Telefon: 0731 028 626

Contact: [email protected] | Publicitate: 0731 028 626

Emoţii pentru cei care au terminat Medicina! Astăzi dau examenul de REZIDENŢIAT

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Emoţii mari pentru cei care au terminat Medicina! 700 de absolvenţi din Timişoara vor intra în sălile de examen pentru admiterea în rezidenţiat.

Cei mai mulţi dintre ei vor da proba la Medicină, unde pe liste sunt înscrişi peste 550 de candidaţi. La Medicină Dentară numărul celor înscrişi în examen este puţin 100, în timp ce la Farmacie sunt aproximativ 50 de candidaţi.

La nivel naţional sunt aproape 4.000 de locuri şi posturi disponibile, în timp ce numărul candidaţilor înscrişi este de peste 6.000. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. În vestul ţării sunt aproape 700 de candidaţi.

Concursul se va derula sub formă de test-grilă - cu 200 de întrebări – unic pe țară, pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. Pentru contestații, candidații vor avea la dispozitie 24 de ore. Răspunsul contestațiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora. Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebari pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu și 150 de tip complement multiplu.

Punctajele obținute la concurs vor alcătui o clasificare unică naţională pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor se face în ordinea punctajului obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, indiferent de centrul universitar de concurs. Afișarea rezultatelor se va face după semnarea ordinului Ministerului Sănătății de confirmare a rezultatelor.

Concursul de Rezidențiat 2016 vine şi cu o serie de noutăți pentru absolvenții care îl promovează. Astfel, mai multe specialități a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene. Specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani).

O altă noutate este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică. Astfel, au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. Curricula pentru acestor noi specialități este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani.

Pentru medicina dentară s-a înființat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de 3 ani.

Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 12:19

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.

Cele mai noi articole

  • 1
  • 2
  • 3

Fii sursa noastră!

Ai filmat un eveniment care crezi c-ar putea deveni o știre? Ai imagini spectaculoase și vrei să le vadă o țară întreagă?

Trimite-le prin formularul de contact. Dacă e chiar tare, noi îl publicam. Iar dacă e foarte tare, îl și premiem. Cel mai bun articol va fi premiat în fiecare săptamana, iar câștigătorul va fi anunțat pe www.sursadevest.ro în fiecare zi de luni.

Login