sănătate și infrastructură. Este adevărat că superbirocratizarea, hățișul legislativ în procedurile de accesare a fondurilor europene, precum și schimbarea regulilor în timpul jocului sunt doar câteva cauze care au determinat ca România să nu fie performantă în acest domeniu. Guvernul României are obligația și datoria de a maximiza accesul românilor la informaţii legate de oportunităţile de atragere de fonduri europene în exerciţiul financiar de până în anul 2020, fie că vorbim de axe pentru zona de Grupuri de Acțiune Locală (GAL-uri) sau fonduri destinate zonei de tineret din bugetul de stat, ca de exemplu programul Start Up Nation”, a declarat Cornel Sămărtinean, care mai susține și că:

În prezent, Uniunea Europeană gestionează direct aproximativ 24% din fondurile europene, ceea ce reprezintă 35 de miliarde de euro anual, sumele fiind distribuite sub formă de granturi şi contracte europene pe bază de competiţie europeană între aplicanţi din toate statele membre pe baza calităţii proiectelor primite. De la aderare și până în acest moment, România a beneficiat de peste 40,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile iar contribuția la bugetul Uniunii Europene a fost de 13,6 miliarde, ceea ce înseamnă un flux net pozitiv pentru țara noastră de 26,9 miliarde de euro de când România este stat membru al UE. În anul 2017 România este ultima țară în ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene in cadrul Planului Juncker, în condițiile în care exista în momentul de față peste 350 de miliarde de euro care pot să fie cheltuiți pentru diverse proiecte de infrastructură și nu numai, la nivelul statelor membre. Eșecul de atragere a fondurilor de la Uniunea Europeană este pus n cârca Guvernului de Sămărtinean, care consideră că deși UE este dispusă să ofere bani importanți, autoritățile centrale nu-și dau interesul să pună pe picioare proiecte”.

Bugetul Uniunii Europene face apel la ceea ce unii lideri europeni au numit „responsabilitate europeană”. Fondurile europene trebuie să constituie gura de oxigen pentru România. Dacă vrem ca economia României să se salveze și să beneficieze de pe urma fondurilor europene, este nevoie de disciplină, de performanță profesională, de stoparea risipei, de investiții care aduc plus-valoare, iar toate acestea ne vor permite să demarăm către o „responsabilitate românească”. Realitatea ne demonstrează însă că de la începutul anului și până în prezent se conturează un eșec de proporții al Guvernului României în absorbţia fondurilor Uniunii Europene, un eșec de care actuala guvernare este responsabilă și pe care trebuie să și-l asume”, a mai spus Sămărtinean.

Distribuie pe rețele de socializare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.


Alte articole

S-a dat alarma după un apel disperat la 112, în care o tânără anunța că tatăl ei este în pericol, după ce un bărbat i-a dat foc ușii de intrare în locuință.
Șapte oferte au fost depuse pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru modernizarea drumului DN 59G, amenajarea platformei PTF și a drumului de legătură care va asigura conexiunea de la Dudeștii Vechi la frontiera de stat Beba Veche – Kübekháza.
Polițiștii hunedoreni cer sprijin cetățenilor pentru găsirea unui bărbat în vârstă de 60 de ani, din municipiul Brad, dispărut fără urmă.