Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Premieră medicală la Timișoara! Cum a fost salvat un pacient cu cancer esofagian?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Premieră regională la Timișoara în domeniul medical! Un bărbat de 64 de ani a fost operat de cancer esofagian, printr-o metodă revoluționară.

Cazul a fost unul deosebit de grav, întrucât pacientul ajunsese să nu mai poată înghiți nimic, din pricina tumorii, care i-a invadat o mare parte a tractului digestiv. O echipă de medici de la Spitalul Județean Timișoara a utilizat, pentru îndepărtarea cancerului, un robot performant.

Avem în față un pacient care a prezetat o neoplazie, de data asta în etajul abdominal superior și care a beneficiat de un aport miniminvaziv, pentru că unul dintre multele avantaje ale acestor proceduri înseamnă lucrul în spații extrem de mici, ca atare s-a putut face această operație din sfera abdominală, mergând sus în torace, pentru că manevabilitatea acestor instrumente pentru asta este concepută. În ceea ce privește acest robot este cea mai mare experiență de chirurgie colorectală robotică din sud-estul Europei, pe acest root, lucru certificat de către producătorii acestor aparate. Am început astfel de intervenții, dorința noastră este să avansăm către neoplaziile de pancreas, pentru că și acolo abordul clasic este unul extrem de dificil, iar bordul robotic vine în ajutorul nostru”, spune Lazăr Fulger, șeful Clinicii de Chirurgie 2 Spitalul Județean Timișoara.

Pentru că tumora era situată într-o zonă greu accesibilă, intervenția chirurgicală clasică, ar fi fost una complicată, iar riscurile la care ar fi fost supus pacientul, ar fi fost unele extrem de mari.

Mă bucur că fac parte din echipa chirurgicală în ceea ce privește abordul robotic. Domnul Gheorge a venit la spital într-una din gărzile mele și a venit cu întrebarea dacă aici se fac sau nu se fac astfel de operații, iată că se fac și se fac la un standard foarte înalt. În ceea ce privește intervenția chirurgiacală, tumora s-a îndepărtat prin secționarea stomacului și crearea unui tub gastric din marea curbură gastrică, întreruperea esofagului proximal deasupra de tumoră. Acest orificu și anume hiatosul esofagian are un diametru de aproximativ 5-6 cm, și gândiți-vă că mâna noastră are cel puțin 10-12 cm și nu are cum să intre în această zonă. Aceste brațe ale robotului sunt de 5 mm, instrumentele de lucru ajung acolo și replică manualitatea chirurgului de la control, înlătură tremurul mâinii, pentru că mâna chirurgului obosește și începe să tremure, dar instrumentul nu tremură, nu îți dă voie să faci mișcări bruște, anticipează că tu ai scăpat mâna din greșeală”, explică doctorul Dan Brebu.

Norocul pacientului a fost robotul performant, pe care medicii de la Clinica de Chirurgie 2 a Spitalului Județean din Timișoara l-au achiziționat în cadrul unui proiect european, în toamna anului 2015. De atunci, Leo, așa cum îl numesc doctorii, a salvat multe vieți, chiar dacă menirea lui principală este cercetarea.

Un alt avantaj al operației cu acest robot performant, o reprezintă recuperarea în timp record, a pacientului. Mai exact la o intervenție clasică, timpul de recuperare este de patru săptămâni, din care una la Terapie Intensivă, iar la acest tip de intervenție recuperarea este foarte rapidă, pacientul putând să se ridice din pat chiar a doua zi.

În România mai exista șase atfel de roboți, dintre care doar patru sunt funcționali. Niciunul însă nu este la fel de performant ca cel de la Timișoara, care este de ultimă generație.

 

Ultima modificare Duminică, 05 Martie 2017 11:47

1 comentariu

  • Diana

    Multitudinea de greseli gramaticale pun in umbra insemnatatea mesajului transmis. Mi se pare inadmisibil ca un absolvent de jurnalistica sa publice un asemenea articol! A mai citit cineva din redactie acest articol?

    Raportează Diana Marți, 28 Februarie 2017 23:15 Link la comentariu

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login